Tako mexikarren gure errezeta zaporetsua nola prestatu irakatsiko dizugu.

Prestatu Mexikoko tako-saltoki onenekoen inbidiarik ez duten Tako mexikar bikain batzuk

2024ko urtarrilaren 24a

Gustatzen zaizkizu Tako mexikarrak? Takoak dira Mexikoko sukaldaritzako plater enblematikoetako bat, eta mundu guztira zabaldu dira. Gure urratsez urratseko errezetarekin, inoiz jan dituzun tako onenak egingo dituzu.

Errezeta goxo hau antzinatik dator, gaur egungo Mexikoko biztanleek janaria uzteko, biltzeko eta garraiatzeko arto-talotxoak erabiltzen zituzten garaitik.

Mexikon, takoak askotariko osagaiz betetzen dira: oilaskoa, itsaskiak, arraina, txerria, txahala eta aukera begetarianoak (adibidez, babarrunak, onddoak eta barazki freskoak).

Gure jarraibideak betetzen badituzu, Mexikoko tako-saltoki oneneko zaporea duten tako bikainak prestatuko dituzu. Zure sukaldetik mugitu gabe, zuzenean mahaira, senide eta lagunen gozamenerako. Jarraitu irakurtzen!

Tako mexikarrak prestatzeko gure errezeta urratsez urrats

Tako mexikarrak prestatzeko osagaiak (4 lagunentzat)

  • 1 kg txerri-masail.
  • Oliba-olioa.
  • 2 tipula gozo.
  • 4 baratxuri-ale.
  • 4 g jengibre.
  • 1 koilaratxokada piperbeltz, aleka.
  • Kaiena bat.
  • 150 ml ardo zuri.
  • 2 laranja.
  • Limoi bat.
  • Gatza.
  • Erramu-orri bat.
  • 2 tomate udarekara.
  • Martorria.
  • Koilaratxokada bat piperrauts min.
  • Kumino ehoa, koilaratxokada bat.
  • Gari-talotxo txikiak.

Ahuakate-krema prestatzeko osagaiak

  • Ahuakate bat.
  • Gatza.
  • Lima bat

Krema garratza prestatzeko osagaiak

  • 200 ml esne-gain fresko.
  • Lima bat

Ozpinetako tipula prestatzeko osagaiak

  • 2 tipula gorri.
  • Gatza.
  • Koilaratxokada bat piperbeltz, aleka.
  • 2 iltze-belar.
  • Erramu-orri bat.
  • 2 lima.
  • 40 ml sagar-ozpin.
  • Ur epela.

Pausoz pauso

1. Presio-eltze batean, gorritu masailak, gatzez eta piperrez onduta, bi aldeetatik. Gorde geroko.

Paso 1 Tacos mexicanos: marcar las carrilladas salpimentadas por ambos lados hasta que doren

2. Geratu den oliotan, gehitu tipula zatituta, baratxuri-aleak osorik, jengibre-zatia, piperbeltz-aleak eta kaiena.

Paso 2 Tacos mexicanos: incorporar la cebolla cortada, los dientes de ajo enteros y el trozo de jengibre

3. Salteatu guztia batera pare bat minutuz, eta gehitu piperrautsa eta kuminoa. Eragin pixka bat eta, jarraian, gehitu tomate-zatiak.

Paso 3 Tacos mexicanos: Saltear el conjunto un par de minutos y añadir el pimentón y el comino

Paso 3B Tacos mexicanos: añadir los tomates cortados en trozos

4. Bi minutu igaro ondoren, bota ardo zuria zukuak ateratzeko eta, jarraian, laranjaren eta limoiaren zukua. Bota gatza.

Paso 4 Tacos mexicanos: Incorporar el vino blanco para desglasar

Paso 4B Tacos mexicanos: Incorporar zumo de naranja y el de limón

5. Ardoaren alkohola lurruntzen denean, sartu masailak berriro eltzean, erramu-orriarekin batera.

Paso 5 Tacos mexicanos: Introducir las carrilladas

Paso 5B Tacos mexicanos: Introducir hoja de laurel

6. Estali presio-eltzea eta egin 45 bat minutuz, txistuka hasten denetik zenbatuta.

Paso 6 Tacos mexicanos: Tapar la olla exprés y cocinar unos 45 minutos

7. Masailak egiten diren artean, gure takoen ongailuak prestatuko ditugu:

Paso 7 Tacos mexicanos: prepararemos los aderezos de nuestros tacos

  • Ahuakate-krema: birrindu ahuakatea sardexka batekin eta nahasi gatz apur batekin eta lima-zukuarekin.
  • Esne-gain garratzaren krema: nahasi bizitasunez esne-gain freskoa eta lima-zukua. Estali film paperarekin eta gorde hozkailuan 2 orduz.
  • Ozpinetako tipula: moztu tipulak julianan eta nahasi gatzarekin, piperbeltz-aleekin, iltze-belarrarekin, erramu-orriarekin, lima-zukuarekin, ozpinarekin eta ur epel pixka batekin. Estali film-paperarekin eta gorde hozkailuan 2 orduz.

8. Kendu estalkia eltzeari presioa galtzen duenean, atera masailak, eta birrindu.

Paso 8 Tacos mexicanos: separar las carrilladas de la salsa y desmigarlas

9. Birrindu saltsa irabiagailuarekin, eta iragazi. Jarri lapiko batean eta eraman sutara. Utzi murrizten.

Paso 9 Tacos mexicanos: Triturar la salsa con una batidora

Paso 9B Tacos mexicanos: Reducir la salsa

10. Saltsak testura egokia hartzen duenean, gaineratu masail birrindua, nahasi, eta utzi geroko.

Paso 10 Tacos mexicanos: incorporar la carrillada desmigada, mezclar y reservar

11. Berotu zartaginean gari-tortilla txikiak, 15 segundo alde bakoitzetik.

12. Zerbitzatzeko, jarri haragia erdian, ahuakate-krema pixka bat, esne-gain garratzaren krema, ozpinetako tipula eta martorri birrindua.

Paso 12 Tacos mexicanos: montar taco mexicano con la carne y el resto de ingredientes

Paso 12B Tacos mexicanos: emplatar el taco mexicano

Beste gomendio batzuk

Begira zer beste aukera dituzun gure Gari-talotxo txikiekin prestatzeko.

Inspirazio mexikarreko beste errezeta bat proposatzen dizugu: Atun-takoak ahuakatearekin.

Zapore minak gustatzen bazaizkizu, dastatu gure Haragi Chilia. Gainera, erraza da prestatzeko eta kontsumitzeko.