Ja és la temporada de la carabassa. Et suggerim quatre receptes amb aquest aliment deliciós.

Carabassa: ja n’és la temporada a la cuina

13 de octubre de 2023

Ja és la temporada de la carabassa, un producte de tardor molt versàtil i amb una rica tradició culinària. Aquesta joia de la nostra gastronomia ens delecta el paladar amb una àmplia gamma de gustos i textures.

El gust de la carabassa és suau i lleugerament dolç, amb un toc terrós que la fa inconfusible. A més, destaca per ser d’allò més versàtil a la cuina. Quan es cuina adequadament, és tendra i suau, i això en fa la tria perfecta per a sopes, purés, pastissos i altres plats que requereixen una consistència cremosa. Tanmateix, també et pots delectar amb una carabassa rostida o a la graella, que li confereix una textura ferma i un gust caramel·litzat, i afegir una nova dimensió a les teves creacions culinàries.

Perquè aprofitis totes les possibilitats de la temporada de la carabassa, aquí tens uns quants suggeriments.

Quatre receptes delicioses amb carabassa

Carabassa farcida de vedella

Ingredientes para Calabaza rellena de ternera

1. Obre 1 carabassa cacauet i treu-ne les llavors. Fer uns talls a la carabassa perquè es rosteixi millor.

2. Posa-la al forn escalfat a 180 ºC, amb un rajolí d'oli d'oliva, sal i pebre, i cuina-la durant uns 40 minuts fins que estigui tendra i lleugerament torrada.

3. Amb una cullera, retira una mica de carabassa. Mira de deixar la pell intacta.

4. Mentrestant, sofregeix 1 ceba amb 2 grans d'all i 1 fulla de llorer. Afegeix-hi 500 g de carn per guisar, 1 llauna de tomàquet trossejat i 2 copes de vi negre. Cuina-ho durant uns 45 minuts o fins que la carn es comenci a desfer.

5. Amb una forquilla esmicola la carn, mescla-la amb la salsa i afegeix-hi la carn de carabassa que has retirat inicialment.

6. Condimenta-ho bé i farceix la carabassa amb aquesta mescla de carn.

7. Empolsa-hi julivert picat.

Hummus de carabassa amb pebre vermell i llavors de carabassa

Ingredientes para Hummus de calabaza con pimentón y pipas de calabaza

1. Rosteix 500 g de carabassa al forn preescalfat a 180 ºC fins que estigui tova.

2. Posa-la en un colador i pressiona-la fins que no quedi líquid.

3. Escorre 1 pot petit de cigrons.

4. Posa els cigrons, la carabassa, el suc d'1 llimona, 1 cullerada de tahina, oli, sal i comí en una batedora. Tritura-ho fins que estigui ben cremós.

5. Posa-ho en un plat i empolsa-hi pebre vermell, llavors de carabassa i coriandre picat.

Cookies de carabassa amb perles de xocolata

Ingredientes para Cookies de calabaza con pepitas de chocolate

1. Posa 400 g de carabassa a trossos en una safata i fes-la al forn a 180 ºC amb uns trossets de mantega (50 g aprox.) fins que estigui tendra i es pugui punxar fàcilment amb un ganivet.

2. Quan temperi, posa-la en un colador fi i deixa que s'escorri bé, pressionant per eliminar l'excés d'aigua. Deixa-la escórrer durant almenys 30 minuts.

3. Estén la carabassa en una safata de forn i posa-hi paper absorbent a sobre per eliminar tota la humitat possible. Tritura-ho i reserva’n 120 g per a la recepta.

4. Mescla 240 g de farina, 1 culleradeta d'impulsor, ½ culleradeta de bicarbonat, una miqueta de sal i les espècies: canyella, nou moscada i gingebre (un pessic de cadascuna).

5. En un bol, bat 150 g de mantega prèviament estovada amb 100 g de sucre morè fins que quedi una crema esponjosa. Afegeix-hi 2 rovells d'ou, bat-ho i incorpora-hi el puré de carabassa.

6. Mescla la farina amb la resta d'ingredients i incorpora-hi 80 g de perles de xocolata.

7. Fes boles de massa de la mida i forma que vulguis, i refrigera-les durant 30 minuts.

8. Escalfa el forn a 180 ºC i posa les boles de massa en una safata de forn amb paper de forn perquè no s’enganxin.

9. Fes-les al forn durant uns 12 o 15 minuts. Treu-les i deixa-les refredar durant 5 minuts a la safata del forn. Després retira-les i deixa-les refredar sobre una taula per servir.

Milkshake de carabassa, espècies i caramel

Ingredientes Milkshake de calabaza, especias y caramelo

1. Rosteix 400 g de carabassa al forn preescalfat a 180 ºC fins que estigui tova.

2. Posa-la en un colador i escorre-la fins que perdi tota la humitat. Deixa-la refredar.

3. Per al caramel, posa 25 g de mantega, 100 g de nata per muntar i 75 g de sucre en una cassola petita i fes-ho bullir. Retira-ho i deixa-ho refredar.

4. Afegeix les espècies (una mica de gingebre en pols, de canyella i de nou moscada), mitja terrina de gelat de vainilla, la carabassa i 1 got de llet en una batedora. Bat-ho fins que estigui cremós.

5. Afegeix-hi el caramel i nata muntada al gust. Empolsa-hi les espècies al gust.

Altres recomanacions

Et suggerim una altra recepta: crema de carabassa i llenties.

Saps que les verdures congelades conserven tots els seus nutrients i propietats?

Si no has tastat les llavors de xia, experimenta’n la riquesa nutritiva amb aquestes receptes.