Cinc receptes amb llavors de xia per incorporar a la teva alimentació equilibrada.

Cinc receptes amb llavors de xia

26 de maig de 2023

Coneixes les llavors de xia? Formen part de la teva dieta? Són riques en nutrients i tenen proteïnes, antioxidants i un alt contingut d’omega-3 i fibra. A més, no contenen gluten.

Aquesta llavor comestible és originària de l’Amèrica Central, sobretot de Mèxic i Guatemala. És petita i ovalada, de color marró fosc o grisenc. Durant segles, ha servit com a font d'aliment i medicina.

El millor de tot és que és molt fàcil d’incloure-la en l’alimentació. Té un gust suau que la converteix en un ingredient molt versàtil que pots combinar amb una gran varietat d'aliments. Tingues-ho en compte quan planifiquis el teu cistell equilibrat.

Semillas de chía de Hacendado

Suggeriments de consum

  • Es recomana consumir-ne dues cullerades soperes al dia, soles o acompanyades d'altres aliments.
  • Es poden deixar macerar en aigua durant sis hores i després consumir-les soles o acompanyades d'altres aliments.
  • La xia se sol consumir sencera o molta. La pots afegir a batuts, iogurts, amanides, smoothies, pans... També es pot emprar per fer púdings, gelatines, etc.

Conservació

  • S’ha de conservar en un lloc fresc i sec. Un cop obert el paquet, s’ha de tancar bé i guardar-lo a la nevera.

Per facilitar-te la tasca, et recomanem cinc receptes amb aquestes llavors. No te les perdis!

Aprèn a preparar aquestes cinc receptes amb llavors de xia

Llimonada de xia

Ingredientes para una Limonada de chía

Ingredients per a 2 persones

1. Remulla 2 cullerades soperes de llavors de xia en ½ litre d'aigua durant un mínim de 20 minuts, fins a aconseguir una textura més gelatinosa.

2. Esprem el suc de 4 llimones i cola’l per evitar les llavors.

3. Mescla l'aigua i el suc de llimona i posa-ho en una gerra amb uns 500 g de glaç i un grapat de menta (uns 20 g) ben neta i trossejada.

Púding de xia amb préssec i ametlles

Ingredientes para Pudding de chía con melocotón y almendras

Ingredients per a 1 persona

1. Remulla 2 cullerades soperes de xia en un got de llet d'ametlles durant 20 minuts.

2. Tritura una llauna de préssec en almívar fins que quedi un puré fi.

3. Pela un préssec i talla’l a daus.

4. Posa a torrar una cullerada sopera d'ametlles laminades en una paella sense oli durant 3 o 4 minuts, a foc mitjà.

5. Omple gots o potets de vidre amb la base del préssec triturat.

6. Afegeix-hi la llet d'ametlles amb xia.

7. Acaba amb els daus de préssec i les ametlles laminades.

Amanida de ruca i canonges amb taronja i vinagreta de xia

Ingredientes para una Ensalada de rúcula y canónigos con naranja y vinagreta de chía

Ingredients per a 2 persones

1. Remulla una cullerada sopera de llavors de xia en el suc d'una taronja durant 20 minuts, aproximadament.

2. Mescla 5 cullerades soperes d'oli, una cullerada de postres de mostassa de Dijon, una cullerada de postres de mel i el julivert molt picat.

3. Prepara l'amanida amb una bossa de ruca i canonges, una taronja amb els grills pelats «al viu» (sense deixar-hi la membrana blanca), 60 g de formatge feta i 25 g de nous.

4. Amaneix-ho amb la vinagreta de xia i empolsa-hi algunes llavors per sobre.

Crema de pèsols i iogurt amb llavors de xia

Ingredientes para una Crema de guisantes y yogur con semillas de chía

Ingredients per a 2 persones

1. Pica finament una ceba dolça i ofega-la en una olla amb oli fins que blanquegi, uns 10 minuts.

2. Afegeix-hi 300 g de pèsols i, tot seguit, uns 400 ml d'aigua.

3. Cou-ho tot fins que els pèsols quedin tendres.

4. Remulla una cullerada sopera de llavors de xia en el suc d'una llimona durant 15 o 20 minuts.

5. Tritura la cocció dels pèsols amb 5 fulles de menta en una batedora. Passa-ho per un colador i salpebra-ho al gust.

6. Mescla la crema de pèsols amb un iogurt i les llavors de xia amb llimona.

7. Emplata-ho i acaba cada plat amb uns quants pèsols cuits, un fil de iogurt, oli d'oliva, ratlladura de llimona, unes fulles de menta i llavors de xia.

Arròs glutinós amb mango i llavors de xia

Ingredientes para Mango sticky rice con semillas de chía

Ingredients per a 2 persones

1. Remulla una cullerada sopera de xia en 100 ml de llet de coco durant 20 o 30 minuts.

2. Escalfa lleugerament la llet de coco amb una cullerada sopera de panela perquè es dissolgui bé i afegeix-hi de seguida un got d'arròs basmati. Mescla-ho bé juntament amb una cullerada de coco ratllat. Reserva-ho i deixa-ho refredar a la nevera.

3. Emplata l'arròs amb mig mango tallat a daus i empolsa-hi coco ratllat i llavors de xia.

Altres recomanacions

El nostre ampli assortiment de cereals contribueix a la teva alimentació equilibrada. Quin prefereixes?

Aprèn els millors trucs per cuinar la coliflor i el bròcoli, i les millors receptes per portar aquests ingredients a taula.

Aprofita tots els beneficis de les fruites seques i les fruites deshidratades.