Tomate natural bitan kontzentratua, bahetua eta igurztekoa erabiltzen dituzten zazpi errezeta gozo aurkezten dizkizugu

Tomate natural bitan kontzentratua, bahetua eta igurztekoa erabiltzen dituzten zazpi errezeta gozo aurkezten dizkizugu

2021ko maiatzaren 06a

Ezagutzen al dituzu Mercadonako tomate naturalaren aukera guztiak? Erabil ezazu saltsak eta erregosiak prestatzeko, haragi eta arrainen hornigai gisa, gisatuetarako osagai gisa, pizzen oinarrian jartzeko, ogi txigortuaren gainean igurzteko… Hainbat eratara erabil dezakezu.

Elikagai lagungarrienetako bat da etxe guztietan; aliatu bikaina da beti sukaldean. Hona hemen zenbait ideia, errezeta moduan, tomateari ahalik eta probetxu handiena ateratzeko.

Zer motatako tomate naturala duzu gustukoen?

Aukeratu gehien gustatzen zaizun tomate naturala, prestatzera zoazen errezetaren arabera. Hiru motatako tomate naturala aurkezten dizugu; erabilera ugari ditu sukaldean:

  • Tomate bitan kontzentratua: gozagarri gisa erabiltzen da erregosi eta saltsetan, janariaren zaporea eta kolorea indartzeko.
  • Tomate bahetua: tomate natural hau zuritu eta txikitu egiten da, eta, gero, bahe batetik pasatu (horregatik da lodiagoa). Tomate frijituaren hautabide natural gisa erabili ohi da. Pizzen oinarrian jartzeko, pastarako saltsa gisa edo osagarri gisa erabil daiteke. Ireki eta kontsumitzeko prest.
  • Igurzteko tomatea: oliba-olioa duen tomate naturala. Sukaldean ere erabiltzen den arren, zuzenean ogiaren gainean jar daiteke. Ireki eta zerbitzatu.

Prestatu pausoz pauso tomate naturala erabiltzen duten gure errezeta gozoak

Tomate bitan kontzentratuarekin

Babarrunak txirlekin

Imagen Texto 1 Tomate natural

4 lagunentzat

Osagaiak:

  • 570 g babarrun egosi (Granja, bi poto).
  • 500 g txirla fresko.
  • Hiru baratxuri-ale.
  • 300 ml itsaski-paellaren salda.
  • 200 ml ardo zuri.
  • 100 ml oliba-olio birjina estra.
  • Zopa-koilarakada bat tomate kontzentratu.
  • Kafe-koilarakada bat piperrauts gozo.
  • Gatza.
  • Piperbeltz beltza, ehogailuarekin.

Pausoz pauso

1. Xukatu babarrunak eta garbitu txirlak.

2. Eltze batean, olioa epel dagoela, frijitu baratxuri-aleak, xerratan moztuta. Gorritzen hastean, gehitu txirlak eta itxaron irekitzen diren arte.

3. Behin irekita, atera itzazu eltzetik eta bota ardo zuria eltzera.

4. Utzi alkoholari lurruntzen bi minutuz, eta, ondoren, gehitu tomate-kontzentratua, salda eta babarrunak. Ondu gatzez eta piperrez, eta utzi egosten bost bat minutuz.

5. Denbora hori igarotakoan, gehitu txirlak eta utzi sutan beste bi minutuz.

Ratatouillea

Imagen Texto 2 Tomate natural

4 lagunentzat

Osagaiak

  • 500 g alberjinia.
  • 400 g kuiatxo.
  • 500 g tomate natural.
  • Zopa-koilarakada bat tomate kontzentratu.
  • Usain-belarrak: oreganoa, ezkaia, erromeroa…
  • 200 ml oliba-olio birjina estra.
  • Gatza.
  • Piperbeltz beltza.

Pausoz pauso

1. Berotu labea aurretik, 180 °C-an.

2. Nahasi oliba-olio eta tomate kontzentratu guztia, tomate-olioa izan arte. Gorde.

3. Moztu alberjinia, kuiatxoa eta tomatea xaflatan, azala kendu gabe. Utzi alberjinia 15 bat minutuz gatzetan, garraztasuna kentzeko eta biguntzeko.

4. Jarri barazkiak laberako ontzi batean, txandakatuz. Ontzia goraino bete ondoren, ondu gatzez eta piperrez, eta zipriztindu barazkiak tomate-olioz. Amaitzeko, hautseztatu oreganoaz, ezkaiaz eta erromeroaz.

5. Sartu ontzia labean eta utzi bertan 20 bat minutuz, beroa goitik eta behetik duela.

Tomate bahetuarekin

Bloody mary alkoholik gabe

Imagen Texto 3 Tomate natural

1 lagunentzat

Osagaiak:

  • 200 g tomate bahetu.
  • 50-100 ml ur mineral (nahi den dentsitatearen arabera).
  • Tabaskoa.
  • Apio-adaxka bat.
  • Limoia.
  • Worcester saltsa.
  • Gatza.
  • Piperbeltz beltza.

Pausoz pauso

1. Hoztu ondoren, isuri tomate bahetua edalontzi batera, eta gehitu ura, gatza, tabasko-tanta batzuk, limoi-zurrusta bat, piperbeltz ehoa eta Worcester tanta batzuk.

2. Nahasi apio-adaxka batekin; apaintzeko ere erabiliko dugu. Hotzagoa nahi baduzu, jar iezaiozu izotza.

Saltsa boloniar bahetuz betetako tomateak

Imagen Texto 4 Tomate natural

Zazpi tomatetarako:

Osagaiak:

  • Zazpi tomate natural.
  • 250 g haragi txikitu (nahasia: txerriarena eta txahalarena).
  • Azenario bat.
  • Apio-adaxka bat.
  • Tipula bat.
  • 250 g tomate bahetu.
  • 150 ml oliba-olio birjina estra.
  • Gatza.
  • Piperbeltz beltza.

Pausoz pauso

1. Berotu labea aurretik, 180 °C-an.

2. Moztu tipula, apioa eta azenarioa, juliana fina eginda, eta frijitu dena arin eltze batean, olioa su eztian jarrita.

3. Barazkiak puntu-puntuan egotean, gehitu haragia, nahasi dena, ondu gatzez eta piperrez, eta utzi minutu batzuk sutan dena eginda egon arte.

4. Haragia eginda dagoenean, gehitu tomate bahetua, nahasi dena eta utzi sutan beste minutu pare bat. Gorde.

5. Moztu tomateen goiko geruza txapel-forman, eta hustu itzazu koilara batekin. Utz itzazu ahuspez, ura bota dezaten. Bete aurretik, ondu gatzez eta piperrez barrualdea eta, koilaratxoa erabilita, bete itzazu.

6. Sar itzazu labean gutxi gorabehera 20 minutuz edo tomateak eginda daudela ikusi arte.
Nahi izanez gero, amaitutakoan, bota iezaiezu gratinatzeko gazta edo hautsezta itzazu gazta parmesano birrinduz.

Haragi-bolak tomate-saltsan

Imagen Texto 5 Tomate natural

24 ale

Osagaiak:

  • Haragi-bolen erretilu bat.
  • 150 g gari-irin.
  • 150 g tipula.
  • Bi brik tomate bahetu.
  • 250 ml oliba-olio birjina estra.
  • Gatza.
  • Azukre zuria.

Pausoz pauso

1. Moztu tipula juliana fina eginda, eta frijitu arin ontzi batean olio pixka batekin, su eztian.

2. Eginda egotean, gehitu tomatea, gatza eta koilarakadatxo bat azukre. Utzi sutan 10 bat minutuz, beti oso su eztian.

3. Zartagin batean, jarri olioa berotzen, eta, olio horretan, frijitu arin aurretik irineztatutako haragi-bolak.

4. Jarri haragi-bolak eltze batean, eta, denak egotean, gehitu egindako tomatea. Utzi sutan beste 10 bat minutu, eta kito!

Igurzteko tomatearekin

Tomatez, pinaziz eta piper berdez egindako koka

Imagen Texto 6 Tomate natural

6-8 lagunentzat

Osagaiak:

  • Orea egiteko: 70 ml ur, 50 ml oliba-olio birjina estra, 50 ml garagardo, gatza eta 220 g gari-irin.
  • Betegarria egiteko: 50 ml oliba-olio birjina estra, 250 g igurzteko tomate, 25 g pinazi, 200 g piper berde.

Pausoz pauso

1. Berotu labea aurretik, 180 °C-an.

2. Katilu batean, jarri irina. Egin zulo bat eta bota bertara ura, olioa, gatza eta garagardoa. Nahasi dena koilara batez, eta, orea izatean, jar ezazu mahai gainean.

3. Bukatu oratzen (10 bat minutu), tarteka olio-tanta batzuk botatzen dituzun bitartean, orea harrotzeko.

4. Zabaldu orea laberako erretiluaren gainean, eta utzi labean 12 bat minutuz.

5. Moztu piperrak zati txikitan eta egin itzazu su eztian zartagin batean olio pixka bat jarrita.

6. Orea labean 12 minutuz egon ondoren, zabaldu igurzteko tomatea orearen gainean, baita piperra eta pinaziak ere.

7. Sartu dena berriro labean beste 10 minutuz.

Ogi txigortua igurzteko tomatearekin, mozzarellarekin, sardina ketuarekin eta errukularekin

Imagen Texto 7 Tomate natural

4 lagunentzat

Osagaiak::

  • Espelta-garizko ogia, lau xerra.
  • Mozzarella gazta fresko bat.
  • Sardina ketuen erretilu bat.
  • Errukula.
  • Igurzteko tomatea.

Pausoz pauso

1. Txigortu ogi-xerrak.

2. Zabaldu igurzteko tomatea ogiaren gainean.

3. Gero, jarri mozzarella-xerra bat edo bi, sardina ketu bat eta errukula-hosto batzuk.

Beste gomendio batzuk

Ikasi arrautza-zuringoa erabiltzen duten lau errezeta gozo prestatzen.