Inoiz entzun duzu ezer Tahiniaz? Apenas ezagutzen dugu gurean, baina, apurka-apurka, ari da tokia egiten, batez ere beren burua zaintzea gustuko dutenen artean.
Horrexegatik erakutsi nahi dizugu Ekialde Ertainean sorturiko pasta hau, sesamo-haziz egina, eta kontsumitzeko hainbat modu ere proposatuko dizkizugu. Ikusiko duzu zeinen ederra!
Tahiniaren ezaugarriak eta propietateak
- Tahinia pasta bat da, % 100 sesamo-haziz egina.
- Produktu horren ezaugarri nagusia da erabat naturala dela.
- Osagai bakarra du, eta, beraz, batere gehigarririk ez.
- Ez dauka laktosarik eta glutenik, eta aproposa da dieta beganoetarako.
- Produktu osasungarria da, gantz asegabe eta zuntz ugarikoa.
Prestatzeko eta kontsumitzeko moduak
Primerakoa da txigorkietan zabaltzeko, fruta edo entsaladei laguntzeko, pita-ogia bertan bustitzeko, edo beste hainbat errezeta prestatzeko, hala nola Humusa edo Baba Ghanousha. Hona hemen horietako batzuk:
Baba Ghanousha
- Egin erditik berenjena bat, eta gazitu.
- Erantsi olio pitin bat, itsatsita gera ez dadin, eta erre labean 40 minutuz, 200 ºC-an.
- Utzi hozten, eta hustu berenjena koilara batekin; ondoren, txikitu sardexkarekin, harik eta pure egin arte, berenjena-zatitxoren batzuk utzita.
- Erantsi koilaratxokada bat kumino, koilarakada bat jogurt greko, gatza eta piperbeltza. Nahastu.
- Ondoren, erantsi limoi-erdi baten zukua eta koilarakada bat tahini. Nahastu nahi bezalako testura lortu arte.
- Ipini platerean eta berdindu. Apaindu perrexil xehatu pixka batekin, piperrauts gozoarekin eta olio zorrotadatxo batekin.
Brokoli salteatua almendra xerratuekin eta tahini-saltsarekin
- Moztu 200 g brokoli arbolatxo txikitan. Ipini zartagin batean olio pixka bat, eta salteatu brokolia minutu batzuetan –txanda txikitan, brokolia ez dadin pilatu zartaginean–.
- Gehitu 30 g almendra, xerratan eginda. Almendrak pitin bat gorritu bitartean eta brokolia al dente dagoela, hautseztatu koilarakadatxo bat kumino, eta zerbitzatu platerean.
- Irabiagailu edo mixer batean, gehitu tahinia –lau koilarakada mardul–, bi baratxuri-ale, 75 ml limoi-zuku eta arrasean betetako koilaratxokada bat gatz –tontortu gabe–.
- Apaindu platereko brokolia, tahini-saltsarekin gozatuta.
Platano-, ahabi- eta tahini-txigorkia
- Ogi biribilaren gainean, igurtzi tahinia, ipini platanoa –trontzotan eginda–, dozena erdi ahabi, eta hautseztatu sesamo-hazi xigortuekin.
- Horretarako, sesamo-haziak txigortu behar dira aurretik zartaginean su bizian, oliorik gabe bost minutu inguruz, harik eta gorritu arte.
Tahini-, datil- eta olo-galletak
- Mixer edo irabiagailu batean, xehatu 200 g tahini eta 170 g datil zatikatu. Nahastu ondo 200 g olo ehorekin, harik eta ore homogeneo bat lortu arte. Baliteke datil-zatitxoren bat geratzea.
- Lortutako orearekin, moldekatu bospasei galleta, gaineratu sesamo-haziak nahieran, eta ipini laberatzeko paper gainean, aurretik oliba-olio pixka batekin igurtzita.
- Laberatu 15 minutuz, 180 ºC-an. Utzi hozten, eta bapo jatera!
Beste gomendio batzuk
Igurzteko beste krema osasungarriren bat nahi baduzu, hamaikatxo aukera eskaintzen dituena, agian interesatuko zaizu gure kakahuete-krema.