Saps quines són les patologies més freqüents que afecten els gats?

Saps quines són les patologies més freqüents dels gats?

21 de gener de 2021

Si tens un gat, deus saber que, com totes les espècies, tenen més propensió a patir unes patologies que d'altres.

En aquest sentit, els gats tendeixen a ser més sensibles als problemes urinaris i als trastorns digestius derivats de la ingesta de pèl quan es netegen. Els analitzem a continuació i et donem consells per ajudar a prevenir-los.

Els problemes urinaris dels gats

Els problemes urinaris són un dels motius habituals de la consulta del veterinari, ja que els gats són molt propensos a desenvolupar-los en algun moment de la seva vida.

Un dels més habituals és la cistitis idiopàtica felina. Es desconeix amb exactitud la causa que la provoca i se sol resoldre espontàniament en pocs dies (quan no hi ha obstrucció de les vies urinàries). Aquests episodis poden ser recurrents en alguns casos i, fins i tot, es poden tornar crònics.

L'estrès té un paper molt important en la seva aparició, ja que aquest trastorn pot provocar una alteració a la bufeta.

Quan no hi ha problemes obstructius, el gat sol presentar símptomes com dolor en orinar, orinar fora de la safata, sang a l'orina, orinar moltes vegades, però poca quantitat, etc.

Quan hi ha problemes obstructius, podem veure com el gat va a la safata contínuament, però no aconsegueix orinar i, fins i tot, pot tenir vòmits.

Un altre dels problemes freqüents dels gats és la formació de càlculs. En aquesta patologia intervenen múltiples factors, com ara l'edat, el sexe, la raça, l’esterilització, l’obesitat, etc.

Texto 1 Imagen Patología Gatos

Un dels perills més grans d'aquests càlculs és que poden arribar a obstruir la sortida de l'orina a l'exterior i posar en risc la salut de la nostra mascota. En aquest cas, veurem que el gat presenta una dificultat intensa per orinar i també pot tenir altres símptomes, com ara vòmits, letargia, falta de gana o dolor abdominal, entre d'altres.

Com ajudar a evitar-los?

  • Beure aigua amb freqüència: la millor manera d’ajudar a minimitzar la formació dels càlculs urinaris és que el gat ingereixi aigua de manera freqüent, fet que l'ajudarà a diluir l'orina. Per això és important que tingui sempre aigua neta i fresca a la seva disposició.
  • Mantenir la safata neta: segons el tipus de sorra que fem servir, cal canviar-la o netejar-la diverses vegades al dia. Així aconseguirem que el gat orini amb més freqüència.
  • Dieta específica: també és important seguir una dieta adequada, sobretot els gats amb predisposició a aquest tipus de problemes.

Infecciones urinarias

Una altra de les patologies més comunes són les infeccions urinàries, que són molt menys freqüents que en gossos. Solen aparèixer de manera secundària a altres patologies (diabetis, incontinència urinària) i són més probables en la vellesa de l'animal. Els agents causants són principalment bacteris i, en menor mesura, fongs.

Trastorns digestius provocats per les boles de pèl. Causes i consells per ajudar a expulsar-les i prevenir-les

Texto 2 Imagen Patología Gatos

Un altre dels problemes de salut més freqüents que tenen els gats són les boles de pèl. Els felins són animals molt nets: els encanta llepar-se el pèl cada dia per netejar-se. Tanmateix aquest procés d'higiene comporta inevitablement la ingestió de pèls, que acaben a l’estómac en forma de boles.

Problemes de salut derivats de les boles de pèl

Normalment aquest pèl s'expulsa amb la femta, però de vegades el gat no és capaç d'eliminar-lo per si mateix, i això li pot causar problemes de salut: trastorns digestius, vòmits, nàusees, restrenyiment, falta de gana i, en casos més greus, pot arribar a ser necessària la intervenció quirúrgica.

Importància d'una alimentació rica en fibra per prevenir les boles de pèl

Per evitar aquesta situació i mantenir un bon estat de salut, és recomanable que l'aliment que proporcionem al nostre animal de companyia incorpori fibres vegetals que afavoreixin l'arrossegament i l’expulsió dels pèls ingerits. Així es minimitza la incidència de vòmits per aquest motiu.

Raspalla el teu gat amb freqüència per prevenir aquest problema

A més d'una alimentació adequada, és recomanable fer un bon raspallat per ajudar a prevenir la formació de boles de pèl. Per a les races de pèl curt, n'hi ha prou amb un raspallat un o dos cops per setmana, mentre que als gats de pèl llarg cal raspallar-los cada dia.

Altres recomanacions

Aprèn a alimentar la teva mascota segons la seva etapa vital.