Passem revista a les al·lèrgies més habituals que afecten els gossos i gats.

Quines són les al·lèrgies més habituals en gossos i gats?

24 de març de 2021

Les al·lèrgies són patologies freqüents tant en els gossos com en els gats i solen cursar, fonamentalment, amb simptomatologia cutània (erupcions, granellades, eritema, picors d’intensitat diversa...), però també poden anar acompanyades de signes respiratoris i digestius.

Aquests símptomes es produeixen perquè el sistema immunitari de les nostres mascotes reacciona de manera exagerada davant una substància (al·lergogen).

Classificació de les al·lèrgies en gossos i gats

Depenent del tipus d'al·lergogen que provoca els símptomes al nostre animal de companyia, les al·lèrgies es poden classificar en diversos tipus:

Dermatitis al·lèrgica per picada de puces i altres insectes

Texto 1 Imagen Alergias perros

És l’al·lèrgia més freqüent en gossos i gats. La saliva de la puça o l’insecte provoca una resposta desmesurada del sistema immunitari al lloc de la picada. Això provoca una reacció inflamatòria i picor a la pell, i és habitual que l'animal es rasqui a la zona de la picada.

Les zones més comunes acostumen a ser la part baixa de l'esquena, a la unió amb la base de la cua, així com la pell de la cara interna de les cuixes i l'abdomen. És molt important la prevenció, utilitzar repel·lents de puces o insectes, i fins i tot emprar productes de neteja o higiene adequats per minimitzar la presència de puces o insectes en les nostres mascotes, ja que una sola puça pot provocar una reacció al·lèrgica al teu animal si pateix aquest tipus d'al·lèrgia.

Al·lèrgies ambientals

Texto 2 Imagen Alergias perros

Són les al·lèrgies que acostumen a patir en segon lloc els nostres animals de companyia. Es deuen a l'exposició a al·lergògens que es troben als ambients on són les nostres mascotes, per la qual cosa és molt difícil que el nostre animal no hi tingui contacte.

Els al·lergògens que podem trobar en aquest tipus d'al·lèrgies solen ser els següents:

 • pòl·lens d'arbres;
 • plantes i herbes com les gramínies;
 • floridures;
 • àcars de la pols de l'interior de les llars;
 • etc.

Al·lèrgies alimentàries

Texto 3 Imagen Alergias perros

En tercer lloc, hi ha les al·lèrgies de tipus alimentari, que són molt menys freqüents que les anteriors. Entre els principals al·lergògens alimentaris que poden ocasionar algun problema, hi ha els següents:

 • les proteïnes d'origen animal;
 • altres tipus de proteïnes de cereals o vegetals, o
 • altres tipus d'ingredients que formin part de l'aliment.

Cal aclarir que, encara que la nostra mascota tingui un problema després de consumir un aliment, això no vol dir que l'aliment estigui en mal estat. El que realment passa és que el nostre animal té una susceptibilitat a algun dels ingredients de l'aliment.

Reaccions al·lèrgiques per contacte

Son las menos habituales y pueden aparecer tras minutos u horas de contacto externo de nuestra mascota con la sustancia alérgena. Suelen producirse por el uso de:

 • jabones;
 • medicamentos;
 • productos de limpieza del hogar;
 • productos agrícolas;
 • etc.

Com es detecten les diferents al·lèrgies?

En tot tipus d'al·lèrgies, en primer lloc s’ha d’identificar el tipus d'al·lergogen que causa els problemes a l’animal, ja que evitant l'exposició aconseguirem que no apareguin els símptomes.

Per tant, es recomana acudir al veterinari en cas de qualsevol símptoma d'al·lèrgia. El veterinari farà diferents proves a l’animal per determinar el tipus d'al·lergogen causant de la reacció al·lèrgica i, posteriorment, pautarà el tractament adequat.

Altres recomanacions

Saps quines són les diferències entre aliments complets i complementaris i per a què serveix cadascun?