Aprèn a distingir els aliments complets i els complementaris, i utilitza'ls en l'alimentació de la teva mascota.

Aliments complets i complementaris. Segueix la guia d'alimentació amb la teva mascota

10 de setembre de 2020

En el mercat de l'alimentació per a mascotes hi ha una àmplia varietat d'aliments per a gossos i gats, dissenyats per cobrir necessitats o estats fisiològics diferents de cadascun dels nostres animals de companyia. Aquests aliments es poden classificar en aliments complets i aliments complementaris. Què significa cada un d'ells?

Diferències entre aliments complets i complementaris per a la teva mascota

  • Aliment complet: és un pinso compost que, per la seva composició, és suficient per a una ració diària. Això vol dir que es pot administrar com una dieta única sense necessitat d'aportar altres tipus d'aliments, ja que cobreix totes les necessitats nutricionals de la mascota. Solen ser els aliments secs, semihumits o humits, que es fan servir habitualment com a menjar diari dels nostres animals de companyia.
  • Aliment complementari: és un pinso compost, amb un contingut elevat de determinades substàncies; tanmateix, per la seva composició, no és suficient per a una ració diària, tret que s'utilitzi en combinació amb un altre pinso. És a dir, aquest tipus d'aliments no es poden administrar com una dieta única. Solen ser els premis, les llaminadures o els snacks que donem a les nostres mascotes de manera esporàdica per premiar-ne el comportament o demostrar-los que els estimem molt.

Per què és important seguir la taula de la guia d'alimentació dels envasos?

Als envasos d'aliments per a mascotes, hi podem trobar una taula en què s'indiquen les quantitats diàries recomanades per als nostres animals de companyia. És una informació molt important per a fer servir l'aliment de manera adequada.

Infografía alimentos completos catalán

Les necessitats nutricionals de les mascotes varien en funció de l'aliment utilitzat i de les característiques individuals de l'animal, com ara el pes, la raça, l’edat, l'activitat, l'estat fisiològic, etc. Per això, no es pot aportar la mateixa quantitat del mateix aliment a dos animals diferents, ni tampoc es pot oferir la mateixa quantitat de ració de dos productes diferents.

És per això que sempre es recomana seguir la guia d'alimentació que apareix als envasos, per així ajustar la quantitat necessària a cada mascota i no donar més o menys quantitat d'aliment de la necessària per a una nutrició correcta.

Per què es fa una recomanació quant al nombre d'àpats diaris?

Texto 1 Imagen Alimento completo vs complementario

En general, es recomana dividir la ració diària en diverses preses, perquè l'animal reparteixi la quantitat d'aliment al llarg del dia i, d'aquesta manera, no se sobrecarregui l’aparell digestiu ingerint molta quantitat de cop.

En el cas dels gossos, es recomana repartir la quantitat diària en almenys 2 preses a intervals regulars cada dia i establir una rutina d’àpats a la mateixa hora. Els gossos adults tenen molta gana i són capaços de menjar-se la quantitat diària recomanada d'una sola vegada, per la qual cosa no s’aconsella subministrar l'aliment a lliure elecció, ja que podrien patir un augment de pes no desitjat.

En el cas dels gats, es pot deixar l'aliment a lliure disposició, sempre que l'animal el sàpiga racionar. En cas contrari, es recomana repartir l'aliment en 2-3 preses i establir un horari d’àpats.

Problemes que causa l'excés d'alimentació

La majoria d’animals no tenen capacitat d'autoregular la quantitat d'aliment que ingereixen, de manera que poden arribar a menjar tot el que se'ls ofereix independentment que, amb aquesta quantitat, estiguin superant les seves necessitats nutricionals diàries. Per tant, quan no se segueixen adequadament les recomanacions nutricionals que s'indiquen a la guia d'alimentació, l'animal pot consumir molta més quantitat d’aliment del necessari i patir un problema de sobrepès.

Les mascotes amb sobrepès tenen menys esperança de vida, a causa en part dels problemes associats que solen aparèixer en un animal obès, com ara la diabetis mellitus, problemes articulars, problemes respiratoris, problemes cardíacs, etc.

És per això que sempre es recomana seguir la guia d'alimentació i no utilitzar altres tipus d'aliments juntament amb els aliments complets, per no aportar més quantitat d'aliment de la que l'animal necessita.

Menjar casolà?

Texto 2 Imagen Alimento completo vs complementario

Cal destacar que és molt complicat elaborar una dieta completa amb menjar casolà amb què es cobreixin totes les necessitats nutricionals de la nostra mascota, ja que són necessaris coneixements en nutrició animal. No s’ha de donar les sobres del nostre dinar o sopar a l'animal, ni fer una dieta de manera intuïtiva, sense consultar un especialista en nutrició animal. Sense aquestes recomanacions, seguir una dieta casolana pot ocasionar mancances nutricionals que causin problemes de salut a l'animal.

A més, optar per dietes casolanes requereix un esforç de temps i treball que molts propietaris no poden assumir.

També cal tenir en compte que alguns aliments molt comuns per a les persones, com ara la xocolata (teobromina) i la cafeïna, són tòxics per als gossos i els gats: els causen vòmits, diarrea, hiperactivitat, taquicàrdia i, fins i tot, convulsions. La ceba també pot suposar un risc, ja que pot provocar anèmia. El raïm i les panses poden causar problemes renals.

Altres tipus d'aliments casolans, com la carn crua sense cuinar, poden ser una font d'infecció per contaminacions microbiològiques i un risc tant per a les nostres mascotes com per a l'amo o els seus familiars per la manipulació. Tampoc és recomanable oferir ossos o espines de peix als gossos i als gats, ja que es poden danyar les dents i patir obstruccions intestinals.

Tampoc es recomana donar aliments casolans juntament amb el pinso, ja que es pot estar sobrealimentant l'animal i se li pot provocar sobrepès, amb els problemes associats. Fins i tot, podríem causar una sobrecàrrega alimentària a la nostra mascota que ocasioni problemes digestius, com ara vòmits i diarrees.

Altres recomanacions

Fes servir els Snacks de Compy per a premiar el teu gos.