La necessitat d'una dieta especial en l'alimentació diària dels gossos i els gats esterilitzats.

Les mascotes esterilitzades necessiten una alimentació especial?

15 de desembre de 2020

Hi ha una sèrie de diferències importants entre els gossos i els gats que han estat sotmesos a una operació d'esterilització i els que no ho han estat. A continuació, expliquem en què consisteixen aquestes diferències i la necessitat d'una dieta especial per als animals de companyia esterilitzats.

Què és l’esterilització?

L'esterilització és l'extirpació quirúrgica dels òrgans sexuals de les nostres mascotes: els testicles, en el cas dels mascles, i els ovaris o també l'úter, en el cas de les femelles.

L'esterilització i la salut dels gossos i els gats

De vegades, els experts recomanen l'esterilització per ajudar a disminuir el risc de certes malalties de l'aparell reproductor dels mascles i les femelles, així com l'aparició de tumors, infeccions, hèrnies, etc.

Altres vegades, la recomanen per millorar problemes de conducta. Els mascles sense castrar es poden mostrar més nerviosos durant el zel de la femella. A més, alguns necessiten marcar el territori amb l’orina.

Texto 1 Imagen Alimentación mascotas esterilizadas

Després de l’esterilització, disminueix progressivament la producció de testosterona, de manera que podem observar una millora del comportament en animals amb un caràcter dominant.

En el cas de les femelles, també es produeix un canvi després de l'esterilització. En són un exemple les gates que, durant el zel, miolen o orinen amb més freqüència. Un cop esterilitzades, tendeixen a disminuir aquest tipus de comportament.

Cal tenir en compte que tots aquests canvis depenen de la fase en què es fa l'esterilització, ja que, segons el desenvolupament de l’animal, no és el mateix si es fa quan ja és adult o quan és un cadell.

Necessitat d'una alimentació especial per a gossos i gats esterilitzats

Texto 2 Imagen Alimentación mascotas esterilizadas

Els canvis hormonals que pateixen les mascotes després de l'esterilització provoquen un canvi en els seus hàbits d'alimentació, ja que el descens dels nivells d'estrògens causa una pèrdua de la inhibició del consum de l'aliment, i això fa que els animals mengin més.

Per tot això, cal que els gossos i els gats esterilitzats segueixin una dieta especial, ja que disminueixen les seves necessitats energètiques diàries i l’activitat física, i augmenta la gana, factors que els fan més propensos a l'obesitat i al sedentarisme.

Texto 3 Imagen Alimentación mascotas esterilizadas

Aquest tipus d'alimentació hauria de tenir una aportació moderada d'energia, amb fonts de proteïna d'alt nivell biològic per mantenir la massa muscular i, a més, amb un nivell adequat de fibra per estimular la sacietat de l'animal. També cal tenir en compte sempre que és recomanable afavorir l'exercici diari de les nostres mascotes.

És per això que es recomana començar un programa de control de pes des que les mascotes s’esterilitzen, tenint en compte que caldrà disminuir la quantitat d'aliment que estiguem proporcionant o buscar un altre tipus de productes baixos en greix, dissenyats específicament per a animals esterilitzats. Aquest tipus d'alimentació ajuda a evitar que les mascotes augmentin de pes i que, per tant, desenvolupin problemes relacionats amb l'obesitat.

Si tenim dubtes sobre l'alimentació que cal seguir, podem consultar el veterinari, que ens ajudarà a controlar-la.

Altres recomanacions

Aprèn a alimentar la teva mascota segons la seva etapa vital.