Aprèn els millors consells per preparar una deliciosa barbacoa de peix.

Gaudeix del plaer d'una barbacoa de peix, lleugera i saludable

19 de juny de 2024

T’agrada la barbacoa de peix? És una alternativa deliciosa que sempre sorprèn pel seu gust i textura agradables. Per això, té molts partidaris entre el públic que cerca opcions més lleugeres i saludables.

El peix admet una enorme varietat de possibilitats de cocció, i assaborir-lo a la brasa sempre és una gran experiència. Des de les sardines fins a les orades, passant pel marisc i els cefalòpodes, et donem uns consells per cuinar-los a la perfecció.

T’atreveixes a fer una barbacoa de peix? Encén el foc i descobreix una manera diferent de gaudir de les barbacoes!

Consells per triomfar amb una barbacoa de peix

En primer lloc, la millor manera d’aconseguir un bon resultat amb el peix a la brasa és fer servir graelles de dues fulles, reversibles i especials per rostir peix. Amb aquestes graelles, es pot girar el peix sense que s'esmicoli o es trenqui.

Unta el peix amb una mica oli d'oliva abans de posar-lo a la graella: evitaràs que s'enganxi. Per impedir que s'assequi i aconseguir que quedi sucós, és recomanable afegir-hi oli d'oliva o condiment també mentre es rosteix.

Sardines

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

Un peix blau clàssic i exquisit que no pot faltar en la barbacoa. Altament nutritives, les sardines tenen una gran quantitat d'àcids grassos omega-3, vitamines A, B i D, i minerals com fòsfor, potassi, calci, zinc, iode, ferro i magnesi. Fer sardines a la brasa no solament és senzill, sinó que també garanteix un gust intens i deliciós.

Consells

  • Es recomana salar-les sempre amb sal grossa, perquè absorbeixi el greix. Cal salar-les bé abans de posar-les a la graella.
  • Cuina-les prop de les brases i gira-les com a màxim cada 2 minuts fins que la pell es torri.
  • I no t’oblidis de servir-les amb un rajolí de llimona.

Orada, llobarro i corbina

Són peixos blancs, rics en proteïnes, greixos insaturats i vitamines del grup B. Cuinar-los a la brasa és molt senzill: els pots fer oberts i cuits pel dors, en filets o sencers. En tots tres casos, sempre que els facis oberts i cuits pel dors, tingues en compte que els has de cuinar sempre més temps amb la pell cap al foc, i al final una mica per la banda de la carn.

Te n’oferim un exemple de cada un:

Consells per fer una orada sencera a la barbacoa

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

És un peix fàcil de preparar i que no sol quedar sec gràcies al seu contingut de greix.

  • Perquè tingui més gust, la pots farcir per la tripa amb unes rodanxes de llimona i untar-ne l’interior una mica d'all, per exemple.
  • Fes-hi un parell de talls poc profunds perquè l’escalfor hi penetri millor.
  • Prova d’acompanyar-la amb una marinada de llimona i oli d'oliva. Afegeix-l’hi al principi i a la meitat de la cocció amb un pinzell.

Consells per fer un llobarro obert a la brasa

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

Aquesta és la manera més habitual de cuinar aquest tipus de peix a la barbacoa.

  • Recorda que per cuinar-lo correctament has de posar el peix a la graella amb la pell cap avall, cap a les brases.
  • Per aconseguir un efecte cruixent, pots torrar la pell deixant la graella en contacte amb les brases durant un parell de minuts.
  • Condimenta’l al gust per donar-hi el sabor que t'agrada. Pots fer una allada, una salsa de tomàquet i alfàbrega o una altra de més exòtica com la de mango i coriandre, etc.

Consells per fer una corbina a filets

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

La corbina és un peix semigras que queda molt bé a la brasa.

  • La manera correcta de cuinar-la és com el llobarro, començant amb la pell cap avall, cap a les brases.
  • Condimenta-la al gust, per exemple amb all, bitxo i una mica d'oli d'oliva. També la pots acompanyar amb una salsa de llimona i mantega. Per a un plat encara més nutritiu i complet, afegeix-hi una mica de bròcoli o coliflor, que també pots fer a la brasa. O si t’estimes més, uns espàrrecs de marge.
  • Amaneix-la amb suc de llimona abans de servir-la. És boníssima!

Filets de salmó

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

Aquest peix blau és ric en proteïnes d'alta qualitat. Té un gran contingut de vitamina D i minerals com ara iode, magnesi, fòsfor, seleni, ferro i calci. Fer el salmó a la barbacoa en realça el gust natural. Anima’t a tastar-lo!

Consells

  • Posa unes rodanxes de taronja o llimona sobre la graella i, al damunt, el filet de salmó amb la pell cap avall. D'aquesta manera, evitaràs que el peix s’enganxi a la graella.
  • Quan es comenci a torrar la pell, gira’l sobre el llit de rodanxes de llimona i taronja.
  • Mira de no fer-lo massa per mantenir-ne la suculència i evitar que quedi sec.
  • Condimenta els lloms amb una marinada feta amb suc de taronja, llimona, salsa de soja i mostassa, que marida a la perfecció amb aquest peix blau.
  • Atreveix-te a realçar el gust del salmó amb alguna de les nostres salses orientals.

Potes de pop cuit

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

El pop és una font rica en vitamina B2. A més, conté minerals essencials com fòsfor, zinc, calci, magnesi, sodi i potassi. Ben fet a la brasa, destaca pel seu gust marcat i una textura suau molt agradable al paladar. És un encert segur!

Consells

  • El moment correcte de posar el pop a la graella és quan les brases deixen de fumejar i són ben calentes.
  • Posa les potes senceres a la graella i ves girant-les, entre 3 i 5 minuts per cada cara, fins que s'enrosseixin.
  • Talla les potes de pop en rodanxes, condimenta-les amb sal grossa o en escates (no hi posis la sal fins que les treguis del foc, així en mantindràs el suc i no quedaran seques) i afegeix-hi un rajolí d'oli d'oliva.
  • Un suggeriment de guarnició és servir el pop amb Parmentier (un puré de patates i formatge).
  • És important que no quedi fred. Per assaborir-ne tot el gust i gaudir-ne de la textura, serveix-lo sempre immediatament després de treure'l de la graella.

Sípia

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

Assaborir una sípia a la brasa és aprofitar-ne l’alt valor nutricional: és una font de vitamines A, B i E, i de minerals com el seleni, el calci o el iode. Gaudeix de la carn ferma i del gust únic de la sípia a la brasa.

Consells

  • Posa-la tan a prop de les brases com sigui possible i cuina-la entre 2 i 3 minuts per cada costat, tot i que el temps de cocció pot variar en funció del gruix de la peça.
  • Unta-la amb una mica d'amaniment d'all i julivert per evitar que s'enganxi a la graella i donar-hi un toc de gust.
  • Posa-hi la sal després de cuinar-la per evitar que desprengui massa aigua i s'endureixi.
  • Fes una picada d’oli, all i julivert: és ideal per a la sípia. També hi va molt bé la maionesa.
  • La pots acompanyar amb unes verdures a la brasa o una amanida fresca.

Gamba grossa

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

En una barbacoa no pot faltar una mica de marisc. Les gambes són riques en omega-3, aporten vitamines E i B6, i minerals com calci, ferro, fòsfor, potassi, magnesi, seleni i iode. Fetes a la brasa, les gambes tenen un gust intens i una textura sucosa.

Consells

  • Perquè quedin al punt, posa les gambes prop de les brases i no les deixis més d'un minut per cada costat. S’han d’enrossir per fora i quedar sucoses per dins.
  • Les pots amanir amb una mica d’oli d’all i julivert, que hi donarà un toc de gust.
  • Les pots servir en broquetes, alternant-les amb verdures.

Patates i cebes a la brasa

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

Les patates i les cebes fetes també a la brasa són un acompanyament per al peix que no falla mai. Per fer-les, embolica en paper d'alumini cebes i patates punxades amb una forquilla i posa-les entre les brases. Deixa que es cuinin uns 40 minuts.

Consejos para triunfar con tu Barbacoa de Pescado.

Altres recomanacions

Per fer boca mentre es fa la brasa, dona un cop d'ull a la nostra selecció d'aperitius per als pícnics i les trobades a l’aire lliure.

Si t'agrada el llobarro, pren nota d’aquesta recepta de llobarro amb vinagreta i cloïsses.

Prepara un pop à lagareiro, un plat tradicional portuguès que es fa al forn.