La sopa de ceba és molt més que una simple recepta. És un plat clàssic de la cuina francesa, ple d'història i tradició, que ha conquerit els paladars d’arreu del món i que ara et convidem a recrear a la teva cuina. T’animes?
Els orígens de la sopa de ceba es remunten a l'edat mitjana i, malgrat que ha anat evolucionant al llarg del temps, manté com el primer dia l’estatus de plat reconstituent, ideal per als mesos d'hivern.
A més, és una prova fefaent del valor de la cuina tradicional i la importància dels ingredients bàsics. El pa torrat, cobert generosament amb formatge gratinat, es fon amb la suavitat de la ceba caramel·litzada i l'ou, per crear una simfonia harmònica de gustos.
Si t'agraden els plats de cullera, prepararàs una sopa de ceba tan deliciosa com si fossis en un bistrot típic de París. Bon profit!
Pas a pas per preparar la nostra recepta de sopa de ceba
Ingredients per a 4 persones
- 1 kg de ceba dolça
- 60 ml d’oli d'oliva verge extra
- 30 g de mantega sense sal
- 1 cullerada de farina
- 200 ml de vi blanc
- 1,5 litres d’aigua
- Sal grossa
- Pebre negre
- 24 llesques de baguet
- 4 ous
- 150 g de formatge emmental per gratinar
Pas a pas
1. En un recipient fondo per al foc, ofega la ceba dolça tallada a la juliana amb un rajolí d'oli i la mantega a foc baix, uns 20 o 25 minuts. La ceba s’ha de cuinar i caramel·litzar lleugerament.
2. Afegeix-hi la cullerada de farina, remena-ho i deixa que es cuini uns minuts més.
3. Cobreix-ho amb el vi blanc i apuja lleugerament el foc. Remena-ho i, quan s’hagi evaporat l'alcohol, afegeix-hi l'aigua.
4. Rectifica-ho de sal i pebre, i posa-ho a coure uns 15 o 20 minuts.
5. Mentrestant, preescalfa el forn i torra lleugerament les llesques de baguet (uns 5 minuts a 200 ºC).
6. Prepara 4 recipients fondos aptes per al forn i posa-hi un ou en cada un.
7. Reparteix el brou ben calent amb la ceba en els mateixos recipients, sobre l'ou.
8. Damunt posa les rodanxes de pa torrat (la quantitat depèn del diàmetre del recipient) i força formatge emmental ratllat.
9. Posa-ho al forn i retira-ho així que es gratini. Amb 4 o 5 minuts, a màxima potència amb gratinador, n’hi ha prou.
Altres recomanacions
Descobreix els cinc tipus de cebes que pots trobar a Mercadona i quina és la més adient per preparar aquesta sopa.
No et perdis la nostra selecció de cremes saludables per a l'hivern.
Incorpora a la dieta fruita seca i fruites deshidratades: contribueixen a una alimentació equilibrada.