Saps com cuidar la teua alimentació? L'elecció dels aliments que prens diàriament, la seua proporció i l'atenció a les quantitats dels productes que consumixes són elements fonamentals per a mantindre una bona salut.
Acompanya'ns, de la mà del Dr. Escribano (metge especialista en Endocrinologia i Nutrició), i descobrirem les claus per a portar una alimentació equilibrada, que assegure una aportació nutricional saludable.
Com triar els grups d'aliments?
És essencial seleccionar ingredients rics en nutrients per a incorporar-los a la teua alimentació diària. N'hi ha altres que tenen menys valor nutricional i, per tant, només pots consumir ocasionalment.
- Fruita i verdura: absolutament bàsiques en la nostra alimentació. Fonts de vitamines, minerals i antioxidants. Riques en fibra.
- Carns: ens aporten proteïnes d'alt valor biològic, ja que contenen tots els aminoàcids que són essencials per a l'estructura dels músculs i de gran part del nostre organisme. També contenen vitamines (sobretot del grup B) i minerals com el ferro i el zinc.
- Peixos: també ens aporten proteïnes d'alt valor biològic, així com una àmplia varietat de vitamines (entre altres, A i D) i minerals (sodi, fòsfor, ferro, iode...). En alguns casos són rics en olis grassos saludables, com omega-3.
- Llet i ous: són també una font important de proteïnes de màxima qualitat. A més, la llet ens aporta calci, un mineral indispensable per al sistema ossi. Els ous són rics en vitamina D.
- Llegums, arròs, pasta, creïlles i cereals: són indispensables per la seua riquesa en hidrats de carboni, que ens brinden l'energia necessària per a desenvolupar la nostra activitat muscular i, sobretot, per a la cerebral.
- Fruita seca: la fruita seca és una joia de la nostra alimentació. Ens aporta gran varietat de nutrients: proteïnes, greix insaturat, vitamines, minerals... Rica en antioxidants i fibra insoluble.
- Oli d'oliva: el millor greix del planeta, amb una extraordinària aportació de components indispensables per al nostre organisme. Entre altres, antioxidants i antiinflamatoris. L'oli d'oliva de més qualitat és l'Oli d'oliva verge extra.
- Plats preparats i el nostre servici A punt per a Menjar també poden tindre cabuda en la teua alimentació, ja que estan preparats amb productes frescos i d'òptima qualitat. A més, com que agilitzen els menjars diaris, et faciliten la vida.
Quina quantitat pots prendre de cada grup d'aliments?
A més de fer una selecció d'aliments adequats, cada un té unes quantitats de consum recomanades. Per això, és també fonamental controlar la quantitat que prens de cada grup d'aliments.
- Fruita: cal consumir de 3 a 5 peces al dia. Es calcula que una persona ha de menjar prop de 100.000 peces de fruita al llarg de la seua vida.
- Verdura: es recomana 2 vegades al dia. Això suposa unes 70.000 verdures en tota la vida.
- Carns: 4 o 5 vegades per setmana.
- Peix: 4 o 5 vegades per setmana: 2 vegades peix blau i 3 vegades peix blanc. En estes dosis podem incloure també les conserves de peix.
- Lactis: inclouen llet, formatge, iogurts... cal consumir-ne diàriament.
- Creïlles: 2 o 3 vegades a la setmana.
- Ous: de 4 a 5 ous a la setmana: almenys 4, però sense superar els 5.
- Arròs, pasta, llegums i cereals: es recomana consumir-ne de 2-3 vegades a la setmana, tenint en compte sempre l'activitat física que es faça.
- Fruita seca: se n'ha de consumir un mínim de 3 a 5 vegades a la setmana. L'ideal és consumir-ne tots els dies, però poca quantitat.
- Oli d'oliva: és un aliment de consum diari. La dosi adequada és d'uns 30 centímetres cúbics al dia, la qual cosa equival a unes 3 cullerades soperes tots els dies.
- Dolços, galletes, brioixeria...: són aliments que no han de ser protagonistes en la nostra alimentació. Es recomana consumir-ne de manera ocasional.
- Hidratació: sempre hem de cuidar la nostra hidratació. Les millors fonts d'hidratació són l'aigua i les begudes que tenen aigua com a component principal. És molt important beure aigua amb freqüència, ja que és vital per a garantir les funcions biològiques eficients del nostre cos.
Finalment, recorda que no es tracta d'eliminar grups alimentaris sencers, sinó de fer eleccions saludables i adequar bé la freqüència i la quantitat de tot el que mengem.
Per a això, et deixem este menú setmanal molt complet, equilibrat i variat, que t'ajudarà a incloure molts d'estos grups d'aliments en el teu dia a dia.
Com aprofitar millor les seues propietats a través de la cuina?
Una de les qüestions que influïx molt en la nostra alimentació és com cal preparar els aliments. I en això té molt a veure la cuina. La cuina és temps, temperatura i una miqueta d'imaginació, fonamentals per a aprofitar tan bé com siga possible els aliments.
Per això, des de Mercadona, facilitem que els nostres productes es puguen preparar de diferents maneres. Com, per exemple, que siguen aptes per a cuinar en fregidora d'aire. Coneix ací tot el nostre assortiment per a air fryer i com es preparen.
A més, mastegar és fonamental perquè això fa que la digestió siga molt més fàcil, moltíssim més ràpida i molt més eficaç. Es recomana mastegar entre 20 - 25 vegades en cada mos. I, si és possible, sopar unes 2 hores abans de dormir, per a fer bé la digestió.
Altres recomanacions
Seguix els nostres consells per a completar La teua Cistella Equilibrada i portar una alimentació saludable.
Coneixes les Ensalades verticals? Et recomanem 5 receptes amb ingredients molt interessants.
Les nostres Begudes vegetals són sanes i delicioses, aptes per a tota classe de dietes.