Gústache a Grellada de Peixe? É unha deliciosa alternativa que sempre sorprende polo seu agradable sabor e textura. Por iso, conta con numerosos partidarios entre o público que busca opcións máis lixeiras e saudables.
A cociña de peixe admite unha enorme variedade de posibilidades, e gozalo á brasa é sempre unha grande experiencia. Dende sardiñas ata douradas, pasando por mariscos e cefalópodos, dámosche uns consellos para cociñar cada un deles á perfección.
Atréveste cunha Grellada de peixe? Acende o lume e descubre unha forma diferente de gozar das túas grelladas!
Consellos para triunfar coa túa Grellada de Peixe
En primeiro lugar, para conseguir un bo resultado co teu peixe á brasa, a mellor forma é utilizar grellas de dúas follas, reversibles de peixe ou un recipiente para asar ollomol. Con eles, pódese voltear o peixe sen risco a que se esmigalle ou rompa.
Unta o peixe con pouco aceite de oliva antes de poñelo na grella, así evitarás que se pegue. Para impedir que seque e conseguir que quede zumarento, é recomendable ir engadindo aceite de oliva ou aderezo durante o asado.
Sardiñas
Un peixe azul clásico e exquisito que non pode faltar na túa Grellada. Altamente nutritivas, posúen unha gran cantidade de ácidos graxos omega 3, vitaminas A, B e D e minerais como fósforo, potasio, calcio, zinc, iodo, ferro e magnesio. Asar sardiñas á brasa non só é sinxelo, senón que tamén garante un sabor intenso e delicioso.
Consellos
- Recoméndase sazonalas sempre con sal gordo, para que absorba a graxa. Hai que salgalas ben antes de colocalas na grella.
- Cocíñaas preto das brasas dándolles a volta como máximo cada 2 minutos ata que torre a pel.
- E non esquezas servilas cun chorriño de limón.
Dourada, Robaliza e Corvina
Estes tres son peixes brancos, ricos en proteínas, graxas non saturadas e vitaminas do grupo B. A súa preparación á brasa é moi sinxela: podes cociñalas ao lombo, en filetes ou enteiras. Nos tres casos, sempre que as cociñes ao lombo, ten en conta que debes cociñar o peixe sempre máis tempo coa pel cara ao lume, e ao final un pouco pola carne.
Imos darche un exemplo de cada un:
Consellos para cociñar unha Dourada enteira á grella
Un peixe fácil de preparar e que non adoita quedar seco grazas ao seu contido de graxa.
- Podes enchela pola parte da tripa para que colla máis sabor. Por exemplo, cun pouco allo untado no interior e unhas rodas de limón.
- Faille un par de cortes pouco profundos para que a calor penetre mellor.
- Proba a acompañala cunha mariñada de limón e aceite de oliva. Engádea ao principio e á metade do proceso cun pincel.
Consellos para unha Robaliza aberta á brasa
Esta é a forma más habitual de cociñar este tipo de peixe na grella.
- Recorda que para cociñala correctamente debes poñer o peixe na grella coa pel cara a abaixo, cara ás brasas.
- Para conseguir un efecto crocante, podes torrar a pel un par de minutos deixando a grella en contacto coas brasas.
- Sazónaa segundo queiras para darlle o sabor que che gusta. Podes facer unha allada con allo, unha salsa de tomate e alfábega ou outra máis exótica como a de manga e coandro, etc.
Consellos para a Corvina en filetes
A corvina é un peixe semigraxo que cumpre moi ben á brasa.
- A forma correcta de cociñalo é como a robaliza, comezando coa pel cara a abaixo, cara ás brasas.
- Sazónao segundo vos guste. Por exemplo, con allo, chile e un pouco aceite de oliva. Tamén podes maridalo cunha salsa de limón e manteiga. Para un prato aínda máis nutritivo e completo, engade un pouco brócoli ou coliflor que podes cociñar tamén á brasa. Ou, se o prefires, uns espárragos verdes.
- Adereza con zume de limón antes de servir, está delicioso!
Filetes de salmón
Este peixe azul é rico en proteínas de alta calidade. Contén un gran contido de vitamina D e minerais como iodo, magnesio, fósforo, selenio, ferro e calcio. Cociñar o salmón na grella realza o seu sabor natural, anímate a probalo!
Consellos
- Coloca unhas rodas de laranxa ou limón sobre a grella e, despois, coloca o filete de salmón coa pel cara a abaixo sobre as devanditas rodas. Desta forma, evitarás que o peixe quede pegado á grella.
- Cando empece a torrar a pel, dálle a volta sobre a cama de rodas de limón e laranxa.
- Procura non sobrecociñar para manter o zume e evitar que quede seco.
- Sazona os lombos cunha mariñada feita con zume de laranxa, de limón, a salsa de soia e a mostaza, que marida á perfección con este peixe azul.
- Atrévete a realzar o sabor do salmón con algunha das nosas Salsas orientais.
Patas de polbo cocido
O polbo é unha fonte rica en vitamina B2. Ademais, contén minerais esenciais como fósforo, zinc, calcio, magnesio, sodio e potasio. Ben feito á brasa, destaca polo seu marcado sabor e unha textura suave moi agradable ao padal. É un acerto asegurado!
Consellos
- O momento correcto de poñer o polbo na grella é cando as brasas deixen de botar fume e estean ben quentes.
- Coloca as patas sempre enteiras na grella e dálles voltas, entre 3 e 5 minutos por cada cara, ata que queden douradas.
- Corta en rodas as patas de polbo, condimenta con sal gordo ou en escamas (non botes o sal ata que o saques do lume, así manterás o seu zume e non quedará seco) e engade un chorriño de aceite de oliva.
- Unha suxestión de gornición é servilo cun parmentier (un puré de patacas e queixo).
- É importante que non che quede frío. Para gozalo en toda a súa plenitude de sabor e textura, sírveo sempre inmediatamente despois de sacalo da grella.
Choco
Gozar dun choco á brasa é aproveitar o seu alto valor nutricional: é unha fonte de vitaminas A, B e E e de minerais como o selenio, o calcio ou o iodo. Goza da carne firme e do sabor único do choco á brasa.
Consellos
- Colócao o máis preto das brasas posible e cociña entre 2-3 minutos por cada lado, aínda que o tempo de cociñado pode variar dependendo do grosor da peza.
- Unta cun pouco aderezo de allo e perexil, que evitará que se pegue á grella e que lle dará un toque de sabor.
- Bótalle o sal despois de cociñalo para evitar que desprenda demasiada auga e endureza.
- Prepara un exquisito machucado con aceite, allos ben picados e perexil picado, é o compañeiro ideal para o choco. Tamén a maionesa.
- Podes acompañalo cunhas verduras á brasa ou cunha ensalada fresca.
Gambóns
Na túa grellada non pode faltar un pouco marisco. Uns gambóns son ricos en omega 3, achéganche vitaminas E e B6 e minerais como calcio, ferro, fósforo, potasio, magnesio, selenio e iodo. Cociñados á brasa, os gambóns dan a medida do seu sabor intenso e textura zumarenta.
Consellos
- Para que queden no seu punto, colócaos preto das brasas e non os deixes máis dun minuto por cada lado. Deben quedar dourados por fóra e zumarentos por dentro.
- Podes maridalos cun pouco allo e perexil en aceite, que lles dará un toque de sabor.
- Podes servilos en espetos, alternando con outros de verduras.
Patacas e cebolas á brasa
Un acompañamento que nunca falla para o teu peixe é cociñar unhas patacas e cebolas tamén á brasa. Para iso, envolve en papel de aluminio cebolas e patacas picadas cun garfo e colócaas entre as brasas. Deixa que se cociñen arredor de 40 minutos.
Outras recomendacións
Para abrir boca mentres se fan as brasas, bótalle unha ollada á nosa selección de Aperitivos para os teus pícnics e reunións ao aire libre.
Se che gusta a robaliza, toma nota desta Receita de Robaliza con vinagreta e ameixas.
Prepara un Polvo à Lagareiro, un prato tradicional portugués que se prepara ao forno.