Ezagutu Gabon hauetarako gure Aperitibo-aukera zabala.

Gabonetako aperitiboen ideiak: Banakako mokadutxo gozoak

2020ko abenduaren 09a

Gabonak bertan dira, eta, egoera berezian datozen arren, egun maitagarriak izango dira; ba al da ezer hoberik elkartu eta Gabonetako aperitibo erraz eta ikusgarri batzuk hartzea baino?. Gure proposamenak ikusi nahi badituzu, jarraitu irakurtzen!

Gabonetako zer aperitibo ditu Mercadonak aurten?

Aurten jende gutxiago elkartuko gara, eta plater beretik jatea saihestu beharko dugu. Hori dela eta, fingerfood gisako hainbat aperitibo-proposamen prestatu ditugu; beste era batera esanda, hartzeko eta jateko prest, erraz eta dibertigarri!

Gabonetako aperitiboen proposamenak lau multzo erakargarritan banatu ditugu: Tartaletak, Gaztak eta pateak, Urdaiazpikoa eta hestebeteak, eta Itsaskiak. Oso erraz prestatzen dira; nahikoa da aurkezpena pixka bat zaintzea. Pintza, tresna eta platertxo indibidualak ere jarri, eta gozatu!

Tartaletak eta Vol au vent-ak

Texto 1 Imagen Aperitivos Navidad

Ba al dakizu nondik datorren Vol au vent hitza?

Historiak kontatzen duenez, XVIII. mendeko sukaldari frantses bati hostorea betetzea bururatu zitzaion. Hura labean azkar harrotu zenean, sukaldariak oihu egin omen zuen: “elle vole au vent !”; hots, “hegan ari da”.

Texto 2 Imagen Aperitivos Navidad

Hostore horiek erabiliz, askotariko platerak egin daitezke, eta, osagai gutxi batzuekin, zapore guztiz desberdinak lortzen dira. Aurten, hauek prestatu ditugu:

  • Mini Vol au vent beteak: saltsa tartariarra eta izokin ketua.
  • Vol au vent beteak: ahate-konfita eta sagar errea.
  • Kurrusketa beteak: karramarroa, arrautza gogorra, hegaluzea eta maionesa.
  • Mini Tartaletak: bakailaoa, piper berdea, tipulina, albaka eta olioa.

Gainera, gure hostorea banakako zatitan ebaki dugu, eta, labean egin ondoren, perretxiko, baratxuri fresko, gazta urdin, intxaur eta pistatxoen salteatuarekin bete dugu.

Aperitibo horiekin uztartzeko, Lambrusco Rosado Piccolo Gio ardo fresko eta fruta-gustukoa gomendatzen dizugu.

Gaztak eta pateak

Texto 3 Imagen Aperitivos Navidad

Bazenekien gazta oso gustuko baduzu… turofiloa zarela?

Hitz horrek jatorri grekoa du: eta philos hitzak “zerbait maitatzea” esan nahi du, eta tyros, berriz, “gazta” da. Horren arabera, benetako turofilo batek edozein mota, zapore, usain eta testuratakoak eta gaztarekin zerikusia duen guztia maite du... Termino horrekin identifikatzen zara?

Hala bada, Gabonetako aperitiboetan ezin da falta izan askotariko gazten taula bat, aldez aurretik prestaturiko zati tentagarriekin, hala nola:

  • Papaia-mokadutxoak: papaiaz betetako gazta-bolatxo krematsuak.
  • Irasagar-gutiziak: gazta krematsuzko bolatxo gozoak irasagar-ukitu gozoarekin.
  • Almendra- eta ezti-biribilkia: egun hauetarako ezinbestekoa da hau ere, mahaspasa-tosta batean igurtzita konbinazio aparta eta txundigarria lortzen duena.

Texto 4 Imagen Aperitivos Navidad

Gazta-taula zabal bateko gazta krematsuetan ezin dira falta izan Camembert gazta, Camembert boilurduna, Brie gazta eta Brie ahabiaduna.

Gazta-taula osatzeko eta testura desberdinak konbinatzeko, gazta onduagoren bat gehitu dezakezu, hala nola gazta urtetsu fuertea edo ardi-gazta zaharra, eta, gaztekin konbinatzeko, fruitu lehorrak edo fruta lehortuak (adibidez, pikuak edo Medjoul datilak), eta marmeladak, hala nola tomate-marmelada edo piper-marmelada.

Gazta-taula honi pate gozoren bat gehitu diezaiokezu. Hauek proposatzen dizkizugu: boilur- eta ahabia-patea, ahate-bloka, faisai-patea foie-grasarekin eta boilurrekin eta hegaluze-patea piperrekin. Kristalezko potetxoan daudenez, ezin hobeak dira taulan zuzenean aurkezteko.

Gabonetako aperitiboen aukera beganoren bat nahi baduzu, gure hummus klasiko gozoa edo produktu-sorta horretako beste edozein gehitzea proposatzen dizugu, olio eta piperrauts zorrotadatxo batekin apainduz... Ezin hobea!

Texto 5 Imagen Aperitivos Navidad

Pate eta gaztekin uztartzeko, Abadía Mantrús Ribera Ardo Beltz Ondua proposatzen dizugu; tempranillo mahatsez egindako ardo beltza da, hamabi hilabetez barrikan ondutakoa. Bestela, Piccolo Gio Lambrusco Gorria; zapore lehorrekoa da, aproposa gazta krematsu eta pate horiekin hartzeko.

Urdaiazpikoa eta hestebeteak

Texto 6 Imagen Aperitivos Navidad

Gabonetako aperitiboetan, ezinbestekoak dira urdaiazpikoak eta hestebeteak. Erraz eta azkar prestatzen dira, eta, ardo on batekin zerbitzatuta, aperitibo izarretako bat dira aurrez prestatu gabeko bilkura guztietan; arrakasta ziurtatua dute, seguru.

Askotariko taula bat prestatzeko, hestebete batzuk aukeratu behar ditugu, hala nola txerri iberiko gizenduaren solomoa, txerri iberiko gizenduaren txorizoa eta txerri iberiko gizenduaren saltxitxoia. Taula berean jar ditzakezu, edo ontzi desberdinetan zerbitzatu; hori bai, saiatu xerrak ez elkartzen, zaporeak ez nahasteko. Taula osatzeko, pistatxo eta boilurrez betetako oilasko-xerrak erabil ditzakegu, edo urdaiazpikoz eta gaztaz betetako oilasko-xerrak, leunak eta gozoak.

Texto 7 Imagen Aperitivos Navidad

Hestebeteen ebaketa urdaiazpikoen ebaketa bezain garrantzitsua da. Oso garrantzitsua da zerrarik gabeko ganibeta ondo zorroztua erabiltzea, xerra ez apurtzeko. Aholku bat: saiatu xerrak ahalik eta meheen eta diagonalean mozten, itxura erakargarriagoa emateko.

Nola kontserbatu urdaiazpikoa lehortu gabe?

Gabonetan urdaiazpiko bat erosten duen horietakoa bagara, aukera ona da, zalantzarik gabe, txerri iberiko gizenduaren urdaiazpiko bat. Baina kontuan izan behar dugu ebakitzen jakitea bezain garrantzitsua dela lehortu gabe mantentzen jakitea. Berogailuek, hezetasunak eta beste ingurumen-faktore batzuek eragina izan dezakete, eta, horretarako, ezinbestekoa da jakitez zer egin dezakegun hondatu ez dadin.

Urdaiazpikoa fresko mantentzeko egokiena da urdaiazpikoari kentzen diogun urdaiarekin berarekin estaltzea. Urdaiak zuria izan behar du beti, ebakitakoa mindu ez dadin. Ebaki ahala, urdai-geruza berriak atera eta zaharrak ordezkatu egin behar dira.

Beste aukera bat ebakitako urdaiazpikoa erostea da; adibidez, gure txerri iberikoa gizenduaren urdaiazpikoa, labanaz moztua. Ireki eta jateko prest dago. Urdaiazpikoa dastatzeko modu praktiko eta erraza da, beti bere zapore- eta heze-puntuan.

Eta urdaiazpiko eta hestebeteen taula horiek osatu nahi badituzu, konponbide ona da aranez, mahaspasaz eta intxaurrez betetako oilaskoa edo urdaiazpikoz, gaztaz eta arrautzaz betetakoa xerratzea. Bero nahiz hotz, hestebete gisa, zerbitza daiteke.

Texto 8 Imagen Aperitivos Navidad

Urdaiazpiko eta hestebeteekin uztartzeko, Abadía Mantrús Ribera Ardo Beltz Ondua proposatzen dugu. Ardo horrek ezin hobeto konbinatzen ditu basoko fruten, kanelaren, banillaren eta zur txigortuaren zaporeak.

Itsaskiak eta arrainak

Texto 9 Imagen Aperitivos Navidad

Gabonetan, mahaian, ezinbestekoak dira itsaskiak ere. Bi aukera ditugu: jateko prest daudenak eraman, hala nola otarrainxka egosiak, edo gordinik eraman eta etxean prestatu, egosita edo plantxan erreta, hala nola ganboia. Hala ere, zalantza handiak sortzen dira itsaskia egosteko denborari eta moduari buruz. Etxean egitera animatzen bazara, kontsultatu gure taula zalantzak argitzeko.

Texto 10 Imagen Aperitivos Navidad

Gabonetako aperitiboetarako beste bi ideia dira hegaluze-xerra oliba-oliotan ogi gainean eta izokin ketuaren tinbala, arrainarekin erraz eta azkar prestatzekoak.

Texto 11 Imagen Aperitivos Navidad

Aperitibo-multzo honekin uztartzeko, ezin hobea da Abadía Mantrús Rueda Verdejo ardoa, fruta-zapore freskoa baitu, aho osoa betetzen duena.

Beste gomendio batzuk

Labean egindako ogi-makilatxoek ez dute huts egiten Gabonetan ere. Irudimen pixka batekin, Aperitiboen aurkezpenean jar ditzakezu.