Probatu duzu txelba? Hemendik aurrera, gure dendetan aurki dezakezu arrain zaporetsu hori.
Oraindik ezagutzen ez baduzu, azalduko dizkizugu zer ezaugarri nagusi dituen, eta proposatzen dizugu osagai nagusia arrain hori duten 5 errezeta bikain prestatzea. Izugarri gustatuko zaizkizu!
Txelbaren ezaugarriak
Arrain zuria da, erdikoipetsua, arrosa-kolorea eta isla urdinak dituena, mutur zapalekoa.
Zapore bizia eta testura trinkoa ditu. Labean erreta jan ohi da. Mercadonako denda guztietan aurki dezakezu, Kanarietan izan ezik:
- Osorik, garbitu gabe.
- Osorik, garbituta.
- Irekita, garbi.
Ikusi, pausoz pauso, txelba prestatzeko gure errezetak
Txelba patata- eta tipula-oinarriaren gainean
- Berotu labea aurrez, goitik eta behetik, 180-200 graduan.
- Azpil batean, jarri 400 g patata xerra mehetan, 3 baratxuri-ale erdibituta, 100 g tipula eta 3 erramu-hosto. Estali 100 ml arrain-saldarekin.
- Egin labean 20 bat minutuz.
- Atera labetik, eta jarri txelba gainean (garbi, hezurrik eta ezkatarik gabe). Eman ezkata-gatz pixka bat.
- Erre labean 20 minutuz, gutxi gorabehera, azala gorritzen hasi arte.
- Zerbitzatzean perrexil pixka bat bota, xehe-xehe, eta txorrotada bat oliba-olio.
Txelba ogi birrinduzko zarakarrarekin
- Jarri patata- eta tipula-oinarri bat, lehenengo errezetan bezala. Eduki labean 20 minutuz, 180 graduan.
- Xehatu 150 g ogi birrindu, 2 baratxuri-ale eta 20 g perrexil, limoi-erdi baten azal birrindua, iltzea eta piperbeltz beltza norberaren gustura.
- Birrindu dena, eta jarri txelba gainean (arraina garbi, hezurrik eta ezkatarik gabe).
- Estali ondoren, txelbari 3 ebaki egin solomoan, eta sartu haietan limoi-xerra erdi bat.
- Erre 25 minutuz 180 °C-an, atera zarakarra gorritzean, eta zerbitzatu.
Txelba barazkiekin
- Jarri oinarrian 250 g patata eta 100 g tipula, lehenengo errezetan bezala.
- Gehitu 200 g entsalada-tomate, Padróngo 8 piper (edo frijitzeko 2 piper berde), 80 g azenario, 50 g apio, eta piperbeltz beltza norberaren gustura.
- Barazkien gainean, jarri txelba, irekita (garbi, hezurrik eta ezkatarik gabe).
- Labean 12-15 minutu eduki, 180 graduan, eta zerbitzatu.
Txelba baratxuri eta pipermin frijituarekin
- Labean jarri txelba, irekita (garbi, hezurrik eta ezkatarik gabe) gatz pixka batekin eta olioarekin, 15 minutuz, 180 °C-an.
- Bitartean, xerratu hiru baratxuri-ale eta jarri frijitzen, olio pixka batekin.
- Baratxuria gorritu baino lehen, gehitu 2 piperminak eta piper txorizero bat.
- Gorritu denean, kendu sutatik.
- Atera txelba labetik, isuri 50 ml ozpin zuri gainean, eta, ondoren, baratxuri eta pipermin frijitua.
- Perrexil xehatua ere bai, 5 g.
Txelba pikillo piperren saltsarekin
- Egosi 6 patata txiki, azal eta guzti.
- Txikitu 350 g piper gorri, 350 g piper berde eta 140 g tipula more.
- Sueztitu nahasketa 100 ml oliotan.
- Erdi bigunduta dagoenean, gehitu 300 g tomate birrindu, gatza eta 10 g martorri xehatu.
- Jarri lurrezko azpil batean txelba, osorik (garbi, hezurrik eta ezkatarik gabe) gatz pixka batekin eta olioarekin, eta eduki labean 20 minutuz, 180 °C-an.
- Zerbitzatu piper-saltsarekin eta patata egosiekin.
Beste gomendio batzuk
Postrerako ideiak behar badituzu, Hacendado Legamia-hautsarekin egiteko errezeta hauek proposatzen dizkizugu.