Aclarim diversos conceptes bàsics sobre reciclatge per ajudar-te a separar i a comprar millor

Quatre conceptes bàsics sobre reciclatge

02 de setembre de 2020

Avui dia sentim a parlar molt de reciclatge. Diàriament ens trobem amb termes que, la majoria de vegades, no queden prou clars. Així, doncs, no és estrany que confonguem el sentit de mots com "reciclable", "reciclat", "reutilitzable" o "compostable". Conceptes nous per a temps nous..., però volen dir el mateix? Què és exactament cada cosa?

Cada vegada és més freqüent sentir aquestes paraules, sobretot quan anem a comprar o quan separem a casa. Algunes són prou clares; altres, potser no tant. Per això és important aclarir les idees, perquè ens ajudaran a separar millor a casa i a fer una compra més ben informada.

Compostable

Compostable.

Diem que un producte o envàs és compostable quan pot donar lloc a compost, és a dir, adob orgànic de qualitat. Aquesta és una de les diferències principals entre un material compostable i un de biodegradable.

Els productes compostables s'han de dipositar al contenidor de residu orgànic, si n'hi ha. Així, es porten a una planta de tractament industrial, en què, sota unes condicions determinades, es transformen en adob per a usos agrícoles.

Reciclat i reciclable

No volen dir el mateix! Els envasos que llences al contenidor groc van a una planta de tractament on es converteixen en matèria primera. Aquesta matèria primera es fa servir per a fer productes reciclats: no s'han hagut d'emprar nous recursos naturals per a fabricar aquests productes.

Un producte reciclable és l'altra cara de la moneda: està dissenyat específicament perquè el seu material es torni a aprofitar després de passar per un tractament de reciclatge. No ha d’estar fet necessàriament de material reciclat, però sí que es podrà reciclar.

Reciclado.

Reciclable.

Reutilitzable

El concepte de producte reutilitzable és el més fàcil: està pensat perquè es pugui fer servir una vegada i una altra, amb una finalitat determinada, com ara portar la compra, sense haver de passar per cap tractament especial intermedi. Només t’has de recordar de portar la bossa de casa!

 

Reutilizable.

En la transició cap a una economia circular, els consumidors tenim molt a dir i molt a aportar. Conèixer els conceptes clau ens ajudarà a tots a seguir un estil de vida cada vegada més sostenible.

Reciclaje.