Cuida l'alimentació del teu gos i les seves necessitats energètiques d'acord amb la seva grandària.

Els gossos de grandàries diferents tenen les mateixes necessitats alimentàries?

26 de novembre de 2020

Segons si la grandària del teu gos és petita, mitjana o grossa, has d'aprendre a donar-li una alimentació correcta. Hi ha una dieta adequada per a cada grandària de gos. Cal no oblidar que és l'espècie de mamífer que més diversitat de grandàries presenta. Podem trobar des de races de gossos molt petits i amb molt poc pes, com el chihuahua, fins a races de gossos molt grossos i pesats, com el santbernat.

Aprèn a alimentar al teu gos d'acord amb la seva grandària

Texto 1 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

Podríem pensar que, independentment de la seva grandària, tots tenen les mateixes necessitats alimentàries. Tanmateix, les necessitats nutricionals dels gossos varien segons la grandària de la raça. Un gos de raça petita no té els mateixos requeriments energètics que un gos de raça gran. No podem enfocar de la mateixa manera l'alimentació d'un caniche que la d'un gran danès.

Els gossos de races petites necessiten més energia

Texto 2 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

Pot resultar paradoxal, però els gossos de races petites tenen un metabolisme més ràpid que els gossos més grossos. Per tant, requereixen més quantitat d'energia per poder cobrir les altes necessitats nutricionals.

Com que són animals amb estómacs molt petits, els aliments per a races petites solen tenir més densitat energètica, per tal que les quantitats que s’ingereixen de l'aliment no siguin elevades i, d'aquesta manera, no se sobrecarregui l'aparell digestiu de l'animal.

Pel que fa als gossos de grandària mitjana i grossa, també necessiten una cura especial en l’alimentació. Un pes saludable i uns ossos i unes articulacions forts i resistents són dos dels grans reptes de la seva dieta.

Mides de croquetes segons la grandària del gos

Texto 3 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

A l'hora de triar el pinso per al teu gos, cal que tinguis en compte que les croquetes han de tenir unes dimensions adequades a la mida de la boca de l'animal. Per tant, les croquetes dels aliments per a gossos de races petites són més petites que les dels aliments per a races més grans, i viceversa.

Normalment els aliments es divideixen en dos grups, amb croquetes adaptades a la grandària del gos:

  • Productes per a gossos de races petites: per a animals d’entre 1 i 10 kg de pes.
  • Productes per a gossos de races mitjanes i grans: per a animals a partir dels 10 kg de pes.

Beneficis per al gos si la mida de la croqueta s’adapta a la seva grandària

Texto 4 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

La mida de la croqueta d’un pinso està condicionada per les dimensions anatòmiques de la mandíbula de l'animal. Una mida adequada facilita que el gos pugui fer una bona masticació de l'aliment. A més, els animals se sentiran molt més còmodes menjant una croqueta que els càpiga bé a la boca.

Una masticació correcta de les croquetes ajuda a minimitzar problemes digestius, ja que facilita la barreja i el desplaçament de l'aliment al llarg del tracte gastrointestinal i ajuda a la posterior digestió de l'aliment a l'aparell digestiu.

A més, durant la masticació s'allibera saliva, que és molt important perquè facilita la masticació i la deglució, ja que actua com a lubricant i solubilitza els components de la dieta.

Un altre benefici de mastegar adequadament les croquetes de pinso és que, gràcies a la seva textura, ajuden a arrossegar la brutícia que s’adhereix a les dents i les genives.

Per tant, amb una mida adequada de les croquetes es contribueix a una millor digestió i, a més, s’ajuda a la neteja de les dents.

Inconvenients del fet que les croquetes no estiguin adaptades a la grandària del gos

Texto 5 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

  • En gossos de races petites: si els gossos de races petites mengen croquetes no adaptades a la seva grandària i no les masteguen adequadament, poden patir problemes d'ennuegament. A més, els trossos més grossos poden fer que s'irritin les mucoses, fet que ocasiona problemes digestius, i que es dificulti la digestió.
  • En gossos de raça mitjana o gran: no és recomanable que mengin croquetes de mida reduïda, perquè se les empassen sense mastegar i, per tant, l’estómac ha de fer un sobreesforç per digerir l'aliment, cosa que provoca digestions més pesades i lentes. A més, en engolir aquestes petites croquetes de manera brusca, es poden formar conglomerats de croquetes que obstrueixin i colpegin la part posterior de la gola, fet que pot provocar petites lesions esofàgiques.

Altres recomanacions

També és molt important que aprenguis a alimentar la teva mascota segons la seva etapa vital. Tingues-ho en compte!