T’agrada la barbacoa de peix? És una alternativa deliciosa que sempre sorprèn pel seu gust i textura agradables. Per això, té molts partidaris entre el públic que cerca opcions més lleugeres i saludables.
El peix admet una enorme varietat de possibilitats de cocció, i assaborir-lo a la brasa sempre és una gran experiència. Des de les sardines fins a les orades, passant pel marisc i els cefalòpodes, et donem uns consells per cuinar-los a la perfecció.
T’atreveixes a fer una barbacoa de peix? Encén el foc i descobreix una manera diferent de gaudir de les barbacoes!
Consells per triomfar amb una barbacoa de peix
En primer lloc, la millor manera d’aconseguir un bon resultat amb el peix a la brasa és fer servir graelles de dues fulles, reversibles i especials per rostir peix. Amb aquestes graelles, es pot girar el peix sense que s'esmicoli o es trenqui.
Unta el peix amb una mica oli d'oliva abans de posar-lo a la graella: evitaràs que s'enganxi. Per impedir que s'assequi i aconseguir que quedi sucós, és recomanable afegir-hi oli d'oliva o condiment també mentre es rosteix.
Sardines
Un peix blau clàssic i exquisit que no pot faltar en la barbacoa. Altament nutritives, les sardines tenen una gran quantitat d'àcids grassos omega-3, vitamines A, B i D, i minerals com fòsfor, potassi, calci, zinc, iode, ferro i magnesi. Fer sardines a la brasa no solament és senzill, sinó que també garanteix un gust intens i deliciós.
Consells
- Es recomana salar-les sempre amb sal grossa, perquè absorbeixi el greix. Cal salar-les bé abans de posar-les a la graella.
- Cuina-les prop de les brases i gira-les com a màxim cada 2 minuts fins que la pell es torri.
- I no t’oblidis de servir-les amb un rajolí de llimona.
Orada, llobarro i corbina
Són peixos blancs, rics en proteïnes, greixos insaturats i vitamines del grup B. Cuinar-los a la brasa és molt senzill: els pots fer oberts i cuits pel dors, en filets o sencers. En tots tres casos, sempre que els facis oberts i cuits pel dors, tingues en compte que els has de cuinar sempre més temps amb la pell cap al foc, i al final una mica per la banda de la carn.
Te n’oferim un exemple de cada un:
Consells per fer una orada sencera a la barbacoa
És un peix fàcil de preparar i que no sol quedar sec gràcies al seu contingut de greix.
- Perquè tingui més gust, la pots farcir per la tripa amb unes rodanxes de llimona i untar-ne l’interior una mica d'all, per exemple.
- Fes-hi un parell de talls poc profunds perquè l’escalfor hi penetri millor.
- Prova d’acompanyar-la amb una marinada de llimona i oli d'oliva. Afegeix-l’hi al principi i a la meitat de la cocció amb un pinzell.
Consells per fer un llobarro obert a la brasa
Aquesta és la manera més habitual de cuinar aquest tipus de peix a la barbacoa.
- Recorda que per cuinar-lo correctament has de posar el peix a la graella amb la pell cap avall, cap a les brases.
- Per aconseguir un efecte cruixent, pots torrar la pell deixant la graella en contacte amb les brases durant un parell de minuts.
- Condimenta’l al gust per donar-hi el sabor que t'agrada. Pots fer una allada, una salsa de tomàquet i alfàbrega o una altra de més exòtica com la de mango i coriandre, etc.
Consells per fer una corbina a filets
La corbina és un peix semigras que queda molt bé a la brasa.
- La manera correcta de cuinar-la és com el llobarro, començant amb la pell cap avall, cap a les brases.
- Condimenta-la al gust, per exemple amb all, bitxo i una mica d'oli d'oliva. També la pots acompanyar amb una salsa de llimona i mantega. Per a un plat encara més nutritiu i complet, afegeix-hi una mica de bròcoli o coliflor, que també pots fer a la brasa. O si t’estimes més, uns espàrrecs de marge.
- Amaneix-la amb suc de llimona abans de servir-la. És boníssima!
Filets de salmó
Aquest peix blau és ric en proteïnes d'alta qualitat. Té un gran contingut de vitamina D i minerals com ara iode, magnesi, fòsfor, seleni, ferro i calci. Fer el salmó a la barbacoa en realça el gust natural. Anima’t a tastar-lo!
Consells
- Posa unes rodanxes de taronja o llimona sobre la graella i, al damunt, el filet de salmó amb la pell cap avall. D'aquesta manera, evitaràs que el peix s’enganxi a la graella.
- Quan es comenci a torrar la pell, gira’l sobre el llit de rodanxes de llimona i taronja.
- Mira de no fer-lo massa per mantenir-ne la suculència i evitar que quedi sec.
- Condimenta els lloms amb una marinada feta amb suc de taronja, llimona, salsa de soja i mostassa, que marida a la perfecció amb aquest peix blau.
- Atreveix-te a realçar el gust del salmó amb alguna de les nostres salses orientals.
Potes de pop cuit
El pop és una font rica en vitamina B2. A més, conté minerals essencials com fòsfor, zinc, calci, magnesi, sodi i potassi. Ben fet a la brasa, destaca pel seu gust marcat i una textura suau molt agradable al paladar. És un encert segur!
Consells
- El moment correcte de posar el pop a la graella és quan les brases deixen de fumejar i són ben calentes.
- Posa les potes senceres a la graella i ves girant-les, entre 3 i 5 minuts per cada cara, fins que s'enrosseixin.
- Talla les potes de pop en rodanxes, condimenta-les amb sal grossa o en escates (no hi posis la sal fins que les treguis del foc, així en mantindràs el suc i no quedaran seques) i afegeix-hi un rajolí d'oli d'oliva.
- Un suggeriment de guarnició és servir el pop amb Parmentier (un puré de patates i formatge).
- És important que no quedi fred. Per assaborir-ne tot el gust i gaudir-ne de la textura, serveix-lo sempre immediatament després de treure'l de la graella.
Sípia
Assaborir una sípia a la brasa és aprofitar-ne l’alt valor nutricional: és una font de vitamines A, B i E, i de minerals com el seleni, el calci o el iode. Gaudeix de la carn ferma i del gust únic de la sípia a la brasa.
Consells
- Posa-la tan a prop de les brases com sigui possible i cuina-la entre 2 i 3 minuts per cada costat, tot i que el temps de cocció pot variar en funció del gruix de la peça.
- Unta-la amb una mica d'amaniment d'all i julivert per evitar que s'enganxi a la graella i donar-hi un toc de gust.
- Posa-hi la sal després de cuinar-la per evitar que desprengui massa aigua i s'endureixi.
- Fes una picada d’oli, all i julivert: és ideal per a la sípia. També hi va molt bé la maionesa.
- La pots acompanyar amb unes verdures a la brasa o una amanida fresca.
Gamba grossa
En una barbacoa no pot faltar una mica de marisc. Les gambes són riques en omega-3, aporten vitamines E i B6, i minerals com calci, ferro, fòsfor, potassi, magnesi, seleni i iode. Fetes a la brasa, les gambes tenen un gust intens i una textura sucosa.
Consells
- Perquè quedin al punt, posa les gambes prop de les brases i no les deixis més d'un minut per cada costat. S’han d’enrossir per fora i quedar sucoses per dins.
- Les pots amanir amb una mica d’oli d’all i julivert, que hi donarà un toc de gust.
- Les pots servir en broquetes, alternant-les amb verdures.
Patates i cebes a la brasa
Les patates i les cebes fetes també a la brasa són un acompanyament per al peix que no falla mai. Per fer-les, embolica en paper d'alumini cebes i patates punxades amb una forquilla i posa-les entre les brases. Deixa que es cuinin uns 40 minuts.
Altres recomanacions
Per fer boca mentre es fa la brasa, dona un cop d'ull a la nostra selecció d'aperitius per als pícnics i les trobades a l’aire lliure.
Si t'agrada el llobarro, pren nota d’aquesta recepta de llobarro amb vinagreta i cloïsses.
Prepara un pop à lagareiro, un plat tradicional portuguès que es fa al forn.