Obertura de la primera botiga de Mercadona a Portugal

Mercadona obre la seva primera botiga a Portugal

01 de juliol de 2019
  • El nou supermercat està situat a la ciutat de Vila Nova de Gaia (districte de Porto) i, abans que acabi l'any, la companyia preveu tenir a Portugal un total de deu botigues ubicades als districtes de Porto, Braga i Aveiro.
  • Juan Roig i Hortensia Herrero, president i vicepresidenta de Mercadona, juntament amb els membres restants del Consell d'Administració i diferents autoritats portugueses, han visitat aquesta tarda les instal·lacions per explicar-los de primera mà el projecte d'internacionalització de la companyia.
  • La companyia té 900 treballadores i treballadors portuguesos actualment, i preveu assolir els 1.100 empleats el 2019; també té previst invertit més de 100 milions d’euros durant aquest exercici.
  • La companyia ha invertit del 2016 al 2018 més de 160 milions d'euros, destinats principalment a la construcció dels supermercats, d'un bloc logístic a Póvoa de Varzim, a les oficines de Porto i Lisboa, i al centre de coinnovació ubicat a Matosinhos.

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, obre demà la seva primera botiga a Portugal, concretament a la zona de Canidelo, a Vila Nova de Gaia (districte de Porto).

A la visita institucional, que s’ha celebrat avui en aquestes instal·lacions, hi han assistit, per part de Mercadona, el president, Juan Roig, i la vicepresidenta, Hortensia Herrero, juntament amb la resta de membres del Consell d’Administració i el Comitè de Direcció de la companyia. Han estat acompanyats, entre d’altres, del secretari d’Estat d’Agricultura i Alimentació, Luís Medeiros Vieira, del secretari d’Estat de la Defensa del Consumidor, João Torres, i del president de la Cambra de Vila Nova de Gaia, Eduardo Vítor Rodrigues, que han pogut conèixer de primera mà el projecte d'internacionalització de la cadena de supermercats.

Juan Roig ha valorat que "avui és un dia històric per a Mercadona, ja que hem fet realitat el nostre somni d'internacionalitzar la companyia en un país veí al qual ens uneixen importants vincles afectius i culturals, com és Portugal. En nom de tots els qui formem Mercadona, vull agrair a Portugal el suport rebut per fer realitat aquesta fita empresarial en un país que ens ha rebut amb els braços oberts des del primer dia, que és exemple de modernitat i d’innovació. Avui és l'inici d'un projecte compartit per construir riquesa i progrés en aquest país germà".

D'altra banda, el president de la Cambra de Vila Nova de Gaia, Eduardo Vítor Rodrigues, ha donat la benvinguda a la companyia i ha destacat que "és un gran orgull veure Vila Nova de Gaia acollir l'obertura de la primera botiga de Mercadona a Portugal, la major cadena espanyola de supermercats. Aquesta obertura és la culminació d'un procés que ha implicat molta feina conjunta, que ha involucrat no només l'empresa, sinó també l'Ajuntament, la Junta de Freguesia de Canidelo i l’Sport Clube de Canidelo que, gràcies a aquesta participació, disposa d’un nou estadi i millors condicions per a la pràctica esportiva des de fa més d'un any. Aquesta obertura és de gran importància també perquè es tracta d'una empresa que aposta fermament per la responsabilitat social, que tant valorem, i perquè proporciona als veïns del municipi una oferta comercial més moderna. És per això que estem agraïts a Mercadona per haver donat prioritat a l'entrada a Portugal a través de Gaia, per valorar l'interès econòmic d’aquesta regió i per contribuir-ne a la creació d'ocupació".

Amb aquesta obertura s'inicia el projecte d'internacionalització de la companyia, en què ha invertit més de 160 milions d'euros fins ara, destinats principalment a la construcció dels supermercats, d'un bloc logístic ubicat a Póvoa de Varzim (Porto), de les oficines ubicades a Porto i Lisboa, i d'un Centre de Coinnovació a Matosinhos (Porto) per fer sessions de coinnovació amb els clients portuguesos per al desenvolupament d'un assortiment adaptat als seus gustos. Amb l’objectiu de continuar creant riquesa i progrés a Portugal, la companyia té previst invertir-hi el 2019 més de 100 milions d'euros, de manera que la inversió global del projecte Mercadona Portugal sobrepassaria els 260 milions d'euros d’ençà que va anunciar la seva entrada al país veí el 2016.

A més, Mercadona, per a qui la figura del proveïdor és molt i molt important, col·labora amb 300 proveïdors portuguesos des de fa anys. En aquest sentit, ha fet compres per valor de 203 milions d'euros des que va anunciar el seu projecte i té previst unes compres el 2019 per valor de més de 90 milions d’euros. Així mateix, la companyia, que actualment té una plantilla de 900 treballadores i treballadors portuguesos, té previst assolir els 1.100 el 2019.

El primer supermercat a Portugal, al qual se sumaran nou més al llarg d’aquest any, està ubicat a les antigues instal·lacions del camp de futbol Manoel Marques Gomes, i és també el primer projecte de Responsabilitat Social de Mercadona al país, ja que fruit de l'acord de col·laboració assolit entre la companyia i l'Ajuntament de Gaia, la Junta de Freguesia de Canidelo i l'Sport Clube de Canidelo, el 2018 Mercadona va construir un estadi totalment nou, amb millors mitjans per al desenvolupament de l'educació esportiva de nens i joves, alhora que va aprofitar els terrenys annexos de l'antic camp per ubicar-hi la seva actual i primera botiga.

Amb una superfície de sala de vendes de 1.800 metres quadrats, la botiga de Canidelo respon al nou Model de Botiga Eficient, que la companyia està implantant progressivament a les seves botigues d'Espanya i que es caracteritza per reforçar l'excel·lència en el servei i optimitzar l'acte de compra dels clients. Es tracta d'un nou concepte de supermercat que redueix fins a un 40 % el consum energètic respecte d’una botiga convencional.

A aquesta primera obertura, la seguirà el proper 9 de juliol la de la botiga situada a Matosinhos (Porto), que s'ubicarà a l’edifici històric de l'antiga fàbrica de conserves Vasco da Gama. En el seu moment, la companyia es va comprometre a mantenir l'aspecte original de l'immoble per preservar-ne la història centenària i el marc arquitectònic inigualable. S'ha recuperat la façana original de l'entrada principal, el segell i la xemeneia interior. Es tracta d’un edifici abandonat que reneix de la mà de Mercadona i revitalitza una zona industrial de Matosinhos. Després d'aquesta botiga, s'obrirà la situada a Maia el 16 de juliol i la situada a Gondomar el 23 d'aquest mateix mes; totes elles estan localitzades al districte de Gran Porto.

Projecte Mercadona

Mercadona és una empresa de supermercats físics i de venda online, amb presència a Espanya i Portugal. Amb una plantilla de 87.000 persones, 900 d'elles a Portugal, el 2018 va assolir unes vendes de 24.305 milions d'euros després de registrar un increment d'un 6 % respecte de l'exercici anterior. La companyia, que el 2018 va fer una inversió rècord per valor de 1.504 milions, va aconseguir un benefici net de 593 milions d'euros i, a més, en el marc de la seva política de creixement compartit va repartir un total de 325 milions d'euros entre la plantilla en concepte de prima per objectius.

Dades principals de Mercadona a PortugalDades principals de Mercadona a Portugal.

Eduardo Vítor Rodrigues, president de la Cambra de Vila Nova de Gaia; Pedro Siza Vieira, ministre adjunt i d’Economia, i Juan Roig, president de Mercadona, durant la visita institucional  celebrada a la primera botiga de Mercadona a PortugalEduardo Vítor Rodrigues, president de la Cambra de Vila Nova de Gaia; Pedro Siza Vieira, ministre adjunt i d’Economia, i Juan Roig, president de Mercadona, durant la visita institucional celebrada a la primera botiga de Mercadona a Portugal.

Juan Roig, president de Mercadona; Pedro Siza Vieira, ministre adjunt i d’Economia, i Eduardo Vítor Rodrigues, president de la Cambra de Vila Nova de Gaia, a la secció Juan Roig, president de Mercadona; Pedro Siza Vieira, ministre adjunt i d’Economia, i Eduardo Vítor Rodrigues, president de la Cambra de Vila Nova de Gaia, a la secció " A punt per Menjar" de la botiga de Canidelo, Vila Nova de Gaia (Porto).

Pedro Siza Vieira, ministre adjunt i d’Economia; Luís Medeiros Vieira, secretari d’Estat d’Agricultura i Alimentació; Eduardo Vítor Rodrigues, president de la Cambra de Vila Nova de Gaia, i Juan Roig, president de MercadonaPedro Siza Vieira, ministre adjunt i d’Economia; Luís Medeiros Vieira, secretari d’Estat d’Agricultura i Alimentació; Eduardo Vítor Rodrigues, president de la Cambra de Vila Nova de Gaia, i Juan Roig, president de Mercadona.

Exterior primera botiga de Mercadona a Portugal a Vila Nova de Gaia (districte de Porto)Exterior primera botiga de Mercadona a Portugal a Vila Nova de Gaia (districte de Porto).