Roda de Premsa de Mercadona 2017

Mercadona incrementa la facturació un 6%, fins als 22.915 milions d’euros, i crea 5.000 nous llocs de treball fixos

13 de març de 2018

Amb una inversió rècord de 1.008 milions d'euros el 2017 i una previsió d'invertir 1.500 milions el 2018, només amb recursos propis.

  • L'aposta per un nou Model de Botiga Eficient i per la qualitat dels productes frescos, amb el projecte Frescos Global, i disposar alhora d'un assortiment eficaç cada vegada més adaptat a les necessitats de "El Cap" han elevat la facturació en superfície constant també un 6%, després d’incrementar més de 75 tiquets/botiga/dia.
  • Ha creat 5.000 nous llocs de treball estable i de qualitat, 15 al dia, fet que eleva la plantilla fins a les 84.000 persones amb contracte fix.
  • El 2017 el benefici net ha estat de 322 milions d'euros, un 49% menys que el 2016, d'acord amb la decisió presa pels accionistes de centrar els esforços en el llarg termini i apostar per la inversió per transformar Mercadona.
  • Un any més, el repartiment del benefici total ha seguit mantenint el principi segons el qual “el creixement compartit és millor” i s’ha distribuït de la manera següent: 205 milions a la societat en concepte d'impostos i 313 milions entre els treballadors en concepte de prima per objectius. Dels 322 milions de benefici net, 202 s'han reinvertit en l'empresa com a recursos propis i la resta s'ha repartit entre els accionistes via dividends.

El 2017 Mercadona ha incrementat la facturació un 6%, fins als 22.915 milions d'euros, i ha experimentat un creixement de les vendes en volum del 5%, fins als 11.586 milions de quilos i litres (quilitres). En creixement en superfície constant, tots dos indicadors han experimentat la mateixa evolució (+6% en facturació i +5% en volum). Totes dues xifres reflecteixen que l'estratègia de transformació iniciada per la companyia fa un any segueix el camí traçat, com també ho posa de manifest l'increment de més de 75 tiquets/botiga/dia de mitjana.

Per impulsar l'estratègia implantada el 2017 de dur a terme la inversió necessària per transformar Mercadona, la companyia ha abordat diferents moviments al llarg de l'any. En innovació en botigues destaca la implantació a 157 supermercats del nou Model de Botiga Eficient, que contribueix a optimitzar l'acte de compra dels clients, i l'esforç realitzat per ser més botiguers i especialistes per mitjà del projecte de Frescos Global, ja implantat a gairebé 200 botigues. Per a això, està introduint importants millores en les seccions de frescos, que ara disposen de carnisseries amb una millor qualitat de producte i en què els clients poden personalitzar els talls de la carn al punt d'acabat; una secció de pernil renovada que ofereix tall a ganivet i envasament al buit del producte; peixateries amb millor servei i assortiment local gràcies al projecte de peix de llotja i el nou assortiment de sushi; o una nova secció de forn amb productes més frescos i adaptats a les necessitats dels clients, entre altres iniciatives.

Paral·lelament, ha continuat impulsant el seu model d’assortiment eficaç per ser cada vegada més Totaler, construït amb "El Cap" i per a "El Cap" (que és com Mercadona anomena internament els clients). Per a això, gràcies al treball dut a terme als 16 centres de coinnovació i a l'esforç dels interproveïdors i proveïdors especialistes, ha seguit adaptant l'assortiment a través de la innovació i la millora constant, fet que li ha permès introduir més de 300 nous productes i millores als lineals.

El president de Mercadona, Juan Roig, ha manifestat que el 2017 “ha estat un punt d'inflexió per a tots els qui formem Mercadona. Estem treballant en el llarg termini i compromesos amb la consolidació d'un projecte de transformació disruptiu que posa al centre l'esforç de les persones. Aconseguir-ho requereix convenciment i el gran mèrit està en l’esforç dels 84.000 treballadors de Mercadona i els proveïdors especialistes per garantir tots els dies la satisfacció dels “Caps", els nostres clients. Ells són la raó d'aquests excel·lents resultats”.

Compromesos amb la inversió necessària per transformar Mercadona

Per aconseguir aquesta transformació estratègica de manera sostenible, la companyia, amb càrrec als seus recursos propis, ha invertit la xifra de 1.008 milions d'euros, un 47% més que el 2016. Aquest esforç inversor ha permès obrir 29 supermercats fins assolir la xifra de 1.627, i reformar-ne 126 més, tots amb el nou Model de Botiga Eficient. A més, la inversió també s'ha destinat a impulsar totes les seccions de frescos i a l'obertura de dos nous centres de coinnovació, a Paterna (València) i a la localitat portuguesa de Matosinhos (Porto). A això se sumen els projectes realitzats per automatitzar els blocs logístics i eliminar sobreesforços dels treballadors, les obres del bloc logístic d'Abrera (Barcelona), les del bloc logístic de Vitòria (Àlaba) o l'inici de la construcció del bloc logístic de Parc Sagunt a la localitat valenciana de Sagunt i del Centre de Processament de Dades a Villadangos del Páramo (Lleó).

Pel que fa als avenços en la seva transformació digital, Mercadona ha signat un acord durant 5 anys amb el líder del mercat en software d'aplicacions de negoci, SAP, amb l'objectiu de transformar i millorar els processos de la companyia. Dins d'aquests avenços tecnològics hi ha també el desenvolupament del projecte de Mercadona online; la fase d'inici en laboratori d’aquest projecte està prevista per al segon semestre del 2018 en alguns districtes de la ciutat de València i implica tant la construcció d'un nou web i una aplicació mòbil, com la d'un magatzem propi per al repartiment amb vehicles específics de tres temperatures especialment dissenyats per a Mercadona. És un projecte per "provar i aprendre", convençuts del potencial que té per satisfer "El Cap" online i el Capital (fer-lo rendible).

Internacionalització

El projecte a Portugal ha seguit avançant i ha estat un altre dels capítols inversors destacables. A més de l'obertura del centre de coinnovació de Matosinhos, s'ha anunciat la construcció del bloc logístic de Póvoa de Varzim (Porto) que s'obrirà conjuntament amb els 4 supermercats que Mercadona té previst inaugurar a Grande Porto durant el 2019, algun dels quals ja ha iniciat les obres.

En l'apartat de creació d'ocupació, destaca la contractació de més de 120 directius i l'inici de la selecció dels equips per a les 4 primeres botigues.

Un ferm compromís amb l'ocupació estable i de qualitat: 5.000 nous llocs de treball

En el marc del compromís amb l'ocupació estable i de qualitat, Mercadona ha creat 5.000 nous llocs de treball el 2017, fet que ha suposat tancar l'exercici amb una plantilla de 84.000 persones (el 64% dones). Les noves incorporacions, una mitjana de 15 al dia, tenen un salari mínim net d'entrada de 1.132 euros al mes i, com qualsevol de les persones que ja treballen a la companyia, disposen de les mateixes polítiques de conciliació familiar i laboral, així com les mateixes oportunitats de formació i promoció. Actualment el 47% dels llocs directius estan ocupats per dones. En aquest sentit, l'esforç que l’empresa fa en formació any rere any ha ascendit a 65 milions d'euros el darrer exercici i se n'han beneficiat 40.560 empleats.

Compartir el benefici: un model de responsabilitat social

Un any més, Mercadona s'ha reafirmat en el seu principi segons el qual "L'èxit, si és compartit, és millor". Del benefici total generat, un 35% s'ha repartit amb la plantilla (en total 313 milions d'euros) en concepte de prima per objectius; un altre 25% dels guanys, 205 milions, s'ha revertit en la societat en concepte d'impostos; un 25% més, sobre 202 milions, s'ha reinvertit en l'empresa com a recursos propis, i el 15% restant s'ha repartit entre els accionistes via dividends.

Fruit d'aquest compromís amb el creixement compartit, i d'acord amb la metodologia actualitzada per l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE), l'aportació global de Mercadona a la creació de riquesa a Espanya representa el 3% de l'ocupació (545.000 llocs de treball), l’1,7% del PIB (19.500 milions d'euros) i un volum de compres de 17.533 milions d'euros que representa el 85% del total de les compres realitzades per la companyia.

Nova inversió rècord de més de 1.500 milions el 2018

El 2018 Mercadona tornarà a fer novament una inversió històrica de més de 1.500 milions d'euros, destinada a l'obertura de 27 supermercats, entre els quals hi ha les noves obertures a Ceuta, Melilla i La Palma, i la reforma de més de 200 supermercats amb el nou Model de Botiga Eficient. També continuarà amb el projecte de Frescos Global, que està previst que s'implanti en altres 200 botigues més durant aquest any.

Paral·lelament, continuarà la construcció dels blocs logístics de Vitòria (Àlaba) i d'Abrera (Barcelona), del nou magatzem online a València i del Centre de Processament de Dades a Villadangos del Páramo (Lleó), i iniciarà les obres al bloc logístic de Parc Sagunt, a Sagunt (València). A tot això se sumarà l'avanç del projecte de Mercadona a Portugal amb la construcció del bloc logístic de Póvoa de Varzim (Porto) i les obres dels 4 supermercats que s'obriran a Grande Porto durant el 2019, així com el desenvolupament del projecte de transformació digital amb SAP i l’inici del projecte online.

Aquesta inversió sostenible es realitzarà amb els recursos propis de la companyia i està motivada per la decisió, ja manifestada pels accionistes l'any passat, de basar les decisions de Mercadona en el llarg termini perquè, segons ha manifestat Juan Roig, "si poses el focus en el benefici a curt termini és difícil prendre decisions, i ara el nostre ferm compromís és invertir per transformar la companyia; de fet, està prevista i aprovada una inversió superior als 8.500 milions d'euros entre el 2018 i el 2023, amb recursos propis, destinada a seguir construint un model d'empresa diferent i responsable socialment, que la gent se senti orgullosa que existeixi. Aquest és el camí pel qual tots els qui formem el Projecte Mercadona hem decidit avançar, un camí que, a la vista dels resultats obtinguts el 2017, està ben traçat".

Mercadona: Alguns fets rellevants el 2017

 

Juan Roig Presidente de Mercadona Rueda de Prensa 2017Juan Roig durant la roda de premsa de Mercadona 2017.

 

Memòria Anual 2017

Descargar