Cuida l'alimentació del gos i les seues necessitats energètiques d'acord amb la grandària.

Tenen els gossos de diferent grandària la mateixa necessitat alimentària?

26 de novembre de 2020

Segons com siga de gran el teu gos: xicotet, mitjà o gran, has d'aprendre a donar-li una alimentació correcta. Hi ha una dieta adequada per a cada grandària de gos. Cal no oblidar que és l'espècie de mamífer que més diversitat de grandàries presenta. Podem trobar des de races de gossos molt xicotetes i amb molt poc pes, com el Chihuahua, fins a gossos molt grans i pesats com el gos de Sant Bernat.

Aprén a alimentar el gos segons com siga de gran

Texto 1 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

Podríem pensar que, independentment de la grandària, tots tenen la mateixa necessitat alimentària. Però les necessitats nutricionals dels gossos varien segons la grandària de la raça. Un gos de raça xicoteta no té els mateixos requeriments energètics que un gos de raça gran. No podem enfocar de la mateixa manera l'alimentació d'un caniche que la d'un gran danés.

Els gossos de races menudes necessiten més energia

Texto 2 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

Pot resultar paradoxal, però els gossos de races menudes tenen un metabolisme més ràpid que els gossos de races grans. Per tant, requerixen més quantitat d'energia per a poder cobrir les altes necessitats nutricionals.

Com que són animals amb estómacs molt xicotets, els aliments per a races xicotetes solen tindre una major densitat energètica, perquè les quantitats que s'han d'ingerir de l'aliment no siguen elevades i d'esta manera no se sobrecarregue l'aparell digestiu de l'animal.

Respecte als gossos de races mitjanes i grans, també necessiten cuidar especialment l'alimentació. Mantindre un pes saludable i uns ossos i articulacions fortes i resistents són dos dels grans reptes de la seua dieta.

Mides de croquetes segons la grandària del gos

Texto 3 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

A l'hora de triar el pinso per al gos, les croquetes han de tindre unes dimensions adequades a la boca de l'animal. Per tant, en els aliments per a gossos de races xicotetes, les croquetes són més xicotetes que les dels aliments per a races més grans i viceversa.

Normalment, els aliments es dividixen en dos grups, amb croquetes adaptades a la grandària del gos:

  • Productes per a gossos de races xicotetes: per a animals entre 1 i 10 kg de pes.
  • Productes per a gossos de races mitjanes i grans: per a animals a partir dels 10 kg de pes.

Beneficis per al gos si la grandària de la croqueta està adaptat a la grandària del gos

Texto 4 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

Per tant, la grandària de la croqueta en un pinso està condicionat a la mida anatòmica de la mandíbula de l'animal. Una mida adequada facilitarà que el gos puga fer una bona masticació de l'aliment. A més, els animals se sentiran molt més còmodes menjant una croqueta que els càpia bé a la boca.

Una correcta masticació de les croquetes ajuda a minimitzar problemes digestius, ja que facilita que l'aliment es mescle i es desplace al llarg del tracte gastrointestinal, i ajuda a la digestió de l'aliment en l'aparell digestiu.

A més, durant la masticació s'allibera saliva, la qual és molt important perquè facilita la masticació i la deglució, ja que actua com a lubrificant i solubilitza els components de la dieta.

Un altre benefici de mastegar adequadament les croquetes de pinso és que, gràcies a la textura, ajuden a arrossegar la brutícia adherida a les dents i a les genives.

Per tant, amb una mida de croquetes apropiada s'està contribuint a una millor digestió i, a més, s'ajuda a la neteja de les dents.

Inconvenients del fet que les croquetes no estiguen adaptades a la grandària del gos

Texto 5 Imagen necesidad alimentaria perros tamaño

  • En gossos de races xicotetes: si els gossos de races xicotetes mengen croquetes no adaptades a la seua grandària i no les masteguen adequadament, podrien ennuegar-se. A més, els trossos més grans poden fer que s'irriten les mucoses i ocasionar problemes digestius, que pot dificultar la digestió d'estos aliments.
  • En gossos de raça mitjana o gran: no és recomanable que mengen croquetes xicotetes, perquè les engoliran sense mastegar i, per tant, l'estómac haurà de fer un sobreesforç per a digerir l'aliment, la qual cosa provocarà digestions més pesades i lentes. A més, quan engulen estes xicotetes croquetes de manera brusca, es poden formar conglomerats de croquetes que obstruïsquen i colpegen la part posterior de la gola, i es poden provocar xicotetes lesions esofàgiques.

Altres recomanacions

També és molt important que aprengues a alimentar la mascota segons la seua etapa vital. No el descuides!