Tiempo de cocción de los mariscos.

Taula de temps de cocció del marisc

19 de novembre de 2021

El temps de cocció del marisc és una de les qüestions que més preocupen a l'hora de preparar les diferents varietats que n'hi ha.

Cal tindre en compte que no tots el marisc requerix els mateixos minuts de cocció ni el mateix tractament.

Tant en Nadal com durant quasi tota la resta de l'any és freqüent consumir marisc a casa i sempre es vol causar la millor impressió. Així que ve bé tindre a mà una guia que indique els detalls necessaris per a aconseguir una preparació òptima.

En la taula següent tens les proporcions d'aigua i sal que s'han d'utilitzar i també el temps i la manera de cocció ideal per a cada tipus de marisc.

Cocció del marisc, grams de sal i temps segons el tipus

Consells per a la cocció del marisc i la seua preparació

Temps de cocció del marisc  MMercadona

  • És recomanable coure el marisc en aigua amb sal abundant, en la proporció que s'indica en la taula de temps de cocció (una cullerada sopera de sal = 15-20 grams).
  • Podem afegir a la cocció unes fulles de llorer al gust, per a aprofitar el seu toc aromàtic i el seu sabor suau.
  • La manera de coure el marisc varia segons la grandària del crustaci i de si està viu o mort: si el marisc és gran o està viu, el posarem directament a l'aigua freda, cap per avall i anirem pujant el foc a poc a poc. Si, per contra, el marisc és de més menut o està mort, el tirarem a l'aigua quan bulla.
  • Llagostí, llamàntol: tal com indica la taula, una vegada cuit, s'ha de tirar ràpidament en un recipient amb aigua molt freda (si és possible amb gel) i li afegim una miqueta més de sal.
  • Cloïsses, escopinyes i clòtxines: tal com indica la taula, s'ha de coure al vapor, amb mig dit d'aigua i, segons es vagen obrint, s'han de retirar.
  • Bou, nècora i cabra de mar: s'ha de coure en una olla gran d'uns 5 litres. Si voleu, el bou podem deixar-lo temperar i consumir fred, i la cabra de mar està deliciosa en calent.
  • Polp: visita el nostre consell Secrets per a un bon polp per a aprendre tot el procés de preparació d'este aliment i aconseguir un polp tendre i ben cuit.
  • Es pot acompanyar el marisc amb salsa còctel, una combinació perfecta.

Els temps ideals de cocció segons la classe de marisc són els següents. Seguix en tot moment la resta de les indicacions que recull la taula per a cada cas.

  • Cloïsses
    S'han de coure amb aigua durant 3-4 minuts.
  • Escopinyes
    S'han de coure en aigua durant 3 minuts.
  • Clòtxines
    S'han de coure en aigua durant 3-5 minuts.
  • Llagostí mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 1-2 minuts.
  • Llagostí gran
    S'ha de coure en aigua durant 2-3 minuts.
  • Gamba mitjana
    S'ha de coure en aigua durant 1-2 minuts..
  • Gamba gran
    S'ha de coure en aigua durant 2-3 minuts.
  • Cigala mitjana
    S'ha de coure en aigua durant 2 minuts.
  • Cigala gran
    S'ha de coure en aigua durant 3 minuts.
  • Llamàntol mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Llamàntol gran
    S'ha de coure en aigua durant 25-30 minuts.
  • Cossos i boques xicotetes
    S'han de coure en aigua durant 2-3 minuts.
  • Bou mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 18 minuts.
  • Bou gran
    S'ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Nècora mitjana
    S'ha de coure en aigua durant 5 minuts.
  • Nècora gran
    S'ha de coure en aigua durant 6-7 minuts.
  • Cabra de mar mitjana
    S'ha de coure en aigua durant 15 minuts.
  • Cabra de mar gran
    S'ha de coure en aigua durant 18 minuts.

Altres recomanacions

Fes-te un capritx amb els nostres Dolços de Nadal, indispensables en estos dies de visites i reunions familiars.

Et suggerim uns Ciris perfumats com a element per a crear bon ambient en la teua decoració nadalenca.