Aprèn a fer un canvi d’alimentació per a la teva mascota. Indicacions per a gossos i gats.

Canvia l'alimentació de la teva mascota en una setmana

07 de agost de 2020

Amb certa freqüència pot sorgir la necessitat de fer canvis en l'alimentació de les mascotes, sobretot de gossos i gats. Aquests canvis poden obeir a causes diverses. Saps com fer-los adequadament?

Causes per canviar l'alimentació dels gossos i els gats

Les raons per canviar l'alimentació del nostre animal de companyia i substituir-la per un altre pinso poden ser diverses:

 • Que li vulguem variar l’alimentació habitual per introduir-hi més varietat.
 • Que hi hagi hagut un canvi en l'estat fisiològic del gos o gat:
  • Cadell que ha estat deslletat
  • Cadell que passa a ser adult
  • Adult que entra en una edat avançada: gossos i gats sèniors
  • Etc.

Una altra causa probable del canvi d'alimentació de les mascotes és que necessitin alguna especialitat en la seva alimentació. Hi ha pinsos especialitzats per a gossos i gats, que cobreixen qualsevol tipus de necessitat:

 • Ús d’aliments light
 • Productes per a animals esterilitzats
 • Aliments per al control de les boles de pèl en el cas dels gats
 • Etc.

Ni els gossos ni els gats estan acostumats als canvis freqüents d'alimentació i la majoria necessita un període de temps per a adaptar-se a un aliment nou.

Per això, quan es canviï d'un pinso a un altre, es recomana fer el canvi de manera progressiva, ja que així s'ajuda a minimitzar els problemes digestius, com ara diarrees i vòmits, i també els rebutjos de l’aliment nou.

Guia per a fer el canvi d'alimentació de gossos i gats en una setmana

Com s'indica a la taula següent, la recomanació per a un canvi de la dieta de gossos i gats és reduir gradualment el pinso actual al llarg d'una setmana i anar afegint el producte nou progressivament, fins que esdevingui l’alimentació exclusiva.

Guia per a fer el canvi d'alimentació de gossos i gats en una setmana.

També és important seguir la guia d'alimentació que s'indica als envasos dels pinsos, ja que s’hi acostuma a indicar la quantitat total diària que cal subministrar tant a gossos com a gats en funció del seu pes corporal, l’edat i el nivell d'exercici que fan. Aquestes recomanacions són molt importants, ja que ens ajuden a no sobrealimentar l’animal.

Cal tenir en compte que aquestes quantitats poden variar depenent de la raça, l’activitat i les condicions ambientals.

Indicacions per canviar el pinso als gossos

El canvi d'alimentació dels gossos té les seves característiques pròpies. Els gossos adults tenen molta gana i són capaços de menjar la quantitat diària recomanada d'una sola vegada. És per això que no s’aconsella subministrar l'aliment a lliure elecció, ja que podrien patir problemes digestius, a més d'un augment de pes no desitjat. Així, doncs, una bona manera de controlar la ingesta del gos és donar-li dos àpats a intervals regulars cada dia, establint una rutina de menjars a la mateixa hora.

Indicacions per canviar el pinso als gats

Pel que fa al canvi d'alimentació dels gats, és possible deixar l'aliment a lliure disposició, sempre que veiem que l'animal el sap racionar. Altrament, es recomana repartir l'aliment en 3 preses, així com establir un horari d’àpats.

Altres recomanacions

Coneixes els Snacks de Compy per a premiar el teu gos?