Netejar la nevera i el congelador és una tasca domèstica que requereix força atenció. Cal netejar aquests espais amb certa freqüència per mantenir els aliments frescos i garantir que siguin aptes per al consum. De fet, la nevera és un dels electrodomèstics que acumula més gèrmens (bacteris, floridura i altres patògens). És per això que no es pot passar per alt de netejar-la.
Mantenir la nevera i el congelador nets i organitzats no solament contribueix a la seguretat alimentària, sinó que també facilita l'accés immediat a l'aliment, permet aprofitar millor l'espai, millora l'eficiència energètica i allarga la vida útil d'aquests electrodomèstics essencials.
Una rutina de neteja regular i l’organització corresponent de la nevera i el congelador són hàbits saludables que beneficien tant la família com la cuina. Segueix els nostres consells: és molt més fàcil del que sembla.
Amb quina freqüència es recomana netejar la nevera i el congelador?
La freqüència recomanada per netejar la nevera i el congelador pot variar segons l'ús, la quantitat d'aliments emmagatzemats i les condicions ambientals.
Tanmateix, la recomanació estàndard és netejar la nevera almenys un cop al mes i el congelador almenys un cop l'any.
Pautes per netejar i organitzar la nevera i el congelador
Preparació
- Treu els aliments i guarda’ls en una bossa tèrmica per conservar-los frescos. Revisa les dates de caducitat i descarta tot allò que ja estigui caducat.
- Desconnecta la nevera i el congelador del corrent elèctric.
- Treu tots els calaixos, les safates i altres elements extraïbles per netejar-los a fora.
Neteja
- Prepara una dilució del producte Desgreixador sense escuma: polvoritza’l 5 vegades en 2 litres d'aigua.
- Introdueix la baieta en la dilució i escorre-la bé.
- Neteja la superfície interior amb aquesta baieta. Para atenció a les cantonades, les juntes i les zones de difícil accés. Fes servir un fregall suau per a les taques difícils.
- Neteja totes les zones tant de l'interior com de l'exterior, parant una atenció especial a les de difícil accés.
- Per a taques persistents, utilitza un fregall suau.
- Esbandeix amb una altra baieta humitejada només amb aigua i eixuga amb paper absorbent.
Organització
Planifica la disposició dels aliments en funció de les necessitats de temperatura i conservació.
Nevera
- Zona alta: aprofita la zona alta per a embotits, menjars cuinats, precuinats, conserves obertes...
- Zona mitjana: reserva la zona mitjana per als lactis, la llet, els formatges frescos i els iogurts, així com els ous.
- Zona baixa: col·loca la carn, l’aviram i el peix a la part inferior.
- Calaixos de fruites i verdures: utilitza els calaixos preparats per a la fruita i la verdura a la zona baixa de la nevera per mantenir aquests aliments frescos i separats.
- La porta és la zona menys freda i amb més variacions de temperatura. És ideal per a salses, mantega, melmelada, refrescs..., i en general productes que no requereixen una conservació massa rigorosa.
Congelador
- Primer calaix: destina el primer calaix als aliments que consumiràs abans o amb més freqüència, com ara plats cuinats, gelats, gel, etc.
- Compartiments restants: a la resta dels compartiments, assigna espais separats per grups, com ara peix, carn, aviram, verdures, pa...
Altres recomanacions
Fes servir les nostres bosses zip de congelació. Gràcies al seu tancament hermètic conserven perfectament el gust i la frescor dels aliments.
El vinagre de neteja concentrat és molt eficaç com a desgreixador a la cuina, ideal per netejar el forn i el microones.
Per netejar els terres d'interior, res millor que la nostra baieta de pal de microfibra.