Per Nadal no volem mai fer curt de menjar i per això acostumem a cuinar molt i habitualment queden sobres.
Tanmateix, aquestes restes poden tenir una segona vida i ajudar a resoldre futurs menús. Segueix els nostres consells per aprofitar millor els aliments, evitar-ne el malbaratament i economitzar en aquesta època de l'any.
No saps què fer amb les sobres de Nadal? Hi ha moltes opcions. A continuació, t’oferim quatre receptes d'aprofitament molt bones i senzilles. Pren-ne nota!
Quatre receptes d'aprofitament amb les sobres de Nadal
Tires de filet amb salsa agredolça
Ingredients per a 2 persones
- 250 g de sobres de filet
- Oli d'oliva
- 30 g de mantega
- 1 ceba dolça
- 1 got de vi negre
- 2 cullerades de quètxup
- Pebre negre
- 1 cullerada de gelatina de maduixa
- 150 g d'arròs blanc
- 10 g d'ametlla laminada
Pas a pas
1. Talla el filet en tires d’un dit petit de gruix.
2. Salta-les en una cassola calenta amb una mica d'oli i mantega.
3. Retira-les amb una escumadora i, de seguida, afegeix-hi una ceba picada fina i ofega-la.
4. Mulla-la amb vi negre i deixa que redueixi.
5. Afegeix-hi dues cullerades de quètxup, pebre negre molt i una cullerada de gelatina de maduixa.
6. Cola la salsa resultant i posa-la en una paella.
7. Afegeix-hi un raig d'oli d'oliva i barreja-ho amb energia perquè emulsioni.
8. Salsa la carn reservada.
9. Acompanya-la amb arròs blanc i ametlla laminada prèviament torrada.
Crema de verdures escalivades
Ingredients per a 4 persones
- 400 g de sobres de verdures escalivades: pebrot, carabassó, albergínia, cirerols, espàrrecs i patates
- 2 patates mitjanes
- Llet evaporada al gust
- Crostons al gust
- Pebre negre
- Oli d'oliva
Pas a pas
1. Posa a coure amb l'aigua justa una base de patates pelades i tallades en trossos gruixuts.
2. Prepara les verdures escalivades: treu-ne les impureses i posa-les a l'aigua de cocció de les patates quan estiguin gairebé cuites.
3. Quan les patates estiguin al punt, tritura-ho tot ben fi.
4. Afegeix-hi llet evaporada al gust fins a arribar al punt de cremositat que t’agradi i posa-ho al punt de sal.
5. Acaba-ho amb crostons, un parell de puntes d’espàrrec que hauràs reservat, pebre negre acabat de moldre i unes gotes d'oli d'oliva verge extra.
Espaguetis amb all, cirerols i tonyina
Ingredients per a 2 persones
- 1 rodanxa de sobres de tonyina a la planxa sense salsa
- 200 g d’espaguetis
- 3 grans d'all
- 1 bitxo de Caiena
- 200 g de cirerols
- Pebre negre
Pas a pas
1. Posa a coure els espaguetis en aigua amb sal i retira’ls 2 minuts abans del temps de cocció que indiqui el fabricant.
2. En una paella àmplia, salta un raig d'oli i 3 alls laminats juntament amb un bitxo de Caiena.
3. Quan els alls s'enrosseixin, afegeix-hi els cirerols partits per la meitat i salta’ls.
4. Un cop ofegats els tomàquets, afegeix-hi un cassó de l'aigua de la cocció de la pasta i remena perquè es vagi formant una salsa.
5. Afegeix els espaguetis a la paella al dente.
6. Remenar els espaguetis amb la salsa que es comença a formar. Si cal, afegeix-hi cullerots d'aigua de la cocció per ajudar a crear la salsa.
Tiramisú de bombons Delizze
Aquesta és una recepta perfecta per aprofitar els dolços de Nadal que han sobrat i que tenim al moble de la cuina (torrons, bombons, polvorons...). Per a aquesta recepta, farem servir els bombons Delizze.
Ingredients per a 4 persones
- 10 bombons Delizze
- 4 ous
- 60 g de sucre
- 250 g de mascarpone
- Cacau en pols al gust
- 100 ml de llet sencera
- 1 beina de vainilla
- 200 g de melindros
Pas a pas
1. Bat 4 rovells d'ou juntament amb el sucre al bany maria, fins que quedi esponjós. Deixa-ho refredar.
2. Quan estigui fred, afegeix-hi el mascarpone. Barreja-ho bé.
3. Trosseja els bombons Delizze. Afegeix-los a la barreja.
4. Barreja la llet i les llavors d'una beina de vainilla.
5. Intercala capes de melindros sucats en la llet i la crema de mascarpone. Acaba-ho amb una capa de melindros i deixa-ho refredar com a mínim 2 hores a la nevera.
6. Decora-ho amb el cacau en pols tamisat i uns trossos més de bombons Delizze.
Altres recomanacions
Saps com preparar uns canelons d'aprofitament amb les sobres d'unes galtes de porc? Pren nota d'aquesta recepta.
Et proposem 3 cremes saludables i ideals per a l'hivern.
Coneixes els 5 tipus de ceba que tenim a Mercadona?