Variedad de semillas en tu Mercadona

Coneix les nostres llavors i com es prenen

31 de gener de 2024

A les nostres botigues pots trobar la nostra selecció de llavors: sèsam, lli, mescla de llavors i xia. Gaudeix-ne de tots els beneficis, ja que són ideals per prendre soles o per enriquir els plats del dia.

Llavors de sèsam

Les llavors de sèsam, també conegudes com a ajonjolí o llavors de l’alegria, són petites joies nutricionals. Aquestes llavors, que varien de color des del blanc fins al negre, són molt reconegudes per la seva versatilitat culinària i els beneficis impressionants per a la salut, ja que contenen nutrients com el calci i el ferro, a banda de ser un antioxidant potent.

Com es consumeixen les llavors de sèsam?

  • Llavors torrades: en pots empolsar a les amanides, les sopes o els plats principals per afegir-hi un toc cruixent i sabor. En pots incloure fins i tot a la rebosteria i al pa, i donar-hi un toc molt especial.
  • Barretes de sèsam: es poden crear barres energètiques combinant llavors de sèsam amb fruita seca i mel.

Llavors de lli

Les llavors de lli, també conegudes com a llinosa, són petites meravelles de color marró daurat i amb forma ovalada. Es consideren un superaliment gràcies als seus beneficis abundants per a la salut i el seu perfil nutricional excepcional.

Contenen fibra, que afavoreix la salut digestiva, a banda de compostos antioxidants i àcids grassos omega-3.

Com es consumeixen les llavors de lli?

  • Llavors senceres: afegeix-ne a les amanides, els batuts, els iogurts o els cereals.
  • Per obtenir una textura més cruixent, en pots afegir també al pa o la rebosteria.
  • Llavors macerades: també en pots macerar una o dues cullerades durant unes hores en líquid (aigua, beguda vegetal, suc...) i prendre-les soles o com a complement dels àpats.

Mescla de llavors

Es tracta d'una combinació perfecta de cinc llavors (lli, sèsam, rosella, llavors de gira-sol i llavors de carabassa) que aporten gran quantitat de beneficis, a més de donar un gust boníssim als plats i aportar-hi originalitat. Afegeix-ne per aportar un toc cruixent fins i tot a la rebosteria i al pa.

A més dels beneficis de les llavors de sèsam i lli, les llavors de rosella aporten antioxidants al cos. Les de gira-sol aporten vitamina E i les de carabassa, magnesi, important per a la pell i els ossos.

Llavors de xia

Aquesta llavor comestible és originària de l’Amèrica Central, sobretot de Mèxic i Guatemala. És petita i ovalada, de color marró fosc o grisenc. Durant segles, ha servit com a font d'aliment i medicina.
El millor de tot és que és molt fàcil d’incloure-la en l’alimentació. Té un gust suau que la converteix en un ingredient molt versàtil que pots combinar amb una gran varietat d'aliments. Tingues-ho en compte quan planifiquis el teu cistell equilibrat.

Com es consumeixen les llavors de xia?

Si vols aprofitar tots els beneficis saludables que ofereixen les llavors de xia, et recomanem prendre’n dues cullerades soperes al dia en alguna d'aquestes modalitats:

  • Llavors senceres: afegeix-ne a les amanides, els batuts, els iogurts, els cereals o els smoothies.
  • Per obtenir una textura més cruixent, en pots afegir al pa o la rebosteria.
  • Llavors macerades: per a un poder saciant, també en pots macerar una o dues cullerades durant unes hores en líquid (aigua, beguda vegetal, suc...) i prendre-les soles o com a complement dels àpats.

Si vols conèixer altres maneres de prendre les llavors de xia, et presentem cinc receptes saludables i molt fàcils de preparar per al dia a dia.

Altres recomanacions

Per enriquir encara més la dieta, et recomanem també la quinoa de Mercadona, font de proteïnes i fibra, i que, a més, pots fer servir en sopes, amanides i arrossos.

Completa els plats amb fruita seca per a una dieta equilibrada.

També tens l'opció de donar possibilitats infinites a les receptes amb la nostra soja texturitzada.