Grans innovacions del sector reconegudes per l'Institut Cerdà

Un sistema d’obertura fàcil en el cafè soluble i una aplicació d'anàlisi de costos són les iniciatives de Mercadona reconegudes entre les Grans Innovacions del Consum l’any 2022

09 de febrer de 2023
  • L'aplicació interna de la companyia, anomenada DPP, és capaç d'analitzar els costos de cada producte amb l'objectiu d'optimitzar-los i fer compatible l'estalvi amb les millores de qualitat i servei.
  • El nou sistema d’obertura fàcil incorporat a l’opercle de la gamma de cafè soluble Hacendado agilitza i simplifica el procés d'obertura.
  • L'Observatori d'Innovació en Gran Consum de l'Institut Cerdà reconeix bones pràctiques innovadores en el sector.

L'Institut Cerdà ha donat a conèixer aquest matí, durant la sisena edició de l'Observatori d'Innovació en Gran Consum a Espanya que s’ha celebrat al Ministeri de Ciència i Innovació, les innovacions del sector de l’any 2022.

Com a innovació en processos, ha destacat l'aplicació interna de Mercadona, anomenada DPP, capaç de determinar els costos i la rendibilitat de cada producte, de manera unitària i en totes les etapes de la seva cadena de muntatge, i facilitar la presa de decisions de costos encertades.

L'objectiu d'aquesta aplicació, que la companyia ha desenvolupat internament després d'invertir-hi més de 5 milions d'euros, és optimitzar els seus processos per adaptar-se de manera àgil i flexible a la incertesa del context actual caracteritzat per l'encariment del preu de l'energia, del transport i de les matèries primeres (entre d'altres), i fer compatible l'estalvi de costos amb les millores de qualitat en cada producte. Gràcies a l'ús d'aquesta eina, la companyia ha aconseguit estalviar fins avui més de 150 milions d'euros.  

A més, també s’ha reconegut com a innovació en producte el sistema d’obertura fàcil que la companyia, en col·laboració amb el Proveïdor Totaler Prosol, ha incorporat a l’opercle de la seva gamma de cafè soluble Hacendado (clàssic, descafeïnat i exprés Creme).

Gràcies a aquest nou envàs, el consumidor pot obrir fàcilment el producte prement la tapa mateixa, de manera que s'evita emprar estris addicionals com ara culleretes. Aquesta nova forma, que agilitza i simplifica el procés d'obertura, permet mantenir el gust i l’aroma del cafè en condicions òptimes.

Model de Coinnovació de Mercadona

Per a Mercadona, satisfer "El Cap" (com internament s’anomena el client) és la clau fonamental de la seva activitat, i el situa sempre al centre de les seves decisions. Per això, hi ha una cultura corporativa basada en l'excel·lència del servei i en la millora contínua de la qualitat que impulsa la innovació de manera transversal a tota la companyia.

A més, disposa d'un Model de Coinnovació pioner, en què treballa des del 2011, a través de l’Estratègia Davantal. D'aquesta manera, comparteix amb els clients experiències i costums de consum d'alimentació i begudes, neteja de la llar, higiene personal i cura d’animals de companyia, que després trasllada als proveïdors i impulsa, així, una col·laboració directa per millorar la qualitat i elaborar nous productes.

L'empresa té una xarxa de més de 22 centres de coinnovació a Espanya i Portugal, les instal·lacions dels quals es destinen a la innovació per impulsar la millora contínua en els processos i els productes, i estudiar les necessitats i els desitjos dels clients per oferir-los les millors solucions d'una manera àgil, en un context cada cop més canviant.

Equip de la Divisió Costos del Procés de MercadonaEquip de la Divisió Costos del Procés de Mercadona, responsable de desenvolupar la nova aplicació en col·laboració amb més de 50 persones d'altres departaments.

Cafè soluble MercadonaCafè soluble Hacendado amb el nou sistema d’obertura fàcil disponible a Mercadona.