Exterior supermercat eficient a Tarragona

Tarragona - Mercadona inverteix més de 109 milions d'euros en l'ampliació i la millora de la seva xarxa de botigues a les comarques tarragonines durant el període 2017-2023

02 de octubre de 2023
  • Avui obre un nou supermercat eficient a Reus, concretament a la intersecció entre l'avinguda de Salou i l'avinguda de la Universitat, que comporta el tancament del situat a la mateixa avinguda de Salou.
  • Els plans de la companyia passen per obrir una nova botiga al passeig comercial El Pallol de Reus abans que finalitzi l'any, fet que elevarà a 27 els supermercats Mercadona amb el nou model implantat, d'un total de 33.
  • El nou model de botiga eficient optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, manté el seu esforç inversor a les comarques de Tarragona, on des de l’any 2017 fins a finals de 2023 haurà destinat 109,1 milions d'euros a l'ampliació i la millora de la seva xarxa de botigues. L’objectiu de la cadena és continuar avançant en la implantació del nou model de botiga eficient, que optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona va començar a implantar el nou model de botiga eficient a les comarques de Tarragona el març del 2017 amb la reforma del supermercat de la Via Augusta, a la ciutat de Tarragona. Des de l’any 2017 fins avui, ha reformat 19 supermercats i n’ha obert 7 de nous (siguin obertures netes, com ara el situat al Mercat Central de Tarragona ciutat, o bé supermercats que han reemplaçat els ja existents que no s'adaptaven als estàndards de qualitat que requereix el nou model com, per exemple, l’ubicat al vial del Cavet a Cambrils que ha substituït el que hi havia al carrer Josep Llimona).  

Pel que fa a les reformes, al supermercat Mercadona de la Via Augusta, el primer amb el nou model de botiga eficient a les comarques de Tarragona, cal afegir els ubicats al carrer Manuel de Falla, al carrer Josep Maria Folch i Torres, a la plaça de la Generalitat i al barri de Campclar, tots ells a la ciutat de Tarragona. També s'han reformat les botigues de la cadena als municipis del Vendrell (2), Valls (1), Montblanc (1), Altafulla (1), Creixell (1), l'Hospitalet de l'Infant (1), l'Ametlla de Mar (1), la Ràpita (1), Móra d'Ebre (1), Tortosa (2) i Amposta (1). A més, els plans de la companyia passen per obrir una nova botiga eficient al passeig comercial El Pallol de Reus abans que finalitzi l'any, fet que elevarà a 27 els supermercats Mercadona amb el nou model implantat, d’un total de 33.

En concret, avui ha obert un nou supermercat al municipi de Reus, ubicat a la intersecció entre l'avinguda de Salou i l'avinguda de la Universitat. Aquest supermercat, que obre amb el nou model de botiga eficient que s'està implantant a tota la cadena, comporta el tancament de l’establiment que la companyia tenia fins ara a l'avinguda de Salou (a 100 metres escassos), per no adaptar-se als estàndards de qualitat que es requereixen actualment.

Aquesta nova obertura ha comportat una inversió de 7,5 milions d’euros i hi han participat 35 proveïdors que han donat feina a més de 200 persones durant la fase d'obres. Amb aquesta obertura ja són 26 els supermercats que disposen del nou model a les comarques de Tarragona. Pel que fa als llocs de treball, s'han contractat 5 persones més que se sumen a la plantilla ja existent, fet que suposa un total de 48 treballadors.

L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte, de 9:00 a 21:00 hores d'octubre a maig (horari d'hivern) i de 9:00 a 21:30 hores de juny a setembre (horari d'estiu), i disposa d’un aparcament amb 87 places, a més de 3 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. A més, s’hi ha habilitat el servei a domicili i la compra online a través del lloc web www.mercadona.es.

El nou model de botiga eficient disposa de xarcuteria amb pernil a talls i envasat, una góndola central a la perfumeria per a la cosmètica especialitzada, un servei de suc de taronja acabat d’esprémer, especialitats de sushi, una secció de forn amb màquina per tallar el pa i pastisseria refrigerada, i una nova exposició a la peixateria per als productes de conquilla, entre altres novetats.

Així mateix, incorpora la nova secció A punt per Menjar, que ofereix un total de 35 plats preparats per emportar-se. Totes aquestes opcions se serveixen en envasos fabricats amb materials naturals, com la canya de sucre (material compostable), el cartó o el paper.

Aquesta nova generació de supermercat eficient disposa d'un disseny totalment renovat respecte al model de botiga anterior, amb nous colors i materials, tant a la façana exterior d'accés com en la distribució de les diferents seccions. Aposta també per espais amplis i diàfans, que faciliten l'entrada de llum natural. També inclou una entrada amb doble vidre, que evita corrents d'aire, uns passadissos més amplis i dos models de carretó, molt més ergonòmics i lleugers.

Estalvi energètic: botiga ecoeficient

Pel que fa a l’aspecte mediambiental, s'han pres mesures que permeten reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte al model de botiga convencional, com ara la millora de l'aïllament tèrmic i acústic amb l’optimització dels materials i el gruix de les parets i els sostres, i nous congeladors horitzontals més eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient. A més, disposa d’un sistema d'il·luminació LED automatitzat, que es regula segons les zones i els moments del dia per a una gestió energètica molt més eficient.

Tecnologia i ergonomia per als treballadors

Addicionalment, amb l'objectiu de facilitar les tasques diàries dels treballadors, aquest nou model de supermercat inclou múltiples mesures per millorar l'ergonomia i eliminar sobreesforços. Per exemple, el nou moble de caixa s’ha desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València. Les botigues també disposen de zones comunes perquè els empleats gaudeixin de més comoditat en els moments de descans, així com un menjador més equipat i uns armariets personals més amplis i còmodes.

A més, aquestes noves botigues eficients estan completament connectades tecnològicament mitjançant la integració d’una sèrie de dispositius electrònics i eines col·laboratives per als treballadors, amb què es pot compartir informació des de qualsevol secció de la botiga, de manera que es facilita l'autogestió de cada supermercat i s’agilitzen els processos de tota la cadena. Entre els nous dispositius, hi ha, entre altres, la línia de caixes, les balances o l'ús de tauletes electròniques, que substitueixen el paper per fer gestions administratives. Tot això permet optimitzar els processos i conèixer la gestió de la botiga en temps real, la qual cosa facilita la presa de decisions i contribueix a una major agilitat, especialment, en la gestió dels productes frescos.

La companyia va començar a implantar el nou model de botiga eficient a Catalunya l’any 2017 amb la reforma del supermercat ubicat al municipi de Masquefa, el primer amb el nou model (febrer del 2017), i ha tancat l'últim exercici (2022) amb 187 supermercats eficients, d'un total de 250. 

Interior supermercat de Mercadona de l’avinguda de Salou a Reus (Tarragona)Secció A punt per Menjar del Mercadona de l’avinguda de Salou a Reus (Tarragona)

Exterior botiga Mercadona de passeig de la Misericòrdia a Reus (Tarragona)Supermercat Mercadona ubicat al passeig de la Misericòrdia a Reus (Tarragona).

Exterior Mercadona de la Via Augusta a TarragonaBotiga eficient del Mercadona localitzat a la Via Augusta a Tarragona.