Juan Roig i membres del Comitè de Direcció de Mercadona al Centre de Coinnovació del polígon Fuente del Jarro a Paterna, València

Mercadona factura 35.527 milions d’euros el 2023 i fa una inversió rècord de 10.000 milions en set anys

12 de març de 2024

L'esforç inversor iniciat el 2016 és fruit de la decisió estratègica, avalada pels accionistes, que el benefici per als 5 components (clients, treballadors, proveïdors, societat i capital) a llarg termini és la inversió.

  • La brutal transformació ha implicat la implantació del Nou Model de Botiga Eficient, l'expansió internacional a Portugal, la posada en marxa del Projecte Online, l'optimització dels blocs logístics i la innovació en noves eines informàtiques i models organitzatius.
  • Després de rebaixar el preu de 1.000 productes entre l'abril del 2023 i el febrer del 2024, la companyia continuarà abaixant preus durant la resta de l’any.
  • Crea 5.000 nous llocs de treball i arriba a la xifra de 104.000 persones entre Espanya i Portugal, amb les quals ha compartit 600 milions d'euros en concepte de primes, un 50 % més que l'exercici anterior.
  • L'eficiència, la rendibilitat i la millora de gestió que ha fet Mercadona el 2023 han portat la companyia, després de pagar un 43 % més d’impost sobre beneficis, a incrementar el benefici net un 40 %, fins als 1.009 milions d'euros.
  • D'aquests beneficis, n’ha destinat una vegada més el 80 % a continuar maximitzant la inversió per invertir 5.000 milions fins al 2028.

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, ha incrementat les vendes consolidades un 15 % el 2023, fins als 35.527 milions d'euros. D’aquest total, 34.124 milions corresponen al negoci d’Espanya i els 1.403 restants, al de Portugal, on té 49 botigues del total de 1.681 que componen la seva xarxa de supermercats al tancament del 2023.

L’exercici passat, la companyia va començar a collir els fruits de la seva decisió estratègica, avalada pels accionistes l'any 2016, d'invertir en el llarg termini per assegurar el benefici dels 5 components (“El Cap” -client-, El Treballador, El Proveïdor, La Societat i El Capital), factor clau sobre el qual s'assenten les bases de la Mercadona del futur.

Una inversió rècord de 10.000 milions d'euros en set anys

Aquest esforç inversor, iniciat el 2016 i necessari per a la brutal transformació de la companyia, ha assolit aquests set anys una xifra rècord de 10.000 milions d'euros, després d'invertir 1.062 milions el 2023. Al llarg d'aquests anys, ha dut a terme la reforma i renovació d'un total de 1.364 dels seus supermercats amb el Nou Model de Botiga Eficient, que inclou les noves seccions de frescos i el servei A punt per Menjar, i que duplica la rendibilitat enfront d’una botiga convencional.

L'any 2016 també es va donar inici al procés d'internacionalització amb l'anunci de l’entrada a Portugal, projecte que el 2024 entrarà en el camí de la rendibilitat; a la posada en marxa del Projecte Online, rendible i productiu; a la remodelació i l’optimització dels blocs logístics, amb la millora actual de l’estoc en dos dies; a la construcció de les noves oficines a Albalat dels Sorells (València), i a la transformació digital, que ha portat a incorporar noves eines informàtiques i organitzatives per conèixer tots els processos de manera científica i fer-los més eficients i productius.

10.000 M€ en la Brutal Transformació de Mercadona (2016-2023)

Abaixar 1.000 preus. Més clients, més compra mitjana i més quota

Els projectes duts a terme són la causa de l'eficiència, la productivitat i la rendibilitat de la Mercadona d'avui, i causa també dels excel·lents resultats obtinguts el 2023, com demostren les xifres assolides: l'increment de clients, amb 2.400 tiquets de botiga al dia, més de 200 respecte de l'any passat, i una quota de mercat en euros del 27,6 %, 0,6 punts més. Tot això, gràcies a la confiança dels “Caps” (clients) i a la millora de la seva experiència de compra a través d'un assortiment eficaç amb una qualitat contundent i un preu imbatible, com han demostrat les més de 1.000 baixades de preus al'abril del 2023 i el febrer del 2024.

Més de 104.000 persones compromeses amb l'eficiència productiva i la gestió

En la seva contribució a la creació d'ocupació estable i de qualitat, el 2023 Mercadona ha generat 5.000 nous llocs de treball, 3.200 a Espanya i 1.800 a Portugal, i ha arribat a la xifra significativa de 104.000 persones en plantilla. Igualment, amb l'objectiu de garantir el poder adquisitiu de la plantilla, va aprovar una pujada salarial d'acord amb l'IPC (3,1 % a Espanya i 1,4 % a Portugal), a més de la prima per objectius que va lligada als beneficis de la companyia i al fet que les treballadores i els treballadors assoleixin les metes i els objectius pactats a principi d'any amb el seus superiors. Com a mesura excepcional, l’any 2023 ha repartit mitja prima més per la millora de l'eficiència productiva i de la gestió, fet que s'ha traduït a compartir un total de 600 milions d'euros, un 50 % més que l'exercici anterior, amb les treballadores i els treballadors via primes.

“Sí a seguir cuidant el planeta”

La implicació de la companyia per contribuir de manera responsable a dinamitzar les zones on és present l'ha portada, un any més, a refermar el seu compromís de donar el “sí a seguir cuidant el planeta”. Així, ha continuat desenvolupant de manera ferma polítiques per a la reducció d'emissions, que li han permès certificar una reducció d'emissions del 38 % des del 2015 fins al 2022, tant per a les emissions i les supressions directes de gasos amb efecte hivernacle com per a les emissions indirectes per energia importada; l'ús de material reciclat en el 77 % dels envasos comercials d'un sol ús, i la utilització de fonts d'energia renovables, en què destaca la incorporació de 224 noves instal·lacions fotovoltaiques l'exercici passat, fet que ha suposat un esforç inversor de 42 milions d'euros.

També ha seguit col·laborant amb els col·lectius més vulnerables per mitjà de la donació de productes de primera necessitat, com ho demostren les 23.100 tones repartides el 2023 a les 762 entitats solidàries amb què col·labora.

Contribució tributària històrica. Un 43 % més d’impost sobre beneficis

Un any més, Mercadona ha realitzat una contribució tributària històrica a les arques públiques d'Espanya i de Portugal de 2.604 milions d'euros, un 15 % més. En detall, destaquen la partida de l'IVA, que ha crescut fins als 487 milions d'euros, un 17 % més; la de l'impost sobre les rendes físiques de les treballadores i els treballadors, de 495 milions d'euros, un 12 % més, i la de l'impost sobre beneficis, amb una taxa efectiva del 23,3 %, que ha estat de 342 milions d'euros, un 43 % més que l'exercici passat.

Tot això s'ha traduït en un benefici net de 1.009 milions d'euros, un 40 % més que l’any 2022, dels quals 100 milions d'euros són fruit de l'excel·lent gestió feta en la seva tresoreria. Així mateix, la companyia segueix apostant per créixer de manera sostinguda i sostenible sense perdre mai el focus en l'eficiència, la productivitat i la millora de la seva gestió, ja que el seu marge ha caigut 1 punt, per la qual cosa destinarà el 80 % d‘aquests beneficis, més de 800 milions d'euros, a inversió per continuar maximitzant el seu impacte econòmic i social a Espanya i Portugal.

Invertir 5.000 milions els propers cinc anys per maximitzar el seu impacte social i econòmic

Amb una política pionera de reinvertir els beneficis per continuar enfortint els recursos propis de la companyia, Mercadona ha decidit invertir 5.000 milions els cinc anys vinents, 1.100 milions el 2024, per seguir maximitzant el seu impacte social i econòmic a Espanya i Portugal; per a això, també es recolzarà en el seu principal actiu: les treballadores i els treballadors, i té previst ampliar la plantilla en 1.000 persones.

Així mateix, dins del seu compromís de continuar oferint a “El Cap” (client) una qualitat contundent a preus imbatibles, seguirà reforçant l'eficiència i detectant oportunitats de mercat juntament amb els més de 3.000 proveïdors i interproveïdors especialistes amb què col·labora, per continuar aplicant les baixades dels preus de costos als preus de venda durant tot l'any.

Fets rellevants de Mercadona el 2023

Juan Roig, president de Mercadona, després de la celebració de la Roda de Premsa 2023Juan Roig, president de Mercadona, després de la Roda de Premsa 2023.

Juan Roig, president de Mercadona, després de la celebració de la Roda de Premsa 2023Juan Roig, president de Mercadona, després de la Roda de Premsa 2023.

Juan Roig i membres del Comitè de Direcció de Mercadona al Centre de Coinnovació del polígon Fuente del Jarro a Paterna, ValènciaJuan Roig i membres del Comitè de Direcció de Mercadona al Centre de Coinnovació del polígon Fuente del Jarro a Paterna, València.

 

Memòria Anual 2023

Descargar