Mercadona dona aliments Tudela

Mercadona donarà diàriament productes al menjador solidari Villa Javier de Tudela

08 de octubre de 2018
  • La cadena de supermercats comença a lliurar diàriament al menjador solidari Villa Javier, de Tudela, productes de primera necessitat, que cuinen els alumnes del curs de cuina que ha posat en marxa la Fundació Ilundain Haritz Berri.
  • Mercadona ha donat més de 208 tones de productes de primera necessitat el 2017 a Navarra.

En el marc de la seva responsabilitat social, Mercadona ha iniciat una col·laboració estable amb el menjador solidari Villa Javier, de Tudela, a través del lliurament diari de productes bàsics. Els productes els cuinen els alumnes del curs de cuina que ha posat en marxa la Fundació Ilundain Haritz Berri. La donació es fa al matí, gràcies als recursos logístics i humans que també aporta Mercadona, i els productes es lliuren en les millors condicions de qualitat i seguretat alimentària perquè l’alumnat els prepari. Amb aquesta iniciativa solidària es pretén ajudar en l'elaboració de menjars per a les 50 racions diàries que reparteix aquesta institució, situada al número 2 del carrer San Francisco Javier de Tudela.

Sobre la col·laboració, Imanol Flandes, director de Relacions Externes de Mercadona a Navarra, explica que "estem molt orgullosos de posar el nostre granet de sorra en aquest projecte tan important per a Tudela". Per la seva banda, Mariano Gracia, president de la Fundació Tudela Comparte, agraeix "el suport de Mercadona, que contribueix a preparar uns menús variats per a les 50 racions diàries que repartim al nostre menjador solidari". Inma Fernández, coordinadora dels programes de la Fundació Ilundain Haritz Berri a Tudela, subratlla que "gràcies a les donacions, a més de desenvolupar una tasca social, es milloren els recursos d'aprenentatge de l'alumnat, ja que practiquen diàriament amb aliments molt variats i de qualitat".

En el marc de la seva responsabilitat social corporativa, Mercadona no només fa aquesta col·laboració, sinó que ha signat un conveni amb la Fundació Banc d'Aliments de Navarra a través del qual enguany ha donat 4.500 kg de productes de primera necessitat. A més, col·labora diàriament amb la Fundació Ilundain Haritz Berri, amb Hermanitas de los Pobres de Pamplona, amb el menjador solidari Paris 365 i amb l’Escola Taller d’Estella-Lizarra. Totes aquestes accions han fet que el 2017 Mercadona hagi donat més de 208 tones de productes de primera necessitat a entitats socials navarreses.

Sobre Mercadona a Navarra

Mercadona té 11 botigues a Navarra i una plantilla de 574 persones, totes elles amb ocupació estable i de qualitat. A més, la companyia manté relació comercial amb 714 pimes d'aquesta comunitat i el 2017 ha fet compres a proveïdors navarresos per valor de 394 milions d'euros, un 45 % més que l'any anterior. Són exemples dels seus proveïdors agroalimentaris i de l’aposta pel producte local les compres d'1 milió de quilos de carxofa a Tudela, de 6.000 quilos d'espàrrec blanc amb IGP Navarra, de 4,3 milions de quilos de ceba, de 2,5 milions de quilos d'endívies, d’1,3 milions d'unitats d'enciam Batàvia i de més de 13.000 anolls.

Sobre la Fundació Tudela Comparte

La Fundació Tudela Comparte es va constituir el 2015 com una entitat aconfessional i sense ànim de lucre. El patronat es compon de 15 persones, a les quals uneix, d'una banda, una certa experiència en diferents activitats de tipus social i, de l'altra, l'interès comú que el seu esforç i el seu treball desinteressat se sumi a la resta d'organitzacions que ja treballaven a Tudela contra la pobresa i les desigualtats. Actualment, té una xarxa de voluntariat formada per 200 persones que aporten el seu granet de sorra en les diferents accions de la Fundació, com ara el menjador solidari, el supermercat social El Capacico i els tallers formatius d’informàtica, castellà, cuina autòctona, conserva industrial...

Sobre la Fundació Ilundain Haritz Berri

La Fundació Ilundain Haritz Berri és una entitat social amb una trajectòria de 34 anys a Navarra. El seu objectiu principal és acompanyar joves en situació de vulnerabilitat i generar noves oportunitats que n’afavoreixin la inclusió social, laboral i comunitària. Per a això, té diferents programes en l'àmbit formatiu, prelaboral, residencial i d'inclusió, amb què es fomenta un itinerari personalitzat amb cadascun dels usuaris. Cada any es formen més de 600 persones en especialitats com ara la jardineria, la gestió forestal, el manteniment d'edificis, la neteja, la fusteria i l’hostaleria a les instal·lacions dels seus centres de la comarca de Pamplona i Tudela. Té, a més, una línia d'educació ambiental, representada a través de la seva Granja Escola, un recurs que va ser pioner a Navarra i que cada any visiten prop de 6.000 escolars.

Una política d'acció social sostenible integrada en l'estratègia d’RSE de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és tornar part de tot el que en rep. Amb aquest objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen l’aposta pel creixement compartit. En el marc d'aquesta política, Mercadona treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i en la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, així com en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seves botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona disposa d'un Sistema de Gestió Mediambiental propi, que està enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica i la reducció de residus. Part d'aquest sistema està basat en els principis de l'Economia Circular i busca la conversió de residus en nous recursos conjuntament amb els interproveïdors.

A més, Mercadona col·labora amb més de 140 menjadors socials i 60 bancs d'aliments i altres entitats benèfiques de tot Espanya per a la donació diària d'aliments, i també en campanyes de recollida d'aliments. Igualment, treballa amb més de 27 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues amb murals de trencadís, que elaboren més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

D’ençà del 2009, Mercadona és membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidit per la Comissió Europea en què tots els seus participants són auditats periòdicament i externament en matèria de sostenibilitat. A més, està adherida des de l'any 2011 al Pacte Mundial de les Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció.

Imatge de capçalera: Ismael, treballador de Mercadona amb l’alumnat del curs de cuina.