Carretons Mercadona botiga

Mercadona col·labora amb la cuina solidària Esperanza de la Yedra a Jerez (Cadis)

09 de octubre de 2019
  • La companyia lliura diàriament productes de primera necessitat amb què es poden atendre més de 12 famílies de les quals depenen unes 40 persones.
  • Càritas Diocesana d’Asidonia-Jerez desenvolupa aquesta iniciativa des del 2013 amb l'objectiu d'apostar per la dignificació de la persona, fomentar-ne l’autonomia i fer-la partícip del procés d'elaboració i de manipulació dels aliments.
  • Amb aquest nou acord, ja són nou les entitats amb què Mercadona col·labora a la província de Cadis.

En el marc de la seva responsabilitat social, Mercadona ha iniciat una col·laboració estable amb la cuina solidària Esperanza de la Yedra a Jerez de la Frontera (Cadis) a través del lliurament diari de productes de primera necessitat, aptes per al consum, però no per a la venda, segons els criteris de la companyia. La donació es fa diàriament gràcies als recursos logístics i humans que aporta Mercadona, i els productes es lliuren en les millors condicions de qualitat i seguretat alimentària. Amb aquesta iniciativa solidària s'ajuda en l'elaboració dels menjars que es fan cada dia en un dels locals del carrer Tío Juane, a Estancia Barrera.

La cuina solidària la promou Càritas Diocesana d’Asidonia-Jerez i és un projecte en què col·laboren diverses entitats com la germandat de La Yedra i l'Ajuntament de la ciutat. L'objectiu que busca és satisfer les necessitats alimentàries de les famílies que formen part de la iniciativa, alhora que reben formació i promouen llaços solidaris entre elles utilitzant l'estímul de les seves capacitats per cuinar, compartir i conviure. La cuina solidària s'allunya del model assistencialista i busca la dignificació de la persona, tot proporcionant l'accés de les famílies participants a una alimentació diària, saludable i equilibrada, amb àpats que elles mateixes elaboren i que es destinen a tota la unitat familiar.

Mila Díaz, coordinadora general de Càritas Diocesana, agraeix a Mercadona la seva col·laboració, ja que "gràcies a aquesta aportació podrem seguir cobrint les necessitats alimentàries de les famílies participants, però sobretot podrem seguir apostant per la seva dignificació i inserció". Díaz afegeix que "aquest model de cuina també afavoreix un espai de trobada i de formació per adquirir coneixements bàsics d'ajudant de cuina, i també millorar l'autoestima de les persones participants perquè se sentin útils en la seva feina".

D'altra banda, cal destacar que la companyia segueix desenvolupant el seu pla d'acció social per mitjà del suport a diverses institucions i entitats socials a Cadis, província en què col·labora amb vuit menjadors socials: Amigas al Sur i Virgen Poderosa a Cadis capital, Nuevo Hogar Betania a La Línea de la Concepción, ACCEM a Arcos de la Frontera, Nuevo Ciclo a Jerez de la Frontera, Padre Cruceyra a Algeciras, Casa Hogar Federico Ozanam a San Fernando i la cuina solidària Nuestra Señora del Carmen de Bonanza a Sanlúcar de Barrameda. A més, el 2018 la companyia ha lliurat més de 4.700 quilos de productes de primera necessitat al Banc dels Aliments de Cadis i de Campo de Gibraltar per distribuir-los entre les persones més necessitades.

Una política d'acció social sostenible integrada en l'estratègia d’RSE de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és contribuir-ne al desenvolupament i al progrés de manera sostenible. Amb aquest objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació que reforcen l’aposta pel creixement compartit. En el marc d'aquesta política, Mercadona treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i en la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, així com en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seves botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona disposa d'un Sistema de Gestió Mediambiental propi, que està enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica i la reducció de residus. Part d'aquest sistema està basat en els principis de l'Economia Circular i busca la conversió de residus en nous recursos conjuntament amb els proveïdors Totaler.

A més, Mercadona col·labora amb més de 170 menjadors socials i 60 bancs d'aliments i altres entitats benèfiques de tot Espanya per a la donació diària d'aliments, i també en campanyes de recollida d'aliments. Igualment, treballa amb més de 33 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues amb murals de trencadís, que elaboren més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

D’ençà del 2009, Mercadona és membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidit per la Comissió Europea en què tots els seus participants són auditats periòdicament i externament en matèria de sostenibilitat. A més, està adherida des de l'any 2011 al Pacte Mundial de les Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció.