La celiaquia i els productes Sense Gluten en Mercadona.

La celiaquia i els productes Sense Gluten en Mercadona

27 de maig de 2015
  • Mercadona disposa en l'actualitat de 950 productes Sense Gluten en els seus supermercats. I, per descomptat, la nostra pretensió és que aquest nombre segueixi augmentant.

Infografía celiaquía.

La relació de Mercadona amb el col·lectiu dels celíacs va sorgir fa ja gairebé 15 anys i va néixer, com solen sorgir les coses en Mercadona, a través de la demanda dels nostres clients i per la nostra recerca contínua de la forma de satisfer-los. Van ser ells els que van començar a demandar productes sense gluten en Mercadona per la dificultat que tenien, tant econòmica com geogràfica, per disposar d'ells.

Ha estat un camí llarg que ha requerit un gran esforç per part de tots. La primera vegada que els productes van ser inclosos en la llista de productes aptes per a celíacs en FACE (Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya) va ser l'any 2002 i en aquell moment Mercadona només disposava de 50 productes sense gluten.

El 2014, Mercadona va tancar l'exercici amb 900 referències sense gluten. En el que va d'any, hem incorporat 50 noves referències d'aliments específics aptes per a celíacs.

Actualment disposem de 950 referències de Producte Recomanat Sense Gluten en Mercadona. A més, perquè els nostres clients puguin trobar-los fàcilment, estan identificats amb el logotip exclusiu de Mercadona (SIN GLUTEN).

Horitzó 2015: Seguir amb el nostre compromís amb el col·lectiu celíac

Mercadona, en el marc del seu compromís amb el col·lectiu celíac, té com a horitzó aquest any 2015 que més del 55% dels seus interproveïdors fabricants de productes d'alimentació elaborin productes sense gluten per a Mercadona, la qual cosa permetrà disposar d'un assortiment de productes sense gluten eficient en totes les categories de productes. Això suposarà que, entorn del 12% de l'assortiment total de Mercadona (16% de l'assortiment d'Alimentació), serà apte per a celíacs, a més, per descomptat, d'aquells productes que per la seva pròpia naturalesa, els anomenats productes genèrics, no el continguin.

Per poder oferir productes sense gluten en Mercadona amb les majors garanties, els fabricants realitzen constants controls del producte i de les matèries primeres amb les quals s'elaboren aquests productes. En alguns casos fins i tot es dissenyen línies o fàbriques específiques, o es defineixen processos exclusius per garantir l'absència de gluten.

De fet, tots els fabricants interproveïdors de Mercadona estan certificats per empreses externes acreditades en les normes de Seguretat Alimentària més estrictes, on es contempla la correcta gestió d'al·lergògens, complint amb certificacions com la IFS v-6, BRC, Global Gap o ISO 22.000.

Preguntes i respostes sobre productes sense gluten de Mercadona

Què és el gluten?

El gluten és una mescla de proteïnes present en el blat (en totes les seves espècies), el sègol, l'ordi i la civada o les seves varietats híbrides. Aquesta proteïna, en els aliments on està present, actua com a element aglutinant, gelificant i emulgent, és a dir, els proporciona elasticitat i els confereix consistència, però no és una proteïna indispensable per a l'ésser humà i pot ser substituït sense cap problema per altres proteïnes animals o vegetals d'una dieta sana i equilibrada.

Què és la celiaquia?

La celiaquia o malaltia celíaca és un dels trastorns relacionats amb el gluten juntament amb l'al·lèrgia al gluten i la sensibilitat al gluten no celíaca. La malaltia celíaca (EC) és una intolerància permanent al gluten que es presenta en individus genèticament predisposats, caracteritzada per una reacció inflamatòria, de base immune.

En el celíac la ingestió de gluten provoca que se sensibilitzin determinades cèl·lules responsables de la resposta immune (limfòcits) que ataquen els seus propis teixits. Tot això acaba ocasionant la desaparició de les vellositats de l'intestí prim, per la qual cosa els aliments no s'absorbeixen correctament. L'únic tractament eficaç és una dieta sense gluten, i ha de seguir-se durant tota la vida.

Què significa que un producte és sense gluten?

Un producte Sense Gluten, segons la legislació vigent, és aquell que conté menys de 20 ppm (parts per milió) de gluten.

Els productes sense gluten són més cars?

Els productes específics sense gluten són aliments que habitualment s'elaboren amb cereals amb gluten i que, per transformar-los en aptes per a celíacs, se substitueixen els cereals no permesos i els seus derivats per altres ingredients sense gluten, utilitzant-se per a la seva elaboració tecnologies generalment més complexes. Aquest procés, molt més rigorós, requereix tecnologies, instal·lacions i controls de processos més exhaustius, la qual cosa comporta que el cost de producció sigui major que el d'un producte convencional o genèric.

En qualsevol cas, el compromís de Mercadona i els seus fabricants interproveïdors, és elaborar productes recomanats Sense Gluten, amb la màxima seguretat alimentària i qualitat al menor preu possible.