Innovació Mercadona

El Centre de Coinnovació del Jarro de Mercadona es converteix en una de les principals innovacions del gran consum a Espanya

19 de febrer de 2019
  • L'Institut Cerdà valora aquest espai com un "megacentre d'innovació", pioner en el sector del gran consum a Europa, per innovar des del client "cap enrere".
  • L’estudi destaca també les minibarretes de xocolata Hacendado, que elabora el proveïdor totaler Dulces Olmedo, per introduir al mercat una alternativa saludable dins de la categoria de snacks de xocolata.

El Centre de Coinnovació del Jarro de Mercadona, ubicat al municipi de Paterna (València) és, segons l'Observatori d'Innovació en Gran Consum a Espanya 2019, elaborat per l'Institut Cerdà i presentat aquest matí a la seu de la Fundació Cotec (Madrid), una de les principals innovacions del seu sector. La segona edició d'aquest Observatori, format per un panel d'experts independents, reconeix la tasca en matèria d'innovació d'aquest espai i destaca, a més, productes com les minibarretes de xocolata Hacendado amb cruixent de llavors, que fabrica el proveïdor totaler Dulces Olmedo, per la seva barreja d'ingredients nova i saludable.

Per l'Institut Cerdà, el Centre de Coinnovació del Jarro de Mercadona, que es va posar en marxa a mitjan 2017 després d'una inversió inicial de 3,5 milions d'euros, suposa una innovació en el sector perquè està al servei de la innovació amb una visió "cap enrere", en què compta amb el client i la resta de baules de la cadena. En una superfície de 5.700 metres quadrats, aquest espai consta de diverses dependències, on destaca la recreació d'un supermercat amb tots els productes per fer "laboratoris" (proves) i un conjunt de centres de coinnovació que reprodueixen una cuina, un rostidor i distribuïdor de flama, i una zona de neteja.

Segons l'Observatori, aquest centre, únic en el sector del gran consum d'Europa, destaca per haver aconseguit crear "un espai híbrid" on els treballadors interactuen amb els productes en la seva ubicació natural i fan tot tipus de proves, a més de formacions internes sense interferir en l'activitat diària d'una botiga. En un únic punt, es pot fer i gestionar tot el procés de desenvolupament de producte, des de l'inici fins al llançament definitiu a les botigues reals, i implementar decisions sobre l'assortiment i l'espai de venda.

A més del reconeixement d’aquest centre de coinnovació, les minibarretes de xocolata Hacendado amb cruixent de llavors són exemple d'una de les millors iniciatives d'innovació en gran consum el 2019 segons l'Institut Cerdà. Aquest producte, que elabora el proveïdor totaler Dulces Olmedo al municipi d'Estepa (Sevilla), destaca principalment per ampliar la categoria de snacks de xocolata amb una alternativa més saludable. Així mateix, el desenvolupament d'aquest producte ha comportat "un gran esforç de recerca i desenvolupament" per aconseguir una barreja innovadora i atractiva d’ingredients de diferent densitat com són la xocolata, les llavors (de sèsam i lli marró), els cereals i la galeta.

Una xarxa de 19 centres de coinnovació de Mercadona

Aquest centre forma part de la xarxa de centres de coinnovació que Mercadona té a Espanya i Portugal, la gran majoria especialitzats en categories de productes. Actualment, la companyia té un total de 19 centres on fa sessions de coinnovació amb els "Caps" (clients), fet que li permet copsar necessitats concretes i donar resposta, tant per mitjà de millores com a través de noves referències en totes i cadascuna de les seccions. Hi treballen especialistes en categories de consum, responsables de copsar i observar, "amb el davantal posat", les preferències i les necessitats dels "Caps" perquè la companyia els pugui oferir solucions encertades.

Aquest Model de Coinnovació, que es va posar en marxa el 2011 mitjançant l'Estratègia Davantal basada a compartir amb els clients experiències i costums de consum, permet a la companyia desenvolupar un assortiment eficaç, productes de la màxima qualitat al millor preu possible, conjuntament amb els proveïdors totaler.

Minibarretes de xocolata Hacendado al lineal de MercadonaMinibarretes de xocolata Hacendado al lineal de Mercadona