Camions 100 % elèctrics en proves en Mercadona

Mercadona, primera empresa que fa distribució urbana de mercaderies amb camions tractors elèctrics

09 de gener de 2023
  • En col·laboració amb Disfrimur i Acotral, inicia proves a Múrcia i Madrid amb estos vehicles de 33 palets de càrrega, que permeten reduir en 102 t les emissions de CO₂.
  • També ha incorporat a la seua flota pròpia dos camions elèctrics rígids de 21 palets, els primers camions zero emissions (etiqueta DGT) de l'empresa i amb una reducció anual de 111 t de CO₂, per a proveir les seues botigues d'Alacant.
  • Disposa d'una flota de camions "jove", la qual cosa li ha permés, des de 2015, deixar d'emetre més de 85.000 t de CO2 i aconseguir una reducció per palet transportat del 27 %.
  • Per a continuar avançant en el seu compromís amb la logística verda i reforçar la seua sostenibilitat.

Mercadona, en col·laboració amb els proveïdors logístics Disfrimur i Acotral, s'ha convertit en la primera empresa del seu sector que fa proves a Espanya amb camions tractors cent per cent elèctrics, la qual cosa suposa un avanç pioner en el seu procés de descarbonització del transport en 2050, en línia amb els compromisos que figuren en el Pacte Verd Europeu d'emissions neutres.

En concret, la companyia està testant l'eficiència dels tràilers elèctrics després d'analitzar els reptes presentats per les seues característiques, fonamentalment la reduïda autonomia per a una logística que treballa 24 hores i l'escassa infraestructura de recàrrega existent. Per a fer-ho, ha dissenyat, amb l'ajuda dels seus proveïdors logístics, les rutes més adequades per a estes proves, que es fa a Madrid juntament amb l'empresa de transports Acotral a Getafe (capacitat de recàrrega de 43 kW); i a Múrcia, en este cas des de les instal·lacions de Disfrimur a San Isidro (projecte amb Iberdrola amb potències de fins a 180 kW). En conjunt, des de les dos rutes ha aconseguit proveir eficientment un total de 6 supermercats, 1 a la Comunitat de Madrid i 5 a la Regió de Múrcia i Alacant.

Els vehicles elèctrics provats són camions tractors de fins a 44 t que gràcies a la seua incipient tecnologia arriben a tindre una autonomia de fins a 300 quilòmetres, amb una capacitat de càrrega de 33 europalets.

Amb estos camions es reduïx anualment un total de 102 t de la seua petjada de carboni, que permet a l'empresa continuar avançant en els objectius en el seu model de logística verda, amb la qual perseguix previndre possibles riscos ambientals en minimitzar les emissions. En este sentit, cal destacar que la companyia ha aconseguit en 2021 una reducció del 27 % i que té previst, en el marc de la Llei de canvi climàtic de maig de 2021, certificar una reducció del 30 % de les seues emissions logístiques a l'atmosfera en 2023. Així, estos camions reduïxen igualment la contaminació acústica, ja que emeten aproximadament uns 56 dB, la qual cosa permet a Mercadona continuar garantint amb este tipus de transport una descàrrega nocturna silenciosa i responsable amb el veïnat.                                                              

Dos primers camions elèctrics rígids de 21 palets en la seua pròpia flota

A més d'esta iniciativa pionera, Mercadona ha incorporat a la seua flota els dos primers camions zero emissions (etiqueta DGT), per a la qual cosa ha comptat amb la col·laboració de Disfrimur, que ha instal·lat en les seues bases d'Alacant i Múrcia, amb el suport d'Iberdrola, 2 carregadors ultraràpids de fins a 180 kW per a poder recarregar-los en a penes dos hores i quart.

Les primeres proves amb estos vehicles, que ha fabricat SCANIA, s'han fet a Alacant, en rutes que han permés a la companyia proveir, com a prova, un total de 4 supermercats. Els nous camions incorporats a la flota pròpia de Mercadona tenen una capacitat de càrrega de 21 palets, una autonomia de 200 quilòmetres amb equip de fred i generen una reducció anual de les emissions de CO₂ de 111 t.

Segons Jose Ángel Llop, director de Transport de Mercadona, "formem part d'una empresa responsable que sempre ha apostat per la innovació com a palanca de creixement i sostenibilitat. Gràcies a este compromís hem sigut capaços de posar en marxa este projecte pioner a Espanya després de demostrar la viabilitat de les rutes dissenyades a este efecte. Amb este pas, no solament contribuïm, com a empresa, a reduir la nostra petjada de carboni i a protegir el medi ambient, sinó que reforcem el nostre compromís de fer més amb menys recursos, reduint els efectes sobre l'entorn i impulsant l'ecoeficiència".

Camió tractor elèctric en provesCamió tractor elèctric

Compromís per tindre una flota eficient i jove

Mercadona manté un profund compromís per cuidar i protegir el medi ambient i perseguix, en tot moment, dur a terme la seua activitat amb el mínim impacte possible. Per a aconseguir-ho, la companyia impulsa polítiques ambientals específiques en matèria de residus, petjada de carboni i petjada hídrica, a través d'un Sistema de Gestió Ambiental propi, amb el qual perseguix fer cada vegada més amb menys recursos, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per l'Organització de Nacions Unides (ONU). 

En la seua senda cap a la descarbonització constant dels seus processos, la companyia renova la flota constantment amb uns vehicles que són majorment els models EURO 6 D i E, que, a més de ser els més eficients, reduïxen emissions de CO₂ i altres contaminants. En este sentit, també ha continuat incorporant combustibles alternatius més sostenibles, la qual cosa, sumat als seus plans de descarbonització, li han permés deixar d'emetre des de 2015 més de 85.000 t de CO2, i d'esta manera ha aconseguit una reducció per palet transportat del 27 %.

Rígid elèctric zero emissionsRígid elèctric zero emissions