Aclarim diversos conceptes bàsics sobre el reciclatge per a ajudar-te a separar i a comprar millor.

4 conceptes bàsics sobre el reciclatge

02 de setembre de 2020

Hui en dia sentim parlar molt sobre el reciclatge. Diàriament ens trobem amb termes que, la majoria de vegades, no presenten els aclariments suficients. Així doncs, no és estrany que confonguem el sentit de paraules com "reciclable", "reciclat", "reutilitzable" o "compostable". Nous conceptes per a nous temps, però... signifiquen el mateix?, què és exactament cada cosa?

Cada vegada és més freqüent escoltar-los, sobretot quan anem a comprar o quan separem a casa. Alguns són bastant clars; altres, potser no tant. Per això és important aclarir les idees, perquè ens ajudaran a separar millor a casa i a fer una compra més ben informada.

Compostable

Compostable.

Diem que un producte o envàs és compostable quan pot donar lloc a compost, és a dir, adob orgànic de qualitat. Esta és una de les principals diferències entre un material compostable i un de biodegradable.

Un producte compostable s'ha de depositar en el contenidor de residu orgànic, si n'hi ha. Així, es portarà a una planta de tractament industrial, en la qual, sota unes determinades condicions, es transformarà en adob per a dedicar-lo a usos agrícoles.

Reciclat i reciclable

No són el mateix! Els envasos que deposites en el contenidor groc van a una planta de tractament a on es convertixen en matèria primera. Esta matèria primera s'utilitza per a fer productes reciclats: no s'han hagut d'utilitzar nous recursos naturals per a fabricar estos productes.

Un producte reciclable és l'altra cara de la moneda: està específicament dissenyat perquè el seu material siga aprofitat de nou després de passar per un tractament de reciclatge. No necessàriament ha d'estar fet de material reciclat, però sí que es podrà reciclar.

 

Reciclado.

Reciclable.

Reutilitzable

El concepte de producte reutilitzable és el més fàcil: està pensat per a poder usar-se una vegada i una altra amb un fi determinat, com portar la teua compra, sense haver de passar per cap tractament especial intermedi. Només has de recordar portar-te la bossa de casa!

Reutilizable.

En la transició cap a una economia circular els consumidors tenim molt a dir i molt a aportar. Conéixer els conceptes clau ens ajudarà a tots a portar un estil de vida cada vegada més sostenible.

Reciclaje.