Saps quines són les patologies més freqüents que afecten els gats?

Saps quines són les patologies més freqüents en els gats?

21 de gener de 2021

Si tens un gat, segurament deus saber que, com totes les espècies, tenen més propensió a patir unes patologies que unes altres.

En este sentit, els gats tendixen a ser més sensibles als problemes urinaris i als trastorns digestius derivats de la ingesta de pèl quan es netegen. Els analitzem a continuació i et donem consells per a ajudar a previndre'ls.

Els problemes urinaris en els gats

Els problemes urinaris són un dels motius habituals a la consulta del veterinari, ja que els gats són molt propensos a generar-los en algun moment de la seua vida.

Un dels més habituals és la cistitis idiopàtica felina. Es desconeix amb exactitud la causa que la provoca i se sol resoldre espontàniament en pocs dies (quan no hi ha obstrucció de les vies urinàries). Estos episodis poden ser recurrents en alguns casos i fins i tot poden arribar a tornar-se crònics.

L'estrés juga un paper molt important en la seua aparició, ja que este trastorn pot provocar una alteració en la bufeta.

Quan no hi ha problemes obstructius el gat sol presentar alguns símptomes com dolor en orinar, ho fa fora de la safata, aparició de sang en l'orina, orina moltes vegades però poca quantitat, etc.

Quan hi ha problemes obstructius podrem veure que el gat va a la safata contínuament però no pot orinar i fins i tot pot tindre vòmits.

Un altre problema freqüent en els gats és la formació de càlculs. En esta patologia intervenen múltiples factors com l'edat, el sexe, la raça, l'esterilització, l'obesitat, etc.

Texto 1 Imagen Patología Gatos

Un dels majors perills d'estos càlculs és que poden arribar a obstruir l'eixida de l'orina a l'exterior i posar en risc la salut de la nostra mascota. En este cas, veurem que el gat presenta una intensa dificultat per a orinar i també es poden donar altres símptomes com vòmits, letargia, falta d'apetit o dolor abdominal, entre altres.

Com podem ajudar a evitar-los?

  • Beure aigua amb freqüència: la millor manera per a ajudar a minimitzar la formació dels càlculs urinaris és que el gat ingerisca aigua de manera freqüent, la qual cosa l'ajudarà a diluir l'orina. Per a això és important que tinga sempre aigua neta i fresca a la seua disposició.
  • Mantindre la seua safata neta: segons el tipus d'arena que utilitzem, si la canviem o netegem diverses vegades al dia, aconseguirem que el gat orine amb més freqüència.
  • Dieta específica: a més, és important seguir una dieta adequada, sobretot en gats amb predisposició a este tipus de problemes.

Infeccions urinàries

Una altra de les patologies més comunes són les infeccions urinàries, que són molt menys freqüents que en gossos. Solen aparéixer de manera secundària a altres patologies (diabetis, incontinència urinària) i són més probables en la vellesa de l'animal. Els agents causants són principalment bacteris i, en menor mesura, fongs.

Trastorns digestius provocats per les boles de pèl. Causes i consells per a ajudar a l'expulsió i la prevenció de les boles de pèl

Texto 2 Imagen Patología Gatos

Un altre dels problemes de salut més freqüents que tenen els gats són les boles de pèl. Els felins són animals molt nets als quals els encanta llepar-se el pèl diàriament per a fer la neteja personal. Però este procés d'higiene comporta inevitablement la ingestió de pèls que acaben en l'estómac en forma de boles.

Problemes de salut derivats de les boles de pèl

Normalment este pèl s'expulsa amb la femta, però a vegades el gat no és capaç d'eliminar-lo per si sol, la qual cosa pot causar problemes de salut en l'animal: trastorns digestius, vòmits, nàusees, restrenyiment, falta d'apetit i, en casos més greus, pot arribar a ser necessària la intervenció quirúrgica.

Importància d'una alimentació rica en fibra per a previndre les boles de pèl

Per a evitar esta situació i mantindre un bon estat de salut, és recomanable que l'aliment que proporcionem a la nostra mascota incorpore fibres vegetals que afavorisquen l'arrossegament i expulsió dels pèls ingerits, i minimitzar d'esta manera la incidència de vòmits per este motiu.

Raspalla el gat amb freqüència per a previndre este problema

A més d'una alimentació adequada, és recomanable fer un bon raspallat per a ajudar a previndre la formació de boles de pèl. Per a les races de pèl curt, és suficient amb un raspallat una o dos vegades per setmana, mentre que els gats de pèl llarg s'han de raspallar cada dia.

Altres recomanacions

Aprén a alimentar la mascota segons la seua etapa vital.