La necessitat d'una dieta especial en l'alimentació diària de gossos i gats esterilitzats.

Les mascotes esterilitzades necessiten una alimentació especial?

15 de desembre de 2020

Hi ha una sèrie de diferències importants entre els gossos i els gats que han sigut sotmesos a una operació d'esterilització i els que no. A continuació, expliquem en què consistixen estes diferències i la necessitat d'una dieta especial per a les mascotes esterilitzades.

Què és l'esterilització?

L'esterilització és l'extirpació quirúrgica dels òrgans sexuals de les mascotes; els testicles en el cas dels mascles i els ovaris o també l'úter en el cas de les femelles.

L'esterilització i la salut dels gossos i els gats

A vegades, els experts recomanen l'esterilització per a ajudar a disminuir el risc de certes malalties de l'aparell reproductor dels mascles i les femelles i també l'aparició de tumors, infeccions, hèrnies, etc.

Altres vegades, la recomanen per a millorar problemes de conducta. Els mascles sense castrar poden arribar a mostrar-se més nerviosos durant el zel de la femella. A més, alguns necessiten marcar el territori amb l'orina.

Texto 1 Imagen Alimentación mascotas esterilizadas

Després de l'esterilització, com que disminuïx progressivament la producció de testosterona, podem observar una millora del comportament en animals amb un caràcter dominant.

En les femelles també es produïx un canvi després de l'esterilització. Un exemple d'això són les gates que, durant el zel, maulen i/o orinen amb més freqüència. Després de l'esterilització, tendixen a disminuir estos comportaments.

Cal tindre en compte que tots estos canvis dependran de la fase en la qual es faça l'esterilització, ja que, segons el desenvolupament de la mascota, no serà el mateix si es fa quan l'animal és un cadell o quan ja és adult.

Necessitat d'una alimentació especial per a gossos i gats esterilitzats

Texto 2 Imagen Alimentación mascotas esterilizadas

Els canvis hormonals que patiran les mascotes després de l'esterilització provocaran un canvi en els hàbits d'alimentació, ja que un descens en els nivells d'estrògens causa una pèrdua de la inhibició del consum de l'aliment, la qual cosa farà que els animals mengen més.

Per això, és necessari que els gossos i els gats esterilitzats porten una dieta especial, ja que disminuïxen les seues necessitats energètiques diàries, l'activitat física i també, com hem dit, augmenta l'apetit, factors que faran que siguen més propensos a l'obesitat i al sedentarisme.

Texto 3 Imagen Alimentación mascotas esterilizadas

Este tipus d'alimentació hauria de tindre una aportació moderada d'energia, amb fonts de proteïna d'alt nivell biològic per a mantindre la massa muscular i, a més, amb un nivell adequat de fibra per a estimular la sacietat de l'animal. A més, sempre haurem de tindre en compte que és recomanable afavorir l'exercici diari de les mascotes.

Per això, és recomanable començar un programa de control de pes des que es practica l'esterilització de les nostres mascotes, tenint en compte que caldrà disminuir la quantitat d'aliment que estiguem proporcionant, o buscar un altre tipus de productes baixos en greix dissenyats específicament per a animals esterilitzats. Este tipus d'alimentació ajudarà a evitar que les mascotes augmenten de pes i que, per tant, desenvolupen problemes relacionats amb l'obesitat.

Si tenim dubtes sobre l'alimentació que hem d'utilitzar, podem consultar el nostre veterinari, el qual ens ajudarà a controlar-la.

Altres recomanacions

Aprén a alimentar la mascota segons la seua etapa vital.