Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València)

Més de 250 treballadors de Mercadona es traslladen a les noves oficines a Albalat dels Sorells (València)

20 de desembre de 2022
  • A final de 2025, este espai albergarà un total de 2.600 persones que s'aniran traslladant de manera progressiva en els pròxims tres anys.
  • Les noves oficines, el disseny de les quals està a càrrec de l'estudi ERRE Arquitectura, han sigut concebudes com un entorn que fomenta la col·laboració i l'intercanvi de coneixement entre les diferents parts del procés, la qual cosa afavorix l'execució i l'agilitat en la presa de decisions.
  • Les noves oficines, a més d'estar dissenyades per i per a les persones, són un espai sostenible pensat per a minimitzar l'impacte ambiental amb mesures com l'ús de materials de producció local (quilòmetre 0), solucions innovadores per a reduir el consum energètic, o la construcció de grans patis enjardinats interns per a aprofitar al màxim la llum solar.
  • El projecte, que va començar amb la inauguració del Centre de Processaments de Dades (CPD) i del de Servicis en 2014, té previst finalitzar en 2025 amb una inversió total de 200 M€.

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, ha començat el trasllat d'un primer grup de 250 treballadors a les noves oficines situades a Albalat dels Sorells (València), un moviment que culminarà a final de 2025 amb la ubicació definitiva de 2.600 persones en un nou espai de treball més sostenible i que fomenta la col·laboració.

Al llarg dels pròxims tres anys, els treballadors, que actualment treballen en diferents centres situats en altres municipis valencians com Paterna i Tavernes, s'incorporaran de manera progressiva a estes noves i innovadores instal·lacions en les quals la companyia té previst invertir un total de 200 milions d'euros distribuïts en les tres fases del projecte.

La primera fase del projecte d'Albalat dels Sorells va començar en 2014 amb la inauguració del Centre de Processaments de Dades (CPD) i del de Servicis, amb una inversió de 45 milions d'euros. La segona fase es va iniciar en 2018 amb la inversió d'uns 100 milions d'euros en la posada en marxa de la construcció d'estes noves oficines que comencen ara a rebre treballadors i que es preveu que finalitze l'any 2024. I la fase 3, amb una inversió aproximada de 55 milions d'euros, està previst que s'inicie l'any que ve fins a 2025 i se centra en la construcció i posada en marxa d'un nou Centre de Coinnovació.

Un projecte innovador, digital i que fomenta la col·laboració

Les noves oficines, el disseny de les quals està a càrrec de l'estudi ERRE Arquitectura, representen una oportunitat per a continuar avançant en la digitalització de la companyia, al mateix temps que fomenten la col·laboració, la creativitat i l'intercanvi de coneixement entre les diferents parts del procés, la qual cosa afavorix l'execució i l'agilitat en la presa de decisions.

Pensades a la mesura de les necessitats i experiència dels treballadors, s'han dissenyat fins a 15 tipologies d'ambients diferents que cada treballador podrà triar en funció de la tasca que haja d'exercir cada dia. Amb esta nova fisonomia, es passa del model tradicional de despatxos al d'espais oberts, molt més col·laboratiu i creatiu. Es deixa de treballar per departaments i s'aposta per treballar per "barris" (àrees en què els treballadors compartixen un mateix procés, independentment del departament al qual pertanguen). Per a la definició de la nova manera de treballar, s'ha comptat amb el proveïdor especialista BICG.

A més, l'edifici està dotat de solucions tecnològiques innovadores, com un sistema àgil de projecció sense fil per a compartir informació o el control de diferents espais o servicis a través d'una aplicació mòbil.

A més, els treballadors disposaran de millors servicis comuns, com un menjador ampli i funcional amb una oferta gastronòmica variada, saludable i de qualitat, i el Kiosko Hacendado, una àrea de vending amb una selecció de l'assortiment existent als supermercats. Igualment, una vegada acabada la fase 2, Albalat disposarà d'un pàrquing propi per a la plantilla.

Una aposta clara per la sostenibilitat i la qualitat de vida en el treball

Mercadona, en la seua aposta pel respecte al medi ambient, ha introduït importants millores en estes noves oficines, la qual cosa reforçarà encara més el seu compromís amb la sostenibilitat. Així, les noves oficines tindran grans patis enjardinats interns i una orientació est-oest, la qual cosa no solament genera un aprofitament màxim de la llum solar i una reducció del consum elèctric, sinó que redunda en un major confort dels usuaris i contribuïx a absorbir la contaminació i produir oxigen.

A més, la companyia està utilitzant materials de producció local, és a dir, de quilòmetre 0, la qual cosa reduïx al màxim la seua petjada de carboni. El projecte disposa d'una instal·lació de 380 plaques fotovoltaiques i un sistema de gestió intel·ligent de l'edifici per a garantir l'ús eficient i racional dels recursos.

Al seu torn, la companyia incorporarà solucions de mobilitat sostenible per al conjunt de la plantilla que treballe a Albalat dels Sorells en col·laboració amb el programa d'acceleració de Lanzadera, com el foment de l'ús del cotxe particular compartit, a través del proveïdor HoopCarpool; l'ús de la bicicleta, amb la col·laboració de Kleta, o d'un servici d'autobús d'empresa, que proporcionarà BusUp. A més, les noves instal·lacions tindran un pàrquing de vehicles elèctrics (amb places de recàrrega al soterrani), patinets i bicicletes.

Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València)Interior de les noves oficines de Mercadona situades a Albalat dels Sorells (València).

Proposta del projecte amb la fase 3 simuladaProposta del projecte amb la fase 3 simulada.

Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València)Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València).

Imatge de capçalera: Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València).