Comité Científic Mercadona a Espanya i Portugal

Mercadona reunix a València els seus comités científics d'Espanya i Portugal

10 de abril de 2024
  • Científics independents de reconegut prestigi donen suport tècnic a la companyia, per a garantir sempre la màxima qualitat amb seguretat alimentària en tots els seus productes i donar resposta així a les noves necessitats dels seus clients.
  • En la trobada de hui s'han abordat qüestions d'actualitat, entre les quals hi ha l'aplicació dels últims avanços tecnològics en la producció d'aliments de qualitat, l'efecte de l'alimentació en la salut i com aconseguir noves millores en el sector agroalimentari davant de reptes com el canvi climàtic.
  • Garantir la qualitat és inherent al Model de la companyia, orientat a oferir el màxim nivell de qualitat i innocuïtat de tots els seus productes i processos.

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, ha reunit hui per primera vegada els seus dos comités científics, el d'Espanya i Portugal. Ho ha fet en la seu del Centre Tecnològic AINIA, a València, on s'han abordat qüestions que permeten a la companyia continuar garantint sempre la màxima qualitat en tots els seus productes i processos de cara a les noves necessitats que van sorgint. “La qualitat és una condició irrenunciable per a Mercadona i hem d'anar sempre per davant i millorant, per la qual cosa comptar amb un assessorament extern independent, científic i de reconegut prestigi internacional és un gran suport”, destaca Àngels Millán, directora del Comité Científic de Mercadona a Espanya.

De fet, en la trobada de hui s'han abordat qüestions de gran actualitat com l'aplicació dels últims avanços tecnològics en la producció d'aliments, com reduir el desaprofitament alimentari sense renunciar a la qualitat o com aconseguir noves millores en el sector agroalimentari davant de nous reptes com el canvi climàtic, entre altres temes d'interés. Entre els assistents, cal destacar la presència, per part de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, de Mar Canós, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública, i Carlos Antón, cap del Servici de Gestió de Risc Alimentari. També han assistit Ignacio García Magarzo i María Martínez, director general i directora de Sostenibilitat, respectivament, d'Asedas (Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoservicis i Supermercats); Xavi Pera, responsable de Seguretat Alimentària i Qualitat d'AECOC (Associació Espanyola de Codificació Comercial), i Cristina del Campo, directora general del Centre Tecnològic AINIA, entre altres experts i responsables en seguretat alimentària.

Mercadona ha comptat des de fa molts anys amb l'assessorament d'este Comité Científic a Espanya, i també amb més amb científics de Portugal després de la seua entrada en este país. Hui, Dia Mundial de la Ciència, s'han reunit per primera vegada els 17 científics dels dos comités en una jornada en la qual han intervingut diversos dels seus components. Entre els participants: Daniel Ramón, doctor en Ciències Biològiques (Universitat de València) i actualment vicepresident d'l+D en Nutrició i Salut de l'empresa nord-americana ADM (Archer Daniels Midland Co); José Juan Rodríguez, doctor en Veterinària i expert microbiòleg (Universitat Autònoma de Barcelona); José Miguel Mulet, doctor en Bioquímica i expert en biologia molecular (Universitat Politècnica de València), i Duarte Torres, doctor en Ciències i Enginyeria Química i Biològica (Universitat de Porto).

Completen el panell espanyol d'investigadors els científics Arturo Anadón, doctor en Veterinària (Universitat Complutense de Madrid); Juan José Badiola, doctor en Veterinària (Universitat de Saragossa) i actual president del Comité; Andrés Otero, doctor en Veterinària (Universitat de Lleó); Andreu Palou, doctor en Bioquímica (Universitat de les Illes Balears); Pilar Vinardell, doctora en Farmàcia (Universitat de Barcelona); Santiago Pascual, doctor en Biologia (Universitat de Vigo) i investigador en el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i Ana Troncoso, doctora en Farmàcia (Universitat de Sevilla).

El Comité a Portugal està constituït pels científics Alexandra Nogueira da Silva, experta en Ciències Farmacèutiques (Facultat de Farmàcia de Lisboa); Paula Teixeira, experta en Enginyeria Alimentària i doctora en Biotecnologia (Universitat Catòlica Portuguesa); Fernanda Vilarinho, doctora en Enginyeria dels Materials (Institut Superior Tècnic de la Universitat de Lisboa); Sandra Chaves, doctora en Biologia (Universitat de Lisboa); Inês Pádua, doctora en Ciències de la Nutrició (Universitat de Porto), i Isabel Castanheira, doctora en Farmàcia (Universitat de Lisboa).

Suport en la Ciència per a afrontar nous reptes

Mercadona advoca per una actitud proactiva davant dels nous hàbits i tendències de consum. “Els consumidors són cada vegada més exigents, la qual cosa implica anticipar-nos per a satisfer en tot moment les seues necessitats”, apunta Àngels Millán. D'ací l'aposta de la companyia per un assessorament científic en les situacions en què es requerisca assistència en les especialitats de cada membre del comité.

Com a exemple, este comité científic ha assessorat la companyia en la implantació de la seua secció ‘A Punt per a Menjar’: “Va requerir una labor d'assessorament en el disseny de la secció i en la validació, tant dels productes com dels processos de producció. El Comité ens ha ajudat perquè tots els mètodes i les bones pràctiques implantades garantisquen la qualitat i la seua seguretat alimentària”, ressalta el director de Qualitat de Mercadona, Luis Pla.

El ventall de projectes en els quals treballa este comité científic és molt ampli. Així, per exemple, assessora en la millora del model de venda de fruita partida i en la validació de proveïdors carnis, oferix suport continu en l'avaluació i anàlisi de riscos alimentaris, formació en assumptes d'interés científic i assessorament sobre legislació alimentària, per citar només algunes de les matèries abordades.

Membres dels comités científics de Mercadona d'Espanya i PortugalComités científics de Mercadona d'Espanya i Portugal.

Comité Científic de Mercadona a EspanyaMembres del Comité Científic de Mercadona a Espanya.

Comités científics de Mercadona reunits a ValènciaTrobada celebrada en la seu del Centre Tecnològic AINIA, a València.