Mercadona i l'Associació Celíacs elaboren una guia sobre l'etiquetatge dels productes sense gluten

L'Associació Celíacs de Catalunya i Mercadona editen una guia per a facilitar la comprensió de l'etiquetat dels productes sense gluten

25 de març de 2019
  • El nou Manual ajudarà les persones celíaques, els seus familiars i amics, i els restauradors a disposar de la informació adequada sobre la presència o l'absència de gluten en els aliments.

Una de les preocupacions més freqüents que expressen les persones celíaques és la dificultat de trobar la informació adequada sobre la presència o l'absència de gluten en els aliments que desitgen consumir. Per això, l'Associació Celíacs de Catalunya, en col·laboració amb la cadena de supermercats Mercadona, ha editat el Manual per a facilitar la comprensió de l'etiquetatge dels productes sense gluten. Esta guia té el propòsit d'oferir la informació necessària perquè les persones celíaques entenguen millor l'etiquetatge dels productes alimentaris i els siga més fàcil comprar de manera segura, amb confiança i tranquil·litat.

En el manual s'informa sobre el següent:

  • La legislació actual en matèria d'etiquetatge dels aliments
  • La contaminació creuada en establiments alimentaris
  • La classificació dels aliments segons el seu contingut en gluten
  • El gluten en medicaments
  • El gluten en cosmètics
  • El gluten en material escolar

Ser conscients del que mengem és important per a tots, però les persones que han de tindre un control especial sobre un aliment concret que perjudica la seua salut han d'estar molt alerta quan lligen i interpreten l'etiquetatge. Hui en dia, l'únic tractament per a les persones celíaques és seguir una estricta dieta sense gluten durant tota la vida. Per tant, és clau apoderar-les perquè puguen seguir la dieta correctament, ja que el 40 % la transgredixen i, en un 75 % d'estos casos, ho fan de forma involuntària. La transgressió de la dieta, siga voluntària o involuntària, els pot implicar greus problemes de salut a llarg termini.

Per això, és fonamental que les persones celíaques disposen de tota la informació possible per a poder seguir la dieta sense gluten correctament i disfrutar així de bona salut. "Dins d'este objectiu s'emmarca l'edició del nou Manual per a facilitar la comprensió de l'etiquetatge dels productes sense gluten" assenyala Olga Cuesta, presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya, que afirma que "l'edició d'esta guia ha sigut possible fer-la gràcies al compromís de Mercadona amb el col·lectiu celíac".

Associació Celíacs de Catalunya

Entitat constituïda en 1977, som la primera organització creada a Espanya en defensa dels interessos de les persones celíaques.

Des de l'associació donem suport i assessorem la persona celíaca i li proporcionem la informació i la formació que l'ajude a aconseguir una millor qualitat de vida, i també a la seua família.

Treballem perquè la persona celíaca tinga cada vegada més accés a productes sense gluten i més opcions per a menjar fora de casa amb seguretat. A més, financem la investigació en patologies relacionades amb la ingesta de gluten, treballant amb professionals mèdics per a millorar el diagnòstic, l'atenció mèdica i el seguiment de la malaltia amb la finalitat de cuidar la seua salut i evitar desenvolupar malalties associades amb la celiaquia.

Representem el col·lectiu davant d’entitats i organismes públics i privats.

Declarada Entitat d'Utilitat Pública en 1982, representem les 525.000 persones (75.000 celíacs i els 450.000 sensibles al gluten) que s'estima que hi ha a Catalunya i Menorca afectades per alguna patologia relacionada amb la ingesta de gluten, però també som l'organisme referent per a fabricants, distribuïdors, restauradors i empreses de servici del sector.

Mercadona i el col·lectiu celíac

Des de fa anys, Mercadona manté un compromís ferm amb les persones celíaques. Actualment té un ampli assortiment de productes lliures d'esta proteïna. Concretament, disposa de 1.250 productes sense gluten, clarament identificats en l'etiquetatge. La relació de la companyia amb el col·lectiu dels celíacs s'inicia fa més de 19 anys i naix com a resposta a la demanda de productes sense gluten per part dels clients celíacs davant de la dificultat, tant econòmica com geogràfica, de disposar d'estos. A l’igual que amb la resta de l'assortiment, l'objectiu és oferir productes de gran qualitat i al menor preu possible.

Per a poder oferir productes sense gluten amb les millors garanties, els proveïdors de Mercadona fan controls constants dels productes i de les matèries primeres amb què s'elaboren. En alguns casos fins i tot es dissenyen línies o fàbriques específiques, i es definixen processos exclusius per a garantir l'absència de gluten. De fet, tots els proveïdors estan certificats per empreses externes acreditades en les normes de Seguretat Alimentària més estrictes, on es preveu la correcta gestió d'al·lergògens.

Cal destacar l'esforç fet en l'últim any en les seccions de forn i brioixeria fresca i congelada, productes lactis i begudes, en les quals s'han introduït noves referències sense gluten. Així mateix, fruit de la innovació conjunta tant dels clients com dels proveïdors, la companyia continua treballant en la definició d'un assortiment perquè els clients celíacs puguen trobar les millors opcions en les línies de totes les categories de productes.

Document en espanyol:

 

Guía etiquetado de productos sin gluten

Descargar