Total impacte econòmic Mercadona durant 2022 a Espanya

Impacte econòmic de Mercadona a Espanya en 2022

15 de maig de 2023
  • L'activitat directa i induïda de Mercadona a Espanya va representar el 2,05 % del PIB, més de 680.000 ocupacions i una aportació a les administracions públiques de 9.858 milions d'euros.
  • La companyia va fer compres d'origen Espanya per valor de 22.323 milions d'euros

L'activitat de Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda en línia, té un impacte directe, indirecte i induït en l'economia espanyola. L'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) recull les principals dades de la companyia i tota la seua cadena de muntatge en l'estudi "El impacto Económico de Mercadona en España 2022".

Vídeo en espanyol

Principals dades econòmiques de Mercadona a Espanya 2022

La presència de Mercadona a Espanya contribuïx a la creació d'ocupació i generació de riquesa compartida, indústria i servicis, i d'esta manera repercutix en totes les zones del país on es troba present.

En 2022, Mercadona i la seua cadena de muntatge va suposar 27.246 milions d'euros d'aportació conjunta, la qual cosa representa el 2,05 % del PIB (producte interior brut) del país, i 684.211 llocs de treball directes, indirectes i induïts, la qual cosa es traduïx en el 3,59 % de l'ocupació total a Espanya.

A més, la companyia va fer compres a proveïdors nacionals pel valor de 22.323 milions d'euros. Gràcies a la col·laboració amb ells, la companyia constituïx una cadena agroalimentària sostenible que perseguix el creixement compartit.

Fruit de l'activitat generada per Mercadona de manera indirecta i induïda, s'ha aconseguit una aportació fiscal de 9.858 milions d'euros, la qual cosa suposa el 2,1 % de la recaptació total estimada de les administracions públiques espanyoles (incloses cotitzacions a la Seguretat Social). Així mateix, la contribució tributària suportada i recaptada per Mercadona a les administracions públiques és de 2.170 milions d'euros, dels quals 994 milions corresponen a pagaments a la Seguretat Social, 240 milions a l'Impost de Societats i 792 milions a la recaptació de l'IVA i de l'IRPF. Mentre que la contribució generada a conseqüència de l'impacte indirecte i induït es quantifica en 5.916 i 1.772 milions d'euros respectivament.

Infografia en espanyol

Aportación económica de Mercadona a España en 2022Aportació econòmica de Mercadona a Espanya en 2022.

Coneix més sobre l'activitat de Mercadona en la Memòria anual 2022.

Un model d'empresa responsable per al desenvolupament social

Mercadona manté un compromís i implicació amb la societat basats en la transparència i la confiança. Exemple d'això és que des de 2011 Mercadona és sòcia del Pacte Mundial, iniciativa a través de la qual l'Organització de Nacions Unides promou els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La companyia treballa de manera constant per a donar resposta a aquells objectius en els quals influïx més l'impacte de la seua activitat, impulsant accions mediambientals, socials i de governança responsables i que impacten positivament en els entorns en els quals té presència.