Façana botiga de Sagrada Família (Barcelona)

Barcelona - Mercadona invertix més de 124 milions d'euros en l'ampliació i millora de la seua xarxa de botigues a la ciutat durant el període 2017-2023

12 de setembre de 2023
  • La companyia reobri hui el supermercat del carrer Andrade, al districte de Sant Martí, després d'una reforma integral, amb una inversió de 4 milions d'euros.
  • Amb esta obertura, 36 dels 43 supermercats Mercadona de la ciutat de Barcelona ja disposen del nou model de botiga eficient.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, manté l'esforç inversor a la ciutat de Barcelona, on, des de l’any 2017 fins ara, ha destinat més de 124 milions d'euros a l'ampliació i millora de la seua xarxa de botigues. L'objectiu de la cadena és continuar avançant en la implantació del nou model de botiga eficient, que optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona va començar a implantar el nou model de botiga eficient a la ciutat de Barcelona al març de 2017 amb la reforma del supermercat situat al carrer València. Des de 2017 fins ara, la companyia ha reformat 29 supermercats i n'ha obert 7 nous (ja siguen obertures netes, com les botigues Mercadona situades al carrer Castillejos, al Turó de la Peira i al barri de la Sagrada Família, concretament al carrer Provença, o supermercats que han reemplaçat els ja existents que no s'adaptaven als estàndards de qualitat que requerix el nou model com, per exemple, els situats a la Rambla Guipúscoa i en Can Batlló, que han substituït els que hi havia als carrers Pare Manyanet i Sant Pere Abanto, respectivament).

Pel que fa a les reformes, a més del supermercat Mercadona del carrer València, que va ser el primer amb el nou model a la ciutat de Barcelona, també s'han reformat les botigues Mercadona dels carrers Indústria, Veneçuela, Aribau, Petrarca, Ronda de Sant Pere, Travessera de les Corts, Calàbria, Viladomat, Sardenya, Berlín, plaça de la Bonanova, carretera de Collblanc, avinguda Rio de Janeiro, Rambla de Poblenou, Mercat del Ninot, Mercat de Sants o la del centre comercial Som Multiespai, entre altres.   

En concret, hui ha reobert el supermercat situat al districte de Sant Martí, concretament al carrer Andrade núm. 22, després d'una reforma integral que ha suposat una inversió de 4 milions d'euros. En la construcció han participat 50 proveïdors d'obra que han donat faena a més de 70 persones durant la fase de reforma. Amb esta obertura, 36 dels 43 supermercats Mercadona de la ciutat de Barcelona ja disposen del nou model de botiga eficient.  

Pel que fa als llocs de treball, s'han contractat dos persones més, que se sumen a la plantilla ja existent en el supermercat Mercadona del carrer Andrade, amb un total de 44 treballadors. L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte, de 9:00 a 21:00 h d'octubre a maig (horari d'hivern) i de 9:00 a 21:30 h de juny a setembre (horari d'estiu), i disposa d'un aparcament amb 35 places (28 per a cotxes i 7 per a motocicletes), a més d'un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics i 14 metres quadrats per a bicicletes. També ha habilitat el servici a domicili i la compra online a través del lloc web www.mercadona.es.

El nou model de botiga eficient disposa de xarcuteria amb pernil al tall i envasat, una góndola central en la perfumeria per a la cosmètica especialitzada, un servici de suc de taronja acabat d'esprémer, especialitats de sushi, una secció de forn amb llescadora de pa i pastisseria refrigerada, i una nova exposició en la pescateria per als productes de petxina, entre altres novetats.

Així mateix, incorpora la nova secció A Punt per a Menjar, que oferix un total de 35 plats preparats per a emportar. Totes estes opcions se servixen en envasos fabricats amb materials naturals, com la canya de sucre (material compostable), el cartó o el paper.

Esta nova generació de supermercat eficient té un disseny totalment renovat respecte al model de botiga anterior, amb nous colors i materials, tant en la façana exterior d'accés com en la distribució de les diferents seccions. Aposta, així mateix, per espais amplis i diàfans, que faciliten l'entrada de llum natural. També inclou una entrada amb doble vidre, que evita corrents d'aire, uns corredors més amplis i dos models de carro molt més ergonòmics i lleugers.

Estalvi energètic: botiga ecoeficient

Pel que fa a l'aspecte mediambiental, s'han pres mesures que permetran reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte al model de botiga convencional, com la millora de l'aïllament tèrmic i acústic, amb l'optimització dels materials i la grossària de les parets i els sostres, i nous congeladors més eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient. A més, disposa d'un sistema d'il·luminació LED automatitzat que es regula segons les zones i els moments del dia, per a una gestió energètica molt més eficient.

Tecnologia i ergonomia per als treballadors

A més, amb l'objectiu de facilitar les tasques diàries dels treballadors, este nou model de supermercat inclou mesures múltiples per a millorar l'ergonomia i eliminar sobreesforços. Per exemple, el nou moble de caixa de Mercadona s'ha desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València. Les botigues també disposen de zones comunes perquè els empleats disfruten de més comoditat en els moments de descans, i també té un menjador més equipat i unes taquilles personals més àmplies i còmodes.

A més, estes noves botigues eficients estan completament connectades tecnològicament, per mitjà de la integració d'una sèrie de dispositius electrònics i eines col·laboratives per als treballadors, amb els quals es pot compartir informació des de qualsevol secció de la botiga, aspecte que facilita l'autogestió de cada supermercat i agilitza els processos de tota la cadena. Entre els nous dispositius es troben, entre altres, la línia de caixes, les balances o l'ús de tauletes electròniques, que substituïxen el paper per a fer gestions administratives. Tot això permet optimitzar els processos i conéixer la gestió de la botiga en temps real, la qual cosa facilita la presa de decisions i contribuïx a una major agilitat, especialment, en la gestió dels productes frescos.

Mercadona a Catalunya

Mercadona, present a Catalunya des de 1993 amb l'obertura de la primera botiga a la ciutat de Lleida, ha tancat l'exercici 2022 amb una plantilla de 14.615 persones, de les quals 2.690 són a la ciutat de Barcelona, i amb 250 supermercats, dels quals 43 són també a la ciutat Barcelona.

També té tres blocs logístics als municipis d'Abrera, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Esteve Sesrovires i, des de juny de 2019, disposa d'un magatzem dedicat exclusivament a prestar servici online, situat al polígon industrial de la Zona Franca de Barcelona.

La companyia va començar a implantar el nou model de botiga eficient a Catalunya l'any 2017 amb la reforma del supermercat situat al municipi de Masquefa, el primer amb el nou model (febrer de 2017), i ha tancat l'exercici 2022 amb 187 supermercats eficients, d'un total de 250. 

Exterior botiga eficient Mercadona al Carrer Veneçuela (Barcelona)Botiga eficient Mercadona del Carrer Veneçuela (Barcelona).

A Punt per a Menjar del supermercat del Carrer AndradeSecció A Punt per a Menjar de Mercadona del carrer Andrade a Barcelona.

Façana botiga de Sagrada Família (Barcelona)Exterior supermercat de Sagrada Família a Barcelona.