Fita de Mercadona en energia renovable

Mercadona inaugura la seva planta fotovoltaica més gran i arriba als 100 MW d’energia renovable a tota la cadena

21 de juny de 2024
  • Ubicada al bloc logístic d'Abrera (Barcelona), aquesta nova instal·lació té 16.500 panells solars, una potència de 8 MW i una capacitat de generació de 9,5 GWh anuals, que evitaran l'emissió de 1.270 tones de CO2 a l'any.
  • Mercadona suma 100 MW instal·lats en coberta (autoconsum on-site). Aquesta potència li permetrà generar el consum anual energètic equivalent a 40.000 habitatges i evitar l'emissió de 16.000 tones de CO2 a l'any.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, després d'acabar la instal·lació de la seva planta fotovoltaica més gran fins ara, ubicada al bloc logístic d'Abrera (Barcelona), arriba als 100 MW d'energia renovable a tota la cadena. La suma de totes les seves cobertes amb fotovoltaica suposa produir una energia anual aproximada de 125 GWh, equivalent al consum anual de 40.000 habitatges. Amb aquesta energia produïda, s'evita l'emissió de 16.000 tones de CO2 a l'any, similar a la quantitat que neutralitzen 350.000 arbres (gairebé el 90 % de l'arbrat que hi ha a la ciutat de València).

La companyia, que des del 2020 va iniciar el seu pla d'energia sostenible amb una aposta ferma per la fotovoltaica, ha invertit més de 75 M€ en la instal·lació de plaques solars. Aquesta inversió ha permès instal·lar uns 200.000 mòduls solars, que produiran el 6 % de l'energia consumida de tota la cadena.

Dels més de 1.660 supermercats i 23 blocs logístics i "ruscs" (magatzems exclusius de venda online) que Mercadona té a Espanya i Portugal, més de 400 botigues, 8 blocs logístics i "ruscs", i les oficines centrals situades a Albalat dels Sorells (València) disposen de plaques solars a les cobertes. Amb tota aquesta potència instal·lada, la companyia espera estalviar l'energia equivalent al consum anual acumulat de més de 125 botigues.

Durant els anys vinents, Mercadona preveu continuar potenciant l'ús d’energies netes i més respectuoses amb el medi ambient, amb l'objectiu de disposar d'una potència fotovoltaica total de 250 MW, que suposaria una capacitat d'autoconsum del 15 % de l'energia total consumida anual.

Abrera, la planta fotovoltaica més gran de Mercadona

La instal·lació de panells, que es va iniciar a finals de l’any passat i es va acabar durant el mes de maig passat, ha comportat una inversió de prop de 7 M€. En detall, la coberta disposa de 16.500 plaques solars, una potència instal·lada de 8 MW que genera 9,5 GWh/any i que evita l'emissió de 1.270 tones de CO2 a l'any. Es tracta de la planta fotovoltaica més gran que té la companyia entre les seves instal·lacions. Gràcies a aquesta planta, el centre produirà, pels seus propis mitjans, un 25 % de la seva demanda energètica anual.

El bloc logístic de Mercadona a Abrera ocupa una parcel·la de 200.000 m2, dels quals més de 110.000 s'han destinat a superfície edificada. Ha comportat una inversió de 300 milions d'euros, té capacitat per albergar 75.000 palets de mercaderies i està preparat per donar servei a 250 supermercats.

Vista aèria de les plaques fotovoltaiques al bloc logístic d’Abrera (Barcelona).Vista de les plaques fotovoltaiques al bloc logístic d’Abrera (Barcelona).