T'ajudem a fer el canvi d'armari més fàcil

Fes el canvi d'armari més fàcil amb la nostra guia pas a pas

17 de octubre de 2023

Fer el pas per fer el canvi i la neteja de l'armari acostuma a costar una mica. Tanmateix, també pot ser una oportunitat d'or per fer un bon canvi i preparar-te per a l’estació vinent.

Guía cambio de armario Paso 1: vaciar armario, cajones y zapatero

Netejar i organitzar l’armari t'ajudarà a renovar l’espai, a adaptar el teu look al canvi estacional, a organitzar millor les peces de roba i a desfer-te’n d'algunes que ja no et poses. A més, cal netejar els armaris i els calaixos per a una higiene correcta de la llar.

Per facilitar-te la tasca, hem preparat aquesta guia pas a pas. Continua llegint!

Guia fàcil per fer el canvi d'armari en set passos

1. Buida l’armari, els calaixos i el sabater

Abans de la neteja, has de buidar l'armari i tots els seus compartiments. Això et permetrà netejar a fons, saber exactament quines peces de roba tens i veure l'espai disponible per organitzar-les.

2. Neteja totes les zones d'emmagatzematge en profunditat (armari, calaixos, sabater...)

Quan ja tens la superfície buida, cal treure la pols a fons. Només cal que facis servir una baieta especial per a la pols humitejada i un producte específic diluït. Segueix els passos següents:

  • Dilueix dos taps del Netejador domèstic pH neutre en 5 litres d'aigua. Si es tracta d'armaris de fusta i laminats, també es pot fer servir el netejador sabonós.

Guía cambio de armario Paso 2 Mercadona: diluir dos tapones del Limpiahogar PH neutro en 5 litros de agua

  • Humiteja la nostra baieta per a la pols en la solució i escorre-la bé.

Guía cambio de armario Paso 3 Mercadona: humedecer nuestra bayeta para polvo en la solución y escurrir bien.

  • Neteja les superfícies de l'armari i els calaixos amb la baieta.

Guía cambio de armario Paso 4 Mercadona: limpiar las superficies de armario y cajones con la bayeta.

  • Si la baieta està ben escorreguda, no cal eixugar. Altrament, eixuga amb una altra baieta seca o paper absorbent.

3. Ordena la roba i decideix quines peces deses i quines descartes

Primer cal planificar. És fonamental establir unes categories dins de l’armari. És el moment de decidir quina roba hi deixes per a la temporada que comença, quines peces deses per a l’estació vinent i quines descartes.

Abans d'ordenar, és fonamental fer una bona selecció. Per saber quines peces de roba no t'has posat en els darrers mesos, un bon truc per a l'inici de la temporada és posar els penja-robes amb les seves peces al revés. Cada vegada que et posis una peça, col·loca el penja-robes en la seva posició natural. Així, quan s’acabi l'estació podràs veure quina roba cal descartar i et serà més fàcil de seleccionar.

Si alguna peça ja no t'agrada, ja no és tendència, ja no s'ajusta al teu estil actual o ja no et va bé, el millor és que la donis. Si està vella o feta malbé, el millor és que la retiris.

Nota mental: descarta tota peça de roba que no t'hagis posat durant dues temporades seguides.

4. Renta les peces de roba i neteja els accessoris que ho necessitin

Abans d'emmagatzemar-la, renta la roba que desaràs per a la temporada següent, d'acord amb les instruccions del fabricant. Això inclou també els llençols i la roba de llit.

Renta convenientment les peces de roba que requereixin una atenció especial, com ara abrics d'hivern o peces delicades.

5. Organitza d’una manera eficient

Guía cambio de armario Paso 1 Mercadona: organizar de manera eficiente

Classifica la roba per a aquesta temporada i ordena-la per categories: camises, pantalons, vestits, abrics, roba d'esport... Així sabràs l'espai que necessites per a cada cosa.

Cal tenir en compte la freqüència d'ús: les peces que fas servir amb regularitat han d'estar a l'abast, mentre que les que només et poses de tant en tant les pots desar en llocs menys accessibles.

Fes servir penja-robes adequats per a cada tipus de peça. Evita els de filferro que poden fer que la roba es deformi. Opta per penjadors consistents. És la forma d'organització més recomanable per a camises, vestits, jaquetes i altres peces que s’arruguen fàcilment.

Mira de posar només una peça per penjador i procura deixar una mica d'espai entre penjador i penjador perquè la peça es conservi millor i sigui més manejable.

Un altre bon consell és que els penja-robes siguin iguals. Així s'aprofita millor la capacitat de l’armari i es té cura de l'estètica, que també és important.

Pensa a incloure penjadors per a pantalons a l'armari: estalvien molt d’espai i et permeten veure i accedir fàcilment als pantalons.

Plegar la roba en vertical permet optimitzar els espais. És molt efectiu per desar la roba plegada en calaixos o cistelles de reixeta, especialment en el cas de les samarretes, la roba interior o els mitjons. Pots ordenar les samarretes per colors i separar-les per tipus. Per exemple, si és hivern pots posar davant les de màniga llarga o les de màniga curta si és estiu. També pots incloure separadors per a la roba interior.

Col·loca les sabates a la part inferior de l’armari o en un sabater, ordenades per categories: sandàlies, sabates, botes, sabatilles... Com amb la resta de roba, posa les que facis servir amb més freqüència en un lloc més accessible. Les que facis servir de tant en tant les pots desar en capses a la part superior de l'armari.

Ordena els accessoris petits en calaixos i compartiments: roba de bany, accessoris per a la platja, cinturons...

6. Ambienta o prevén males olors

Perquè l’armari sempre faci bona olor és important ventilar-lo i netejar-lo a fons. Pel que fa a les peces de roba que conté, han d'estar sempre perfectament netes i eixutes abans de desar-les. L'olor d’humitat és un dels problemes principals i més molestos que poden aparèixer a l’armari.

Afortunadament, a Mercadona pots trobar diferents productes per prevenir les males olors, com ara l'Ambientador per a armaris i calaixos Spa de perfum durador que pots penjar en barres de penjadors o col·locar als calaixos.

Guía cambio de armario Paso 6 Mercadona: ambientar o prevenir malos olores

Una altra opció excel·lent per combatre la mala olor dels armaris i els sabaters és el nostre Xuclaolors Roba Neta Bosque Verde. En el cas dels sabaters, és molt important airejar-los cada dia per renovar l'aire i que no s'estanquin les olors.

Guía cambio de armario Paso 7 Mercadona: Absorbeolores Ropa Limpia Bosque Verde

7. Emmagatzema per a la temporada següent

Posa les peces de roba que has seleccionat per a la temporada següent als dalts de l'armari. Organitza-les en capses, bosses o fundes protectores, depenent de cada peça i el seu volum.

Emmagatzema per categories i etiqueta cada bossa per saber què conté.

Per evitar l'aparició d'arnes, és fonamental tenir cura de la neteja de l’armari i que les peces que hi desem s’hagin rentat i planxat convenientment. Per prevenir les arnes, pots fer servir productes específics, com els nostres Antiarnes Lavanda Bosque Verde, disponibles en bossetes i en penjadors. Tria el que s'adapti millor a l'espai que has de protegir.

Guía cambio de armario Paso 8 Mercadona: Antipolillas Lavanda Bosque Verde

Per eliminar els àcars i prevenir al·lèrgies, una recomanació bàsica és mantenir l'armari sempre ben tancat i no desar-hi mai roba que no estigui completament eixuta. Així mateix, no s'ha d'utilitzar la roba emmagatzemada durant mesos sense rentar-la abans.

En aquest sentit, per aïllar completament les peces, ocupar el mínim espai i prevenir les al·lèrgies i humitats, és recomanable fer servir bosses de buit i aspirar l'aire sobrer.

No t’oblidis de netejar els accessoris i conservar-los adequadament per mantenir-ho tot fresc i a punt per usar quan arribi el moment: sabates, bosses, carteres, guants, corbates, barrets, paraigües...

Desa les sabates que no t’hagis de posar fins a la temporada vinent en capses o bosses, o bé en fundes de plàstic transparents.

Altres recomanacions

Renta la roba amb el nostre detergent hipoal·lergogen perfumat, molt eficaç en neteja i blancor.

Coneixes el nostre ambientador de teixits Bosque Verde?

Segueix la nostra guia per netejar i organitzar la nevera i el congelador.