Carta del President

Voldria compartir amb tots vosaltres com s’ha enfrontat Mercadona a l’any 2022, a aquests dotze mesos en què la incertesa ha restat entre nosaltres. Enrere han quedat els escenaris predictibles i estables que, fins ara, com a empresa, gestionàvem. Hem hagut de reaccionar a un context cada cop més complex, encara amb la ressaca de la COVID-19 present i, a més, amb el conflicte de la guerra d'Ucraïna i els seus efectes, com l'encariment de l'energia o de les matèries primeres, escassetat inclosa, que ens han creat unes altes taxes d'inflació.

La complexitat del context descrit ha provocat que, una vegada més, tots els qui formem Mercadona hàgim mostrat la nostra capacitat d'adaptació a les circumstàncies de l'entorn. Perquè si alguna cosa ens han demostrat aquests darrers anys és que no hi ha avantatge competitiu fix ni posició que no es pugui canviar.

Malgrat tot això, i no obstant les situacions excepcionals que s’han afrontat, Mercadona s'ha superat de nou. Ho ha aconseguit gràcies a l'esforç, el treball, l’agilitat i la capacitat d'autocrítica del conjunt de la plantilla, compromesa amb un model d'empresa propi que ens serveix de guia en cada decisió que prenem i ens ajuda a continuar avançant com a empresa en un propòsit comú: la satisfacció dels cinc components. La meva enhorabona més sincera a les 99.000 persones que formem la companyia, perquè, enfront de situacions excepcionals, ens superem cada dia més.

És en l'esforç mental de totes elles, així com en el dels 3.000 proveïdors de producte amb què col·laborem, on rau l'èxit del nostre model d'empresa, que ens permet adaptar-nos amb agilitat: detectar els problemes, pivotar per tenir una altra perspectiva, assumir els reptes i aplicar solucions d’una manera conjunta. Gràcies a aquesta forma d'actuar, amb l'aplicació de diferents iniciatives, hem aconseguit millorar la nostra gestió un any més.

A més d'aquest avanç, l'any 2022 hem fet un esforç inversor important de 923 milions d'euros per seguir construint i consolidant Mercadona. Hem obert 63 nous supermercats entre Espanya i Portugal, fet que ens ha permès acabar l'exercici amb 1.676 botigues. Igualment, hem inaugurat dos nous Ruscs, magatzems destinats exclusivament a la preparació i el repartiment de comandes per a la venda online, a Alacant i Sevilla, i hem impulsat la secció A punt per Menjar. També hem continuat avançant en la construcció, la reforma i l’adaptació dels blocs logístics, i en la innovació i el desenvolupament de noves eines informàtiques, alhora que s'ha engegat la primera fase de les noves oficines a Albalat dels Sorells (València) i s'ha reforçat el desenvolupament del nostre projecte internacional a Portugal.

A totes aquestes iniciatives hem d'afegir el treball extraordinari dels proveïdors per desenvolupar i millorar productes que, amb una qualitat contundent, ens permeten oferir un assortiment eficaç. Un treball de col·laboració i captació que ha reforçat Mercadona com el supermercat de confiança per als més de 5,7 milions de llars que compren diàriament en algun dels nostres supermercats. Sense aquesta confiança dels nostres "Caps", que com cada any agraeixo, el creixement de Mercadona i l'evolució de les seves vendes, que s'han elevat un 11,6 % fins als 31.041 milions d'euros, no serien possibles.

"L’enhorabona a les 99.000 persones que formem la companyia perquè, davant de situacions excepcionals, ens superem cada dia més. Exemple d’esforç, treball, agilitat i capacitat d’autocrítica"

Perquè si d'alguna cosa estem molt orgullosos tots els qui formem Mercadona és justament de l'evolució i l’aportació de la nostra companyia a la prosperitat del nostre país. Una empresa que genera riquesa, com reflecteixen la nostra contribució directa i indirecta de 2.263 milions d'euros, un 12 % més que l’any 2021, o la xifra d'impostos directes, que ha superat els 390 milions d'euros, un 13 % més que l’exercici passat. Així mateix, el 2022 Mercadona ha obtingut un benefici de 718 milions, un 5,6 % més. Aquest benefici dona una rendibilitat de 2 cèntims per euro, de manera que som conscients que podem millorar molt per avançar en la consolidació del Projecte Mercadona.

La companyia està immersa no solament en la creació de riquesa i benestar sinó també en la creació d'ocupació estable i de qualitat, com reflecteixen les xifres del 2022, any en què ha incrementat la plantilla entre Espanya i Portugal en 3.200 persones. Un equip de 99.000 treballadores i treballadors a qui Mercadona ha garantit el manteniment del poder adquisitiu amb l'anunci d'un increment salarial en línia amb la inflació, i amb qui ha compartit, una vegada més, els seus beneficis: 405 milions d'euros en concepte de prima per objectius, un 8 % més que l’any 2021.

El nostre model de prosperitat sostenible també forma part de la relació que la companyia manté amb la societat. S’han dut a terme moltes iniciatives centrades en el desenvolupament i el benestar de les persones, des de la donació d’1,5 milions d'euros per als refugiats procedents d'Ucraïna fins a la de 25.100 tones d'aliments lliurades a entitats socials, un 22 % més que el 2021. Igualment, Mercadona, conscient que una gestió sostenible pot seguir contribuint molt a preservar i protegir el planeta, ha continuat immersa en el seu compromís mediambiental, que aborda a través de la implantació de la seva política de residus, petjada de carboni i hídrica.

Acabat l'any 2022, iniciem un nou exercici en què, a més de l’entorn d'incertesa ja conegut i de la nostra preocupació per l'alta inflació, hem de superar un nou repte: el derivat dels elevats tipus d'interès, que tindran com a conseqüència una pèrdua del poder adquisitiu dels nostres "Caps" i un impacte evident en el cistell de consum. Conscients d'això, a Mercadona ja hem traçat el camí, per al qual el nostre model d'empresa, l’honestedat, l’autocrítica i l’esforç diari són factors clau. Superar aquests reptes dependrà exclusivament del nostre esforç individual i col·lectiu, de la nostra capacitat per avançar cap a ser Totaler Radical i oferir sempre productes amb una qualitat contundent que donin als nostres "Caps" la possibilitat d'encertar-la. Estem segurs que si tots i cada un de nosaltres compleix els objectius marcats, Mercadona continuarà anant molt bé.

Un any més, gràcies a tots pel vostre compromís; al Consell d'Administració per la seva confiança en el Comitè de Direcció, determinant per afrontar els reptes que han de venir, i als nostres accionistes pel seu suport constant, com sempre ho va ser el del nostre accionista i amic Juan Carlos Gómez, que va morir el mes de desembre passat. Des d'aquí, agraeixo la seva implicació i el seu suport, i em sumo al dolor de la família Gómez Gómez.