Cartell informatiu sobre l'Anisakis

Quines mesures aplicar per prevenir l'Anisakis

15 de gener de 2018
  • El Ministeri de Sanitat recomana cuinar o congelar el peix abans del seu consum, quan es menja cru o se sotmet a preparacions que no maten al paràsit.
  • L'Anisakis és un problema general del peix, no és un problema del peix de Mercadona.
  • Mercadona i els seus proveïdors de peix disposen de mesures preventives i de control per minimitzar la presència d'Anisakis.
  • El peix de Mercadona que conté Anisakis es retira de la venda.
  • Si els nostres clients troben Anisakis en un peix de Mercadona poden acudir a la seva botiga més propera per al seu canvi o devolució.

L'anisakis només es pot contreure si es menja peix que conté el paràsit viu i únicament si aquest peix està cru o insuficientment cuinat. La legislació europea i espanyola obliga a garantir que els productes de la pesca a la venda per consumir en cru o pràcticament en cru han estat prèviament congelats, de manera que el risc és pràcticament nul.

Tal com assenyala a la seva web l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, es pot menjar peix fresc ben cuinat sense haver de preocupar-se per l'anisakis.

Per tant, com apunta l'AECOSAN, menjar peix és segur, a més de recomanable per a una dieta equilibrada.

Seguretat i Qualitat del peix de Mercadona

A Mercadona disposem d'un mètode d’autocontrol segons el qual revisem el peix abans de vendre'l.

El peix de Mercadona que conté Anisakis es retira de la venda. Igualment, si els nostres clients troben un producte amb Anisakis el poden canviar o retornar en la seva botiga més propera.

A més, els proveïdors de peix de Mercadona també tenen implantades les seves mesures de control i prevenció d'Anisakis.

El peix de Mercadona pot presumir d'oferir una gran frescor, el millor preu i varietat, ja que treballem amb proveïdors especialistes en peix així com amb 12.000 pescadors de diverses llotges de tota la costa espanyola. Per això pots trobar peix fresc a Mercadona diàriament, directe de la mar a la botiga en menys de 24 hores.

A més, tot el peix de Mercadona és sostenible gràcies a la política de pesca que garanteix la sostenibilitat dels productes pesquers a la venda a la Peixateria de Mercadona.

Prevenir i evitar els problemes de l’Anisakis

  • Compra el peix net i sense vísceres (sense budells). Si no ho està, elimina les vísceres el més aviat possible. Pots demanar al nostre personal de Peixateria que el netegi.
  • Les preparacions tradicionals del peix (cocció, fritura, enfornat, planxa) eliminen el paràsit. Aquestes preparacions permeten arribar als 60°C de temperatura al menys 1 minut en tota la peça, la qual cosa dóna total seguretat.
  • Si menges el peix cru o poc cuinat la congelació prèvia és el procediment més eficaç per inactivar al paràsit.
  • Per poder congelar a casa, el teu frigorífic ha d'assolir una temperatura de -20°C o inferior i mantenir el producte congelat durant cinc dies. Aquesta temperatura solament s'assoleix en frigorífics de tres estels (***) o més.
  • Si el teu frigorífic té menys de tres estels compra el peix ja congelat.

Productes sense risc d’Anisakis encara que siguin consumits en cru

  • Les ostres, musclos, cloïsses, tellerines i altres mol·luscs bivalves.
  • Els peixos d'aigües continentals (rius, llacs, pantans...) i piscifactories d'aigua dolça. És el cas, entre altres, de truites i carpes.
  • Les semiconserves com les d'anxoves (en envàs metàl·lic, de vidre o altres presentacions).
  • Els peixos dessecats salats com el bacallà o les moixames.

Preparacions de peix cru o pràcticament cru que han de congelar-se prèviament per evitar l'Anisakis

  • Aladrocs en vinagre i altres peixos en escabetx, sashimi, sushi, carpaccios i altres especialitats a força de peix cru.
  • Peix marinat, per exemple ceviche.
  • Ous de peix només si estan crus o pràcticament crus.
  • Arengs i altres peixos crus preparats en salmorra, o lleugerament salats.
  • Peixos marins sotmesos a fumat en fred.

Si prepares a casa plats a força de peix cru o pràcticament cru, aquest ha de congelar-se prèviament. Si compres el producte ja elaborat, el fabricant indica que ha estat sotmès a un procés de congelació previ. A Mercadona ho indiquem en l'etiquetatge