Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València)

Més de 250 treballadors de Mercadona es traslladen a les seves noves oficines a Albalat dels Sorells (València)

20 de desembre de 2022
  • A finals de l’any 2025, aquest espai acollirà un total de 2.600 persones que s’aniran traslladant de manera progressiva els tres anys vinents.
  • Les noves oficines, el disseny de les quals és a càrrec de l'estudi ERRE Arquitectura, s’han concebut com un entorn que fomenta la col·laboració i l'intercanvi de coneixement entre les diferents parts del procés per afavorir l'execució i l'agilitat en la presa de decisions.
  • A més d'estar dissenyades per i per a les persones, les noves oficines són un espai sostenible pensat per minimitzar-ne l’impacte ambiental amb mesures com l'ús de materials de producció local (quilòmetre 0), solucions innovadores per reduir el consum energètic o la construcció de grans patis enjardinats interns per aprofitar la llum solar al màxim.
  • El projecte va començar amb la inauguració del Centre de Processament de Dades (CPD) i del de Serveis l’any 2014 i està previst que s'acabi l’any 2025 amb una inversió total de 200 M€.

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, ha començat el trasllat d'un primer grup de 250 treballadors a les seves noves oficines ubicades a Albalat dels Sorells (València), un moviment que culminarà a la fi de l’any 2025 amb la ubicació definitiva de 2.600 persones en un nou espai de treball més sostenible i que fomenta la col·laboració.

Al llarg dels tres anys vinents, els treballadors, que actualment exerceixen la seva activitat en diferents centres situats en altres municipis valencians com Paterna i Tavernes, s'incorporaran de manera progressiva a aquestes instal·lacions noves i innovadores, en què la companyia té previst invertir un total de 200 milions d'euros distribuïts en les tres fases del projecte.

La primera fase del projecte d'Albalat dels Sorells va començar l’any 2014 amb la inauguració del seu Centre de Processament de Dades (CPD) i del de Serveis, amb una inversió de 45 milions d'euros. La segona fase es va iniciar el 2018 amb la inversió d'uns 100 milions d'euros en la posada en marxa de la construcció d'aquestes noves oficines que ara comencen a rebre treballadors i que es preveu que s’acabin l’any 2024. La fase 3, amb una inversió aproximada de 55 milions d'euros, està previst que comenci l’any vinent fins al 2025, i se centrarà en la construcció i la posada en marxa d'un nou Centre de Coinnovació.

Un projecte innovador, digital i que fomenta la col·laboració

Les noves oficines, el disseny de les quals és a càrrec de l'estudi ERRE Arquitectura, representen una oportunitat per continuar avançant en la digitalització de la companyia, alhora que fomenten la col·laboració, la creativitat i l'intercanvi de coneixement entre les diferents parts del procés, cosa que afavoreix l'execució i l'agilitat en la presa de decisions.

Pensades a mida de les necessitats i l’experiència dels treballadors, s'han dissenyat fins a 15 tipologies d'ambients diferents que cada treballador podrà triar en funció de la tasca que hagi d'exercir cada dia. Amb aquesta nova fisonomia, es passa del model tradicional de despatxos al d'espais oberts, molt més col·laboratiu i creatiu. Es deixa de treballar per departaments i s'aposta per treballar per "barris" (àrees en què els treballadors comparteixen un mateix procés independentment del departament a què pertanyin). Per definir la nova manera de treballar, s'ha comptat amb el proveïdor especialista BICG.

A més, l'edifici es dota de solucions tecnològiques innovadores, com un sistema àgil de projecció sense fils per compartir informació o el control d’espais o serveis diferents a través d'una aplicació mòbil. 

A més, els treballadors disposaran de millors serveis comuns, com un menjador ampli i funcional amb una oferta gastronòmica variada, saludable i de qualitat, i el Quiosc Hacendado, una àrea de vènding amb una selecció de l'assortiment que hi ha als supermercats. Un cop acabada la fase 2, Albalat també disposarà d’un pàrquing propi per a la plantilla.

Una aposta clara per la sostenibilitat i la qualitat de vida a la feina

Mercadona, en la seva aposta pel respecte al medi ambient, ha introduït millores importants en aquestes noves oficines, cosa que reforçarà encara més el seu compromís amb la sostenibilitat. Així, les noves oficines disposaran de grans patis enjardinats interns i una orientació est-oest, mesures que no només permeten aprofitar al màxim de la llum solar i reduir el consum elèctric, sinó que també generen més confort per als usuaris i contribueixen a absorbir la contaminació i a produir oxigen.

A més, la companyia està utilitzant materials de producció local, és a dir, de quilòmetre 0, fet que redueix al màxim la seva petjada de carboni. El projecte disposa d’una instal·lació de 380 plaques fotovoltaiques i d’un sistema de gestió intel·ligent de l'edifici per garantir l'ús eficient i racional dels recursos.

La companyia també incorporarà solucions de mobilitat sostenible per al conjunt de la plantilla que desenvolupi la seva activitat a Albalat dels Sorells en col·laboració amb el programa d'acceleració de Lanzadera, com ara el foment de l'ús del cotxe particular compartit, a través del proveïdor HoopCarpool, l'ús de la bicicleta, amb la col·laboració de Kleta, o d'un servei d'autobús d'empresa, que proporcionarà BusUp. A més, les noves instal·lacions tindran un pàrquing de vehicles elèctrics (amb places de recàrrega al soterrani), patinets i bicicletes.

Interior de les noves oficines de Mercadona ubicades a Albalat dels Sorells (València)Interior de les noves oficines de Mercadona ubicades a Albalat dels Sorells (València).

Proposta del projecte amb la fase 3 simuladaProposta del projecte amb la fase 3 simulada.

Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València)Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València).

Imatge de capçalera: Vista aèria de les noves oficines de Mercadona a Albalat dels Sorells (València).