Responsables de la Creu Roja i Mercadona a Catalunya durant el lliurament d'aliments

Mercadona lliura més de 6.500 paquets de cereals a la Creu Roja a Catalunya

17 de octubre de 2022
  • Del gener al setembre, la companyia ha lliurat més de 3,6 milions de quilos de productes de primera necessitat a entitats socials catalanes, que se sumen als més de 5,3 milions donats durant l’any 2021.
  • Col·labora diàriament amb 157 entitats socials i organitzacions benèfiques de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, i hi participen els 251 supermercats.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, ha fet efectiu avui el lliurament de 6.528 paquets de cereals (que equivalen a 3.264 quilos) a la Creu Roja a Catalunya.

La nova donació feta a la Creu Roja forma part de les que la cadena està duent a terme a diverses entitats socials i organitzacions benèfiques de Catalunya. En total, de l’1 de gener al 30 de setembre, ha lliurat 3.631.000 quilos d’aliments, tant secs com frescos, i articles d’higiene personal, que se sumen als més de 5,3 milions de quilos (concretament 5.396.000 quilos) donats durant el 2021, any en què va incrementar un 77 % les donacions a conseqüència de la situació derivada de la pandèmia.

Mercadona col·labora diàriament amb 157 entitats socials i organitzacions benèfiques catalanes, com ara els quatre bancs d’aliments de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida i les seves entitats col·laboradores, la Creu Roja a Catalunya i el Banc de Productes no Alimentaris La Nau, entre d’altres. Del total d’entitats, 103 corresponen a les comarques de Barcelona, 24 a les de Tarragona, 21 a les de Girona i 9 a les lleidatanes. A més, cal afegir que ha anat ampliant progressivament el nombre de supermercats que fan donacions de productes no aptes per a la venda, però sí per al consum. Des de fa més de dos anys, hi participen totes les botigues que la cadena té a Catalunya, 251 en total.

Dels més de 3,6 milions de quilos donats del començament d’any ençà, prop de 2,4 milions de quilos s'han repartit entre les entitats socials de les comarques de Barcelona, 689.000 quilos entre les de Tarragona, i 358.000 i 214.000 entre les comarques de Girona i de Lleida, respectivament.

El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet, ha assenyalat: "L'aliança empresarial entre la Creu Roja i Mercadona ve de lluny, reforçada especialment durant la pandèmia. Ara, aquesta nova donació l’englobem en el Pla Creu Roja Reacciona que acabem de llançar atesa la necessitat bàsica urgent de moltes llars del país en risc de vulnerabilitat que passen per grans dificultats a causa de la incertesa econòmica derivada de la postpandèmia, la inflació o el context bèl·lic a Europa."

Per la seva banda, el director de Relacions Externes de Mercadona a Catalunya, Bernat Morales, ha destacat "la tasca important que està duent a terme la Creu Roja, així com la resta d'entitats socials i organitzacions benèfiques de Catalunya" i ha assenyalat que "en els primers nou mesos del 2022, hem donat més de 3,6 milions de quilos d'aliments i articles d'higiene personal. Això representa per a la companyia la satisfacció de dur a terme els nostres objectius de solidaritat i responsabilitat social per ajudar a pal·liar, en la mesura del possible, les demandes de les persones més necessitades”.

Una política d’acció social sostenible integrada en l’estratègia d’RSE de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és tornar part de tot el que en rep. Amb aquest objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen l’aposta pel creixement compartit. En el marc d'aquest pla, col·labora amb 410 menjadors socials, 60 bancs d'aliments i altres entitats socials i organitzacions benèfiques d'Espanya i Portugal, als quals fa donacions diàriament. De fet, durant el primer semestre del 2022 la companyia ha donat a totes aquestes entitats un total de 10.800 tones d'aliments, de les quals prop de 2.600 s’han donat a Catalunya. Aquestes quantitats s’han anat incrementant des que va prendre la decisió de reforçar els processos de donació de productes de primera necessitat a les entitats socials i organitzacions benèfiques amb què col·labora habitualment.

Així mateix, la companyia té implantades diverses estratègies per evitar el malbaratament d'aliments i col·labora amb altres iniciatives com el Gran Recapte o les Operacions Quilo, a les quals dona suport amb els seus recursos humans i logístics.

El Pla Creu Roja Reacciona

És la resposta a la crisi que deixa la pandèmia, el canvi climàtic i el conflicte d'Ucraïna per atendre, en una primera fase, 10.328 persones / 2.582 llars a Catalunya -100.000 persones i 25.000 llars a Espanya- amb una durada inicial de 12 mesos.

A Catalunya, la Creu Roja hi destinarà prop d'1 milió d'euros per donar una resposta directa, immediata i propera atesa la crisi.

Segons les darreres dades de l'IDESCAT (juliol del 2022), el 25,9 % de la població de Catalunya es troba en risc de pobresa o exclusió social.

Lliurament de paquets de cereals Hacendado a la Creu Roja de CatalunyaLliurament de paquets de cereals Hacendado a la Creu Roja de Catalunya.

Imatge de capçalera: Responsables de la Creu Roja i Mercadona a Catalunya durant el lliurament d'aliments.