Logotip Mercadona en porta botiga

Mercadona lliura 3.000 quilos de productes al Banc dels Aliments d’Àlaba

02 de agost de 2019
  • Mercadona ha donat més de 921.000 quilos de productes de primera necessitat el 2018 al País Basc.

Mercadona ha donat al Banc dels Aliments d’Àlaba 3.000 quilos de productes de primera necessitat, concretament llet, oli i llegums cuits. Aquesta acció ha suposat la renovació del conveni de col·laboració que Mercadona manté amb el Banc dels Aliments d’Àlaba, des de la seva implantació al territori. El conveni inclou, a més, altres ajuts, com ara la donació diària de productes de primera necessitat i la participació en les diferents campanyes de recollida d'aliments que organitza el Banc dels Aliments d’Àlaba.

En el lliurament han estat presents Daniel Fernández, president del Banc dels Aliments d’Àlaba, i Miryam Oca, gerent de Relacions Externes de Mercadona al País Basc. Oca ha agraït al Banc dels Aliments "la seva tasca diària per combatre la pobresa" i "que ens donin l'oportunitat de col·laborar amb ells per ajudar els que més ho necessiten i demostrar que som una empresa socialment responsable". Per la seva banda, Fernández ha agraït "la col·laboració de Mercadona avui i diàriament, que ens permet seguir desenvolupant la nostra tasca altruista".

En el marc de la seva responsabilitat social empresarial, Mercadona no només realitza aquesta col·laboració amb el Banc dels Aliments d’Àlaba, sinó que també col·labora diàriament amb el menjador social Nuestra Señora de los Desamparados de Vitòria i amb els Bancs dels Aliments de Biscaia i Guipúscoa. L'any passat aquestes col·laboracions van superar els 921.000 quilos d'aliments donats al País Basc.

Miryam Oca, gerent de Relacions Externes de Mercadona al País Basc, i Daniel Fernández, president del Banc dels Aliments d’ÀlabaMiryam Oca, gerent de Relacions Externes de Mercadona al País Basc, i Daniel Fernández, president del Banc dels Aliments d’Àlaba.

Mercadona al País Basc

Mercadona té divuit botigues al País Basc: cinc a Vitòria (Àlaba), tres a Bilbao, una a Barakaldo, Basauri, Santurtzi, Berango i Leioa (Biscaia), i una a Irun, Eibar, Oiartzun, Sant Sebastià i Elgoibar (Guipúscoa). La seva plantilla es compon de 1.640 persones, amb ocupació estable i de qualitat. Ha iniciat la segona fase de la construcció del seu bloc logístic a Vitòria, que assorteix els supermercats del País Basc, Navarra, La Rioja, Cantàbria i Burgos. Per a això, el 2018 ha invertit 56 milions d'euros, destinats a posar en marxa l'àrea de congelats i a iniciar la construcció d'una planta d'elaboració de pa i una nova nau de secs, totalment automatitzada. Una altra mostra de l'aposta de Mercadona pel País Basc són els 442 milions d'euros en compres realitzades a proveïdors bascos el 2018, fet que suposa un increment del 4,5 % respecte a l'any anterior, així com la inversió de 73,5 milions d' euros.

Banc dels Aliments d’Àlaba

El Banc dels Aliments d’Àlaba lluita contra la fam al territori alabès des del 1998. Per a això, recull aliments gratuïtament, els selecciona i els recicla. Així aconsegueix lluitar contra el malbaratament d'aliments i tenir cura del medi ambient. El 2018, els 61 voluntaris del Banc dels Aliments d’Àlaba han distribuït, a través de 51 entitats col·laboradores, un total de 1.853 tones d'aliments a 4.194 persones.

Una política d'acció social sostenible integrada en l'estratègia d’RSE de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és tornar part de tot el que en rep. Amb aquest objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen l’aposta pel creixement compartit. En el marc d'aquesta política, Mercadona treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i en la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, així com en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seves botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona disposa d'un Sistema de Gestió Mediambiental propi, que està enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica i la reducció de residus. Part d'aquest sistema està basat en els principis de l'Economia Circular i busca la conversió de residus en nous recursos conjuntament amb els proveïdors totaler.

A més, Mercadona col·labora amb més de 170 menjadors socials i 60 bancs d'aliments i altres entitats benèfiques de tot Espanya per a la donació diària d'aliments, i també en campanyes de recollida d'aliments. Igualment, treballa amb més de 33 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues amb murals de trencadís, que elaboren més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

D’ençà del 2009, Mercadona és membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidit per la Comissió Europea en què tots els seus participants són auditats periòdicament i externament en matèria de sostenibilitat. A més, està adherida des de l'any 2011 al Pacte Mundial de les Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció.