Magatzem per a la venda online de Mercadona a València

Mercadona inicia les proves del seu projecte de compra online a València

21 de maig de 2018
  • El nou “laboratori” online, disponible inicialment al centre de la ciutat de València, neix amb l'objectiu de provar, aprendre i anar millorant el servei, i ampliar-lo progressivament a la resta de la ciutat i els municipis propers els mesos vinents.
  • Aquest nou sistema de compra online, que conviu amb l'actual per a la resta de zones i ciutats, té una nova pàgina web i aplicació mòbil perquè el procés de compra sigui més fàcil i ràpid.
  • El projecte online s'ha dissenyat per oferir una millor experiència de compra al client; la companyia preveu la implantació de diferents iniciatives, com ara el vehicle de tres temperatures dissenyat ad hoc, amb què es redueix el temps de transport i descàrrega i es garanteix la frescor.
  • L'equip es compon de 240 persones, entre enginyers informàtics, dissenyadors, product managers, personal de magatzem, especialistes de les seccions de frescos com a les botigues, repartidors i atenció al client.
  • Després d’invertir 12 milions d'euros en la construcció d'un nou centre de distribució per a la compra online al polígon Vara de Quart de València.

Mercadona llança avui a València el seu nou servei de venda online a través d'una prova pilot (anomenada “laboratori”). Per a això, ha construït el seu primer magatzem exclusiu per a la venda online al polígon de Vara de Quart de València. Des d’aquest centre logístic, denominat “Colmena” (“Rusc” en català), Mercadona Online dona servei al centre de la ciutat i incrementarà de manera progressiva les zones de servei a tota l'àrea de València i a alguns municipis propers.

El nou servei de web de Mercadona estarà disponible en 14 codis postals de València

Mercadona comença aquest servei com una prova pilot en una zona inicial. Els clients que resideixin en codis postals que no estiguin coberts per la “Colmena” de València podran seguir comprant com fins ara a la web clàssica de compra online. En funció de l'evolució del projecte, l'empresa anirà expandint el servei a altres zones de València i, els propers anys, a noves ciutats; tanmateix encara no hi ha dates concretes.

L'objectiu del “laboratori” és provar el servei i aprendre, tant amb el treballador com amb el client online, per millorar-lo amb les seves aportacions. Per a aquest nou model, que conviu amb el servei clàssic a la resta de zones i que manté la mateixa tarifa (7,21 € / comanda), la companyia ha desenvolupat una nova web de compra i dues aplicacions mòbils (iOS i Android). Tots els clients de Mercadona podran accedir a la nova botiga online independentment de la zona on resideixin; però només podran comprar a través del nou servei els qui resideixin en els codis postals del centre de València.

Aquesta primera versió de Mercadona Online, més intuïtiva i fàcil de navegar-hi, presenta una funcionalitat i un disseny que són el resultat de la coinnovació de Mercadona amb els seus clients. Al llarg dels darrers mesos, s’ha provat amb ells per conèixer-ne les necessitats i aprendre de la seva experiència de compra. L'assortiment en aquest inici serà molt semblant al de les botigues físiques i els productes es podran localitzar a través de les categories o el cercador. El client disposarà de fotografies de cada producte i tota la informació rellevant.

L'objectiu de la companyia és servir la compra setmanal completa dels seus clients i, per tant, hi ha una comanda mínima de 50 €. De moment les compres es poden pagar únicament amb targeta bancària. El lliurament al client online és a partir del dia següent d'haver fet la comanda, de dilluns a dissabte, de 07.00 h a 22.00 h, i en trams d'1 hora.

El projecte té actualment una plantilla de més de 240 treballadors formada per enginyers informàtics, product managers, dissenyadors, personal de magatzem, especialistes de les seccions de frescos com a les botigues físiques, repartidors i atenció al client.

Juana Roig, directora general del projecte online de Mercadona, ha destacat: "Mercadona és nova en el món digital i tenim molt per aprendre. No obstant això, creiem que, amb humilitat i esforç, i gràcies a comptar amb la sòlida estructura de Mercadona, estem en una bona posició per abordar el repte de la venda online en alimentació".

Més frescor i eficiència: “Colmena” exclusiva i vehicles 3 temperatures

Aquest nou magatzem online, de 13.000 m2 i al qual s’ha destinat una inversió de 12 milions d'euros, incorpora eficiència al procés de preparació i enviament de les comandes, ja que les centralitza totes en un mateix punt i en facilita l'organització segons el tipus de producte: secs, frescos, refrigerats i congelats. A més, Mercadona Online prepara les comandes del producte fresc el mateix dia de lliurament al client, de manera que en garanteix la màxima qualitat i frescor. Igualment, l'àrea de congelats s'ha organitzat perquè la preparació sigui perimetral, amb la qual cosa s’evita que el treballador hagi de preparar la comanda des de l'interior de la cambra de congelat i s’eliminen sobreesforços. Així mateix, la tecnologia de què disposa aquest nou servei suposa un reforç de la productivitat i l’eficiència, que es multipliquen fins a quatre vegades respecte del sistema actual de preparació de comandes a la botiga.

Pel que fa al transport, s'han dissenyat uns vehicles de repartiment exclusius per a la venda online juntament amb el proveïdor valencià especialista en carrosseries Subiela. Els vehicles tenen a l’interior 3 zones de temperatura diferents adaptades a cada tipus de producte. A més, el vehicle incorpora un sistema de descàrrega mecanitzat que minimitza la manipulació de la càrrega, amb la reducció conseqüent de sobreesforços per al treballador i la disminució del temps de descàrrega. A més, hi ha dos models diferents: un que permet transportar fins a 15 comandes i un altre per a les zones de difícil accés, de fins a 9 comandes per viatge.

La prova pilot es farà al centre de València

Imatge de capçalera: Interior de "Colmena", magatzem per a la venda online ubicat a València. 

Treballador del magatzem online «Colmena» (València)Treballador del magatzem online «Colmena» de València.

Treballadora del forn del magatzem online «Colmena» (València)Fornera del magatzem online «Colmena» de València.

Vehicle 3 temperatures i descàrrega mecanitzadaRepartidor amb vehicle 3 temperatures i descàrrega mecanitzada a València.

Repartidor de Mercadona Online amb vehicle 3 temperatures i descàrrega mecanitzadaRepartidor amb vehicle 3 temperatures i descàrrega mecanitzada a València.

Exterior del magatzem per a la venda online de Mercadona a ValènciaExterior de la «Colmena», magatzem per a la venda online ubicat a València.